Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalého srbského prezidenta dočasne prepustili

HAAG - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v stredu zo zdravotných dôvodov prepustil bývalého srbského prezidenta Milana Milutinoviča, ktorý čelí obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných v Kosove.

Súd o tom informoval prostredníctvom vyhlásenia. Milutinoviča podľa neho dočasne prepustili, aby mohol v období od 10. septembra do 2. októbra podstúpiť liečbu v Srbsku. ICTY dodáva, že prepustenie podlieha prísnym podmienkam vrátane 24-hodinového elektronického sledovania srbskými úradmi.

Haagsky tribunál Militinoviča dočasne prepustil už v decembri 2007, keď sa mohol na dva týždne vrátiť do Belehradu z "humanitárnych dôvodov". Milutinoviča a ďalších päť bývalých vysokých predstaviteľov od júla 2006 súdia za zločiny, ktoré spáchala srbská armáda počas konfliktu v Kosove v rokoch 1998 a 1999.

Podľa žalobcov sa podieľali na násilnej deportácii 800 tisíc civilistov albánskej národnosti a spustili systematickú kampaň teroru a násilia s cieľom zmeniť národnostné zloženie Kosova. Všetci obžalovaní obvinenia popreli. Šesťdesiatšesťročný Milutinovič pôsobil ako srbský prezident v rokoch 1997 až 2002.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu