Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takmer 200 väznených Palestínčanov je na slobode

RAMALLÁH - Izrael v pondelok prepustil takmer 200 palestínskych väzňov vrátane militanta, ktorý bol najdlhšie väzneným Palestínčanom.

Dnešné prepustenie väzňov je gestom dobrej vôle, ktoré Izrael urobil len niekoľko hodín pred príchodom americkej ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Riceovej do regiónu.

Prepustených Palestínčanov privítali na Západnom brehu ako hrdinov. Tisíce ľudí sa pridalo k oslavám v centrále palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v Ramalláhu a v ďalších mestách.

"Nedoprajeme si oddych, pokiaľ sa väzni nedostanú na slobodu a väznice sa nevyprázdnia," povedal Abbás jasajúcemu davu. Väzňov previezli zo zariadenia Ofer pri Jeruzaleme na stanovište pri Ramalláhu.

Medzi 198 oslobodenými je aj Sajd al-Atbá, ktorý strávil za mrežami vyše 30 rokov po vynesení doživotného trestu. Popredný militant bol odsúdený za zorganizovanie bombového útoku na trhovisku v roku 1977, pri ktorom zahynula jedna žena a desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia.

Päťdesiatsedemročný al-Atbá bol najdlhšie zadržiavaným Palestínčanom v Izraeli. Mnohí Palestínčania ho považujú za symbol všetkých väzňov. Prišiel ho privítať jeho brat Hišam, ktorý žije v Saudskej Arábii.

"Pociťujem veľkú radosť. Takmer sme stratili nádej, že ho prepustia, pretože vo väzení strávil 32 rokov," povedal. Osudy približne 9000 väzňov v izraelských zariadeniach sú emotívnou otázkou pre tých Palestínčanov, ktorí niekoho za mrežami poznajú, alebo sami zažili takúto skúsenosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu