Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kokojty vyzve Rusov na uznanie nezávislosti Južného Osetska

CCHINVALI - Líder gruzínskeho separatistického regiónu Južné Osetsko Eduard Kokojty vyzval Rusov, aby uznali nezávislosť jeho krajiny.

Pred tisícovým davom v hlavnom meste oblasti Cchinvali uviedol, že sa "obráti na Rusko so žiadosťou uznať Južné Osetsko". Zhromaždenie si pripomínalo obete gruzínskej invázie do regiónu, Kokojty pri tejto príležitosti vyzval na minútu ticha "na pamiatku hrdinov, našich bratov a sestry, ktorých brutálne zavraždil krvilačný agresor".

Miestne úrady s ruskou podporou v štvrtok zorganizovali akcie na propagáciu nárokov Južného Osetska na nezávislosť. Oseti zároveň prejavili svoju náklonnosť k severnému susedovi Rusku. Rusko vyslalo do Južného Osetska ozbrojené sily, podľa slov jeho predstaviteľov tým chcelo ochrániť ruských občanov žijúcich v regióne pred gruzínskou armádou.

Južné Osetsko po rozdelení Sovietskeho zväzu nesúhlasilo s pripojením ku Gruzínsku a funguje de facto ako samostatný štát, žiadna iná krajina ho však neuznáva. Väčšina miestnych si želá samostatnosť, prípadne pripojenie k Rusku, ktoré obyvateľom regiónu hromadne prideľovalo ruské pasy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu