Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

BUSH: Medvedev je šikovný chlapík

Dimitrij Medvedev a George Bush
Dimitrij Medvedev a George Bush (Zdroj: SITA)

TOJAKO - Americký prezident George Bush označil v pondelok po rokovaní s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom svojho ruského partnera za "šikovného chlapíka".

"Javí sa mi ako šikovný chlapík, ktorý rozumie problémom veľmi dobre. Ale neprekvapuje ma to. Nakoniec, veď až do svojho vymenovania za prezidenta mu boli otázky zahraničnej politiky veľmi blízke," povedal Bush o Medvedevovi.

Po prvom stretnutí s Medvedevovým predchodcom Vladimirom Putinom Bush svojho času vyhlásil, že ruskému vodcovi "pozrel do očí" a "pochopil jeho dušu". Niekoľkokrát potom ešte Bush označil Putina za "blízkeho priateľa". Odvtedy svetové médiá označujú týchto dvoch politikov za duchovných spojencov.

Napriek vzájomným lichôtkam samotné pondelňajšie rozhovory medzi Medevedvom a Bushom, ktoré sa konali na summite skupiny G8 v japonskom Tojaku, podľa zatiaľ dostupných informácií nepriniesli žiadne výsledky. "Skutočný pokrok nenastal," informoval po stretnutí Medvedevov zahraničnopolitický poradca Sergej Prichodko.

Ruský prezident Busha upozornil, že diskutované umiestnenie zariadení protiraketovej obrany Spojených štátov v Litve je pre Rusko "absolútne neprijateľné". "Ruský prezident otvorene vyjadril svoje vážne znepokojenie nad správami v médiách o rozhovoroch medzi USA a Litvou o možnom umiestnení protiraketových základní," informoval Prichodko. Litvu si Američania podľa diplomatických zdrojov nechávajú v zálohe pre prípad, že by sa im nepodarilo dohodnúť na umiestnení základne s Poľskom.

Medvedev sa v pondelok počas svojej "veľkej premiéry" na poli medzinárodnej politiky, ako jeho účasť na summite G8 označujú svetové médiá, stretol okrem Busha aj s britským premiérom Gordonom Brownom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu