Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Prvé správy o zvrate na fronte: Rusi začali ustupovať, nahlas sa už hovorí o začatí protiofenzívy

Ukrajinská armáda Zobraziť galériu (3)
Ukrajinská armáda (Zdroj: MIL.UA)

BACHMUT - Bitka o Bachmut, ktorá sa stala najdlhšou a najkrvavejšou bitkou ukrajinskej vojny, sa môže pre ruských generálov generálneho štábu zmeniť na nové fiasko. Po šiestich mesiacoch intenzívnych bojov, počas ktorých armáda stratila desiatky tisíc zabitých a zranených ľudí a nepodarilo sa jej úplne obsadiť mesto, začali ruské sily ustupovať.

Podľa moscowtimes.ru to oznámil v stredu hlavný veliteľ pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Alexander Syrskij a vo štvrtok to potvrdili vojenskí korešpondenti, šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin a Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 442 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa Syrského sa ukrajinským jednotkám podarilo zatlačiť ruské sily až o dva kilometre po tom, ako prišla regulárna armáda ruského ministerstva obrany nahradiť „pripravené“, no vyčerpané Wagnerove sily. "Boli porazení a stiahli sa," povedal Syrskij.

Experti ISW s odvolaním sa na údaje o geolokácii potvrdzujú v dennej správe z 11. mája, že ukrajinské ozbrojené sily podnikli „úspešné protiútoky“ na západ a juhozápadne od Bakhmutu a boli schopné „urobiť určitý pokrok“ v týchto zónach.

AKTUÁLNE Prvé správy o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

„Situácia ... sa vyvíja podľa najhoršieho z predpovedaných scenárov," povedal vo štvrtok Prigožin. Tie územia, ktoré boli na mnoho mesiacov dobyté krvou a životmi našich kamarátov, dnes takmer bez boja, tí, ktorí majú držať naše pozície, boli porazení, dodal šéf wagnerovcov. 

Vojaci 72. brigády ruských ozbrojených síl, vyslaní do pozícií juhozápadne od Klescheevky, „jednoducho utiekli pod protiofenzívou 3. útočnej brigády „Azov“ ukrajinských ozbrojených síl a kto neutiekol, bol zabitý a rozdrvený nepriateľským tankom.

O deň neskôr sa podobná situácia vyvinula v oblasti Chromova: V dvoch oblastiach boli zo svojich pozícií vyradení aj vojaci 9. motostreleckého pluku ozbrojených síl Ruskej federácie.

Bakhmut, ktorý bol takmer vymazaný z povrchu zeme a stal sa stelesnením zombie apokalypsy v skutočnosti, zmenil sa na masový hrob pre tisíce väzňov naverbovaných na jeseň v ruských kolóniách. Nahrádzajú ich mobilizovaní, ktorí doplnili pravidelnú armádu, ktorej straty podľa západných údajov presiahli 200 000 zabitých a zranených ľudí.

Päť Rusov bolo zabitých na jedného mŕtveho ukrajinského vojaka neďaleko Bachmutu, povedal v marci CNN zdroj z NATO oboznámený so spravodajskými službami. Ale napriek stratám a zapojeniu náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova osobne do vedenia nepriateľských akcií, zimná ofenzíva ruskej armády nepriniesla žiadne výrazné územné zisky.

Teraz je armáda v defenzíve. Ale chronické problémy so schopnosťou boja "výrazne obmedzujú" jeho schopnosť brániť sa proti presným ukrajinským protiútokom, píše ISW.

Pokiaľ ide o dobytie nových území, zdá sa, že takéto nádeje v Kremli už neexistujú, povedala začiatkom mája riaditeľka americkej národnej spravodajskej služby Avril Hainesová.

Putin podľa nej možno zmiernil svoje krátkodobé ambície, čo sa považuje za víťazstvo, a teraz očakáva, že "upevní kontrolu nad okupovaným územím na východnej a južnej Ukrajine a zabezpečí, aby sa Ukrajina nikdy nestala spojencom NATO". Napriek tomu je veľmi nepravdepodobné, že by sa Rusko tento rok zúčastnilo rozhovorov o zastavení nepriateľských akcií, pokiaľ politické faktory „nezmenia jeho (Putinovo) rozhodnutie,“ povedala Hainesová podľa moscowtimes.ru.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaBachmut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu