Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivý objav expertov: V Británii sa vyskytujú dva nové koronavírusy, časom sa môžu preniesť aj na človeka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Keď sa už celá planéta Zem relatívne spamätala z hrôzy, ktorú jej uštedril koronavírus SARS-CoV-2, v severozápadnej časti Európy sa objavili informácie, ktoré opäť skloňujú názov tejto skazy. Vedcom sa totiž podarilo odhaliť, že istý druh zvieraťa prenáša nové typy koronavírusov.

archívne video

Situácia v čínskych nemocniciach počas covidu-19 (Zdroj: Twitter/Inconvenient Truths by Jennifer Zeng)

Britským vedcom sa podarilo odhaliť skutočnosť, s ktorou sa bude musieť časom vyporiadať celé ľudstvo. Na ostrovoch Veľkej Británie sa objavili dva nové koronavírusy. Ako informuje Fakt.pl., jeden z nich patrí do rodiny k SARS-CoV-2, ktorý má na svedomí milióny ľudských životov a na istý čas zmenil obraz celého sveta. 

Už len jedna 

Podľa vedcov sú zdrojom nových vírusom telá netopierov. Okrem toho varovali, že potenciálne ich delí už len jedna mutácia od schopnosti prenosu na človeka. Vo vzduchu visí riziko ďalšej možnej pandémie. Výsledky štúdie mali byť zverejnené dňa 21. marca 2023. Vedci použili pri výskume exkrementy 16-tich druhov netopierov, ktoré sa vyskytujú v Spojenom kráľovstve. V 48 vzorkách našli až deväť rôznych typov a mutácii koronavírusu. Dva z nich boli doteraz neznáme. Ide o vírusy RfGB02 a RhGB07. 

Podľa vedcov stojí ľudstvo opäť na kraji útesu, pretože sme len jednu mutáciu od potenciálneho prenosu nového koronavírusu na človeka. Patogén vo výkaloch netopiera s druhovým menom Podkovár malý, bol už schopný infikovať povrch ľudských buniek. "Musí sa spojiť ešte veľa iných faktorov, aby vírus, ktorý sa zatiaľ prenáša len medzi zvieratami, nakazil aj človeka," ubezpečujú vedci v štúdií. 

Desivý objav expertov: V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Profesor Francois Balloux z University College London, ktorý je zároveň jeden zo spoluautorov štúdie, doplnil, že nový koronavírus RhGB07 predstavuje pre spoločnosť len veľmi malé riziko. "Mali by se však byť opatrní a situáciu neustále monitorovať. Experimenty počas štúdie nepriniesli žiadne nebezpečenstvo a všetky laboratórne pokusy sa uskutočňujú pomocou tzv. pseudovírusov," reagoval na únik koronavírusu z čínskeho laboratória koncom roku 2019. 

Viac o téme: PrenosNetopiereMutáciaLondýnVeľká BritániaKoronavírusVeda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu