Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Rusko hrozí jadrovými zbraňami: Odštartovalo obrovské vojenské cvičenie s balistickými raketami

Rusko začalo cvičenie s balistickými raketami.
Rusko začalo cvičenie s balistickými raketami. (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Rusko začalo cvičenie s medzikontinentálnym balistickým raketovým systémom Jars a niekoľkými tisíckami vojakov. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší pokus Moskvy predviesť svoju jadrovú silu.

Celkom sa cvičenia zúčastňuje viac ako 3000 vojakov a asi 300 kusov techniky, uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení na sociálnej sieti telegram. Cvičenie zahŕňa kontrolu raketových vojsk strategického určenia v Omsku a manévre raketovej formácie vybavené systémami Jars v Novosibirsku.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 398 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Počas cvičenia budú mobilné systémy Jars manévrovať v troch ruských regiónoch, uviedlo ministerstvo. Konkrétne ich ale nemenovalo.

Medzikontinentálna balistická raketa je strategická raketa schopná dopraviť s vysokou presnosťou na vzdialenosť prevyšujúcu 5000 kilometrov bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou. Existuje len málo potvrdených charakteristík mobilných medzikontinentálnych balistických raketových systémov Jars, poznamenáva Reuters. Tieto rakety majú údajne dolet až 12 000 kilometrov.

Niektoré vojenské blogy uvádzajú, že rakety Jars dokážu niesť niekoľko nezávislých jadrových hlavíc a môžu byť namontované na nákladné nosiče alebo rozmiestnené v silách.

Viac o téme: CvičenieJadrové zbraneRuskoBalistické rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu