Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Český dobrovoľník, ktorý bojuje na Ukrajine: SENDY STORM má temnú minulosť, pred vojnou sa hlásil k fašizmu

Český dobrovoľník
Český dobrovoľník "Sendy Storm" bojuje na Ukrajine. Pred ruskou inváziou podporoval fašizmus (Zdroj: Twitter/Smita Dutta, Facebook/Marek Rychlý)

PRAHA/KYJEV – Vo vojne na Ukrajine bojujú aj dobrovoľníci z Českej republiky. Jedným z nich je Miloš (34), ktorý si hovorí Sendy Storm. Bol priamo zapojený do bitky o Bachmut. Verejne sa hlásil k propagácii fašizmu ešte pred spustením ruskej invázie na Ukrajinu.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 397 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Miloš "Sendy Storm" pracoval pred ruskou inváziou na Ukrajinu ako kuchár na Kanárskych ostrvoch v Maspalomas. Vojsko využíva jeho služby napriek temnej minulosti. Na sociálnej sieti sa pod jeho profilom objavila fotografia. V ľavej ruke držal pizzu s hákovým krížom a druhú mal vystretú smerom dohora, ako znak fašistického pozdravu. Podľa českého zákona sa tým dopúšťa podpory a propagácie hnutí, ktoré smerujú k potlačeniu práv a slobôd ľudí. Hrozí mu až päťročný trest odňatia slobody. 

 

Pohřešovaný "bojovník" Sendy Storm má na svém FB profilu některé velmi zajímavé fotografie. S nacismem na Ukrajině to zřejmě nijak nesouvisí, říkají experti. https://www.facebook.com/sendy.storm

Posted by Marek Rychlý on Monday, March 27, 2023

Boje v Bachmute 

Keď sa rozhodol pre dobrovoľný vstup do ukrajinskej armády, doma nechal manželku aj svoju dcéru (14). Portál evisos, s odkazom na El Pais, uviedol, ako dobrovoľník opisoval ťažké boje v Bachmute. "Bojuje sa v uliciach, je to boj o každý dom, o každý meter. Rusi strácajú každý deň najmenej 800 vojakov. Ranených je možno aj viac. Ukrajinci tiež strácajú veľa mužov," vyjadril sa. Boje pri Bachmute predstavujú najkrvavejšie strety ukrajinskej a ruskej armády. 

Bachmut, ktorý bol pred vojnou domovom pre 70 000 obyvateľov, je teraz frontovou líniou. Prítomnosť civilistov je sotva obmedzená na niekoľko tisíc ľudí, ktorých sa nepodarilo evakuovať, alebo odmietajú opustiť svoje domovy. 

Nezvestný

Po odchode z domu sa Miloš ozýval manželke a dcére zhruba dvakrát do týždňa. Prišlo však obdobie, keď o ňom šesť dní nikto nepočul. O jeho zmiznutí informoval na sociálnej sieti dobrovoľnícky projekt zdravotnizajisteni.cz, ktorý uviedol, že Miloš pre nich pracoval.

 

Edit: skvělé zprávy... díky vašeme sdílení se Sendy našel. Po šesti dlouhých dnech. Děkujeme všem, je živý a díky Vám se...

Posted by zdravotnizajisteni.cz on Sunday, March 26, 2023

Českého bojovníka jeho kolegovia naposledy videli blízko miest Slovjansk a Kramatorsk v Donbase. Mal prenášať humanitárnu pomoc z Kyjeva do kritických oblastí. Dobrovoľníci neskôr uviedli, že sa ho podarilo lokalizovať. O nezvestnom vojakovi informoval aj Memorial - International Legion Defense of Ukraine, ktorý združuje zahraničných dobrovoľníkov bojujúcich proti Rusku. Medzičasom sa aj na tejto stránke objavila aktualizácia: "Sendy je ok. Ďakujem všetkým za pomoc".

 

Dear Followers. Sendy Update Bellow. Thank you All so much for the Community Help.

Posted by Memorial - International Legion Defense of Ukraine on Monday, March 27, 2023

Náhoda

K jeho objaveniu nepriamo dopomohol španielsky denník El Pais, ktorý s ním začiatkom marca spravil rozhovor. Španieli nevedeli, že ide o strateného českého dobrovoľníka, sám Sendy Storm sa predstavil len ako Miloš. Portál uviedol, že ide o rozhovor s mužom českej národnosti vo veku 55 rokov, ktorý bojuje na Ukrajine ako dobrovoľník. 

Miloš hovoril o bojoch pri Bachmute, kde prišiel k ťažkému zraneniu. Guľka ho síce nezabila, no nepriestrelná vesta nezabránila vážnemu zraneniu. Náraz bol tak silný, že mu to zlomilo dve rebrá. "V tejto chvíli nemám žiadnu informáciu, ktorú by som mohol zdieľať s verejnosťou. Náš zastupiteľský úrad pracuje štandardne," povedal novinárom pred odletom do Bruselu minister zahraničných vecí ČR Ján Lipavský. Tí sa ho pýtali na aktuálny stav českého dobrovoľníka.
 

Viac o téme: Hákový krížDobrovoľníkPrahaUkrajinaKyjevČeská republikaVojna na UkrajineSendy Storm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu