Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň tristodeväťdesiaty ôsmy (27. marca 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - O ukrajinských deťoch zavlečených do Ruska a o obnove školskej infraštruktúry zasiahnutej vojnou rokoval v nedeľu v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským britský herec Orlando Bloom. Vo svojom prejave o tom v noci na dnes informoval Zelenskyj. Bloom je veľvyslanec dobrej vôle Detského fondu OSN (UNICEF). Situáciu na Ukrajine sledujeme. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 395

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 395 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine, Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:37 Ukrajina dostala od Belgicka 36 ton zariadení na obnovu energetickej infraštruktúry, informovalo dnes ministerstvo energetiky.

21:11 Obnoviť bezpečnosť v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAE) na juhu Ukrajiny nie je možné, kým ju má pod kontrolou Rusko. V pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafaelovi Grossimu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

20:47 Poľský dobrovoľník, identifikovaný len ako Marek, zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri Bachmute, napísala dnes Iniciatíva Nehemiáš.

20:21 Členovia nedávno vytvoreného ruského útočného útvaru tvrdia, že velitelia na nich nasadili vojakov, ktorí im majú brániť v ústupe a vyhrážajú sa im aj smrťou. Ruské sily totiž utrpeli v bojoch na východe Ukrajiny "obrovské" straty, napísal v pondelok portál britského denníka The Guardian.

19:28 Rusko má zbrane, ktorými v prípade ohrozenia svojej existencie dokáže zničiť akéhokoľvek nepriateľa vrátane Spojených štátov. V pondelok to vyhlásil tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

19:27 Nemecko dodalo na Ukrajinu tanky Leopard 2, ktoré Kyjevu prisľúbilo v januári. Oznámil to v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

18:54 Ruské hrozby o umiestnení jadrových zbraní v Bielorusku sú len pokusom diktátora Vladimira Putina "zvýšiť stávky", povedal dnes hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov.

18:10 Na Ukrajinu dorazilo 18 tankov Leopard 2, ktoré jej prisľúbilo Nemecko. V pondelok o tom informoval nemecký magazín Der Spiegel s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Agentúre Reuters informáciu neskôr potvrdil aj zdroj z oblasti bezpečnosti.

16:53 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi v pondelok oznámil, že juhoukrajinskú Záporožskú oblasť, ktorú sčasti ovládajú ruské sily, navštívil spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Správu priniesli tlačové agentúry AFP a AP, ktorá stretnutie oboch predstaviteľov pokrývala exkluzívne.

16:34 Najdôležitejším záujmom Maďarska je čo najskoršie dosiahnutie mieru na Ukrajine, zhodli sa v pondelok v Budapešti prezidentka Katalin Nováková s predsedom vlády Viktorom Orbánom. Podľa agentúry MTI hlava štátu prijala premiéra v sídle kancelárie prezidenta v Sándorovom paláci, pričom hlavnou témou schôdzky boli výsledky zasadnutia Európskej rady z 23. marca v Bruseli.

15:49 Ukrajina je pripravená vyslať svojich pilotov na výcvik v používaní západných stíhacích lietadiel, vyhlásil v pondelok v Londýne predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.

15:21 Muž, ktorý mal 11. marca na protivládnej demonštrácii v Prahe bundu s nášivkou žoldnierskej Vagnerovej skupiny a na batohu písmeno Z, pôjde pred súd. Informuje Česká televízia.

14:23 Ukrajinskí vojaci, ktorí sa cvičili na obsluhu britských tankov Challenger 2, sú pripravené na nasadenie na fronte. V pondelok to uviedla britská vláda, informuje agentúra AFP.

14:11 Z mesta Avdijivka, ležiaceho v tesnej blízkosti frontu na východe Ukrajiny, začali v pondelok evakuovať pracovníkov technických služieb, ktorí tam ešte zostali. Na sociálnej sieti Telegram o tom informoval najvyšší predstaviteľ miestnej samosprávy Vitalij Barabaš, podľa ktorého bude v meste čoskoro vypnutý mobilný príjem, "pretože v meste sú informátori ruských okupantov", uviedla agentúra Reuters.

13:52 Veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj opäť zavítal do mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Cieľom jeho cesty na východný front bolo vyriešiť "problematické otázky, ktoré bránia efektívnemu plneniu bojových úloh". Prijal tam aj rozhodnutia, ktoré majú posilniť schopnosti ukrajinskej armády odrádzať nepriateľa od útokov a spôsobovať mu škody a straty. Podľa britského denníka The Guardian o tom informovalo mediálne centrum ukrajinského ministerstva obrany, ktoré však bližšie nespresnilo, kedy sa návšteva na pozíciách ukrajinskej armády uskutočnila. Podľa agentúry Reuters Syrského vyjadrenia svedčia o zámere Ukrajiny pokračovať v bojoch v Bachmute napriek tomu, že počas bojov oň padlo aj veľa ukrajinských vojakov.

13:35  Český dobrovoľník bojujúci na Ukrajine, ktorého vyhlásili za nezvestného, sa po šiestich dňoch ozval. Na sociálnej sieti Facebook to v pondelok uviedla česká organizácia Zdravotní zajištění a tiež organizácia Memorial – International Legion Defense of Ukraine, ktorá združuje zahraničných dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny. "Skvelé správy... vďaka vášmu zdieľaniu sa Sendy našiel. Po šiestich dlhých dňoch. Ďakujeme všetkým, je živý a vďaka vám sa ozval," uviedla na Facebooku organizácia Zdravotní zajištění. Za pomoc pri zdieľaní informácie sa poďakovala aj organizácia Memorial.

 

Dear Followers. Sendy Update Bellow. Thank you All so much for the Community Help.

Posted by Memorial - International Legion Defense of Ukraine on Monday, March 27, 2023

13:00 Podľa aktualizovaných informácií útok v Sloviansku si vyžiadal dva životy, 29 ľudí ostalo zranených.

12:05  Miestne úrady informovali o ostreľovaní Slovianska raketami S-300. Zranených ostalo 25 osôb, jedna zraneniam podľahla.

11:55 Náčelník polície v Ruskom okupovanom ukrajinskom meste Mariupol prežil v pondelok pokus o atentát, ktorý bol spáchaný pomocou nálože nastraženej v jeho aute. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala agentúra AFP. Doplnila, že k výbuchu nálože došlo v okamihu, keď sa policajný náčelník Michail Moskvin nachádzal niekoľko metrov od auta. Moskvin bol pri explózii ľahko zranený. Jeho zranenia si preto nevyžiadali hospitalizáciu.

11:30  Podpora Ukrajine sa vyčerpáva materiálne i morálne, na Slovensku možno ešte výraznejšie ako inde, upozornila dnes v Bratislave na konferencii o zahraničnej politike prezidentka Zuzana Čaputová. Slovensko opakovane pomohlo Kyjevu, ktorý už viac rokov čelí invázii Ruska, tiež dodávkami vojenského materiálu.

10:15 Odhadované straty na ruskej strane k dnešnému dňu.

9:40 Počet ruských vojakov v Bielorusku sa znížil na približne 4000. Podľa serveru RBK-Ukrajina to uviedol hovorca ukrajinskej pohraničnej služby Andrij Demčenko. Hromadenie ruských vojsk v Bielorusku v posledných mesiacoch vyvolávalo u ukrajinského velenia obavy z možného nového ruského útoku na Kyjev."Tento počet je o niečo nižší ako predtým. Pretože jednotky, ktoré prešli výcvikom, Rusko stiahlo z územia Bieloruska na svoje územie, " povedal Demčenko s tým, že Rusi následne posielajú týchto vojakov priamo do bojov na východnej Ukrajine.

9:15 Na Telegrame dnes ráno hlásia výbuch v okupovanom  Melitopole.

8:20 Český dobrovoľník bojujúci na Ukrajine je nezvestný. Jeho kolegovia ho naposledy videli v blízkosti miest Sloviansk a Kramatorsk v Donbase, informuje český spravodajský server Novinky.cz. Informáciu o nezvestnom českom dobrovoľníkovi priniesla na sociálnej sieti Facebook organizácia Memorial - International Legion Defense of Ukraine, ktorá združuje zahraničných dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny.

 

ALERT . MISSING . RIGHT NOW! Our Brother (codename: Sendy Storm) a Czech Volunteer, is Missing in Action. Last Location: Slavjansk, Kramatorsk. Please, if someone has news contact us. PLEASE SHARE.

Posted by Memorial - International Legion Defense of Ukraine on Sunday, March 26, 2023
Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu