Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sú kremeľské jednotky na konci so silami? VIDEO Neuveriteľné, aké tanky posiela Putin na Ukrajinu!

Chce Kremeľ použiť vo vojne s Ukrajinou staré tanky? Zobraziť galériu (2)
Chce Kremeľ použiť vo vojne s Ukrajinou staré tanky? (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Twitter/Anton Gerashchenko)

MOSKVA - Z múzea rovno na front. Na internete kolujú videá, ktoré údajne ukazujú, ako ruská armáda prepravuje na ukrajinský front tanky snáď ešte z doby kamennej. Aký plán sleduje Vladimír Putin s modelmi zo stalinskej éry?

Sú to zábery, pri ktorých najskôr krútite hlavou. Na Twitteri kolujú videá, ktoré podľa výskumnej siete Conflict Intelligence Team ukazujú, ako Rusko momentálne prepravuje sovietske tanky T-54 a T-55 vo vlakoch smerujúcich na západ.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 393 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Vladimir Putin nechal priviezť na ukrajinský front staré tanky

Bizarné na tom všetkom je, že tanky pochádzajú z najhlbších čias Sovietskeho zväzu, z ktorých niektoré sa vyrábali už v čase, keď bol pri moci Josif Stalin. Tank T-55 je považovaný za jeden z najvyrábanejších tankov na svete, v 60. a 70. rokoch minulého storočia bol štandardným tankom v sovietskom priestore. V porovnaní s novšími modelmi tankov, ako je nemecký Leopard alebo britský Challenger, majú starodávne modely značné nevýhody, napríklad z hľadiska operačného dosahu a hmotnosti. O konkurencieschopnosti rozhodne možno pochybovať.

Problémy s muníciou alebo nová stratégia?

Môže však existovať veľmi jednoduchý dôvod, prečo chce Vladimir Putin teraz použiť svoje staré tanky na ukrajinskom fronte. Ruské zdroje napríklad predpokladajú, že v ruských skladoch pre tanky T-54 a T-55 by mal byť stále dostatok munície. Teraz by sa to dalo použiť. Je to možný náznak výrazne znížených zásob munície ruských vojsk a tiež istý znak obrovských strát moderných tankov.

Na druhej strane je možné, že ruské jednotky chcú použiť T-54 a T-55 na získanie výhody nad ukrajinskými jednotkami prostredníctvom ich obrovského počtu. Zohľadnili by predvídateľné straty. Zatiaľ však nie je jasné, či a kedy sa starožitné tanky Putin skutočne použije.

Viac o téme: TankyRuskoUkrajinaT-54T-55
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu