Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zverejnenie daňového priznania britského premiéra Sunaka spustilo špekulácie: Je šéf vlády bohatší ako kráľ?

Britský premiér Rishi Sunak s manželkou Akshatou Murthyovou. Zobraziť galériu (2)
Britský premiér Rishi Sunak s manželkou Akshatou Murthyovou. (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Rishi Sunak, 42-ročný multimilionár z Downing Street, zverejnil svoje daňové priznania za posledných pár rokov. A to vyvoláva špekulácie.

Finančné pomery bývalého manažéra hedžových fondov Rishi Sunaka a jeho manželky Akshaty Murthyovej, dcéry indického priemyselníka, sú často cieľom špekulácií. Najmä odkedy sa Sunak presťahoval na Downing Street 10 ako predseda vlády. Britské médiá si v súčasnosti lámu hlavu nad tým, či ide o prvú hlavu vlády, ktorá je bohatšia ako hlava štátu.

Prezidentka zhrnula návštevu holandského kráľovského páru: Stretnutie bolo užitočné pre vzájomnú spoluprácu (Zdroj: TASR/ Barbora Vizváryová)

Za tri roky dobrých päť miliónov eur – väčšinou z kapitálových ziskov

Dôvodom je teraz zverejnené Sunakovo daňové priznanie za posledné roky. Jeho zárobky (prevažne z kapitálových ziskov) dosiahli od apríla 2019 do marca 2022 4,7 milióna libier (v prepočte približne 5,3 milióna eur). Sunak za to zaplatil na daniach v prepočte 1,13 milióna eur.

Majetok manželov je viac ako 800 miliónov eur

Jeho manželka na druhej strane podlieha dani v Indii. Jej podiel v softvérovej spoločnosti má vraj hodnotu v prepočte viac ako 566 miliónov eur. Rodina spolu ešte vlastní zopár domov a bytov. Podľa „Sunday Times“ sú títo dvaja 222. najbohatšími ľuďmi vo Veľkej Británii s majetkom okolo 730 miliónov libier (okolo 824 miliónov eur). Pre porovnanie, Forbes odhaduje majetok britskej kráľovskej rodiny na 500 miliónov eur (asi 430 miliónov libier).

Viac o téme: MajetokPremiérVeľká BritániaRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu