Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VEĽKÁ JARNÁ predpoveď: Predĺži sa zima, čaká nás vietor, búrky a obavy zo záplav! Táto jar rozhodne SUCHÁ nebude

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

EURÓPA/SLOVENSKO - Najnovšie správy od meteorológov potvrdzujú, že s postupom jari má v Európe prevládať studené počasie s hroziacimi búrkami, silnejúcim vetrom a vzhľadom k množstvu zrážok hrozia dokonca záplavy. Táto náhla zmena počasia neobíde ani Slovensko. Aké počasie nás teda čaká?

Aj keď začiatok marca ovplyvnil polárny vír, ktorý priniesol chladné počasie, posledné dni sa tešíme z vyšších jarných teplôt. Odborníci však informujú, že zvyšok mesiaca môže poriadne prekvapiť. Vo Veľkej Británii, Škandinávii ale aj v alpskom regióne Európy môžu očakávať vyššie úhrny snehových zrážok, ktoré od hranice 400 metrov neobídu ani Slovensko.

Taliansko-fínska umelkyňa Egle Oddo vytvára na opustenej zelenej ploche verejné umelecké dielo v podobe evolučnej záhrady (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Vyššie jarné teploty bude striedať chladné počasie 

V apríli očakávajú meteorológovia teploty okolo historického priemeru, no na niektorých miestach v Európe môžu napriek tomu teploty skákať takmer ako na horskej dráhe, informoval meteorológ AccuWeather Tyler Roys. Vplyvom vĺn frontálnych prechodov by tak jarné otepľovanie mohlo prerušiť počasie s teplotami pod historickým priemerom.

VEĽKÁ JARNÁ predpoveď: Predĺži
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Blížiace sa jarné teploty však nepotešia ani záhradkárov, pretože až do polovice apríla bude na niektorých miestach hroziť riziko mrazov. Riziko bude však vyššie v severnej časti Európy a jarný sneh prekvapí iba vyššie položené miesta, zatiaľ čo nížiny budú vystavené menšej hrozbe zrážok.

Hroziace záplavy v Taliansku

Južnou časťou Európy bude v marci prechádzať takzvaná búrková dráha, ktorá by mohla spôsobiť zvýšené hladiny vodných tokov. Obavy Európanov a suché zimné podmienky, ktoré doteraz prevládali by tak mohli prerušiť očakávané zrážky. Anglicko zaznamenalo najsuchší február za posledných 30 rokov a podobný scenár hlásili aj z Francúzska. Vo Francúzsku bol dokonca zaznamenaný najdlhší úsek bez zrážok za posledných 60 rokov. Odborníci sa však vzhľadom k masívnym búrkovým mračnám obávajú iného extrému a to povodní najmä v Taliansku a na Balkáne. Nepriaznivé počasie by tieto časti Európy mohlo prekvapiť aj v podobe krupobitia a ničivých vetrov. „Vzhľadom na to, aké teplé je Stredozemné more, búrky by mohli poskytnúť dodatočnú vlhkosť a viesť k zvýšeniu záplav. Tento fakt znepokojuje najmä západné svahy Apenín a Dinárskych Álp,“ vysvetlil meteorológ Tyler Roys.

Zmena v počasí čaká aj Slovensko

Meteorológovia však očakávajú podobný zvrat aj pre Slovensko, informovalo imeteo.sk. Zatiaľ čo posledné dni sa vyznačovali mimoriadne teplým počasím, cez víkend a najmä budúci týždeň nás čaká poriadna zmena. Zima sa vráti aj do najnižších polôh. Tlakovú výš a mimoriadne teplý vzduch z Maroka, ktorý sa presunul do vnútrozemia Európy vystrieda v sobotu oblačnosť a studený front. Studený front prinesie na väčšine nášho územia zrážky a vietor. Aj keď dážď v sobotu v priebehu dňa ustane, počasie sa nezlepší. Premenlivé počasie a zrážky môže očakávať najmä severné a východné Slovensko. Maximálne teploty sa cez víkend budú pohybovať v rozmedzí medzi +8 a +15 stupňov Celzia, no od začiatku budúceho týždňa nastane prudší prepad teplôt a maximálne teploty budú už len medzi 0 až +7 stupňov Celzia. Záhradkárov prekvapia mrazy a snehové zrážky budú hroziť najmä od hranice 400 metrov. Prekvapivou správou zostáva, že toto chladné počasie sa podľa predpovedi udrží pravdepodobne až do Veľkej noci.

Viac o téme: PočasieMeteorológoviaJarné počasieZmena počasiaJar 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu