Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšia nebezpečná internetová výzva: FRANCÚZSKA JAZVA núti deti robiť šialené veci! Neuveriteľné, čoho sú schopné

Nová internetová výzva je nebezpečná. Zobraziť galériu (2)
Nová internetová výzva je nebezpečná. (Zdroj: TikTok)

RÍM - Trend sebapoškodzovania s názvom “francúzska jazva” v súčasnosti koluje medzi mladými ľuďmi na sociálnej sieti Tiktok. Štípu sa na tvári, až kým nezískajú jazvy alebo modriny. Úrady v Taliansku sa pustili do veľkého vyšetrovania.

Francúzska jazva je názov novej výzvy na Tiktoku pre mladých. J to trend sebapoškodzovania, keď sa tínedžeri natáčajú, ako si stláčajú tváre, až kým si neurobia modriny alebo jazvy. 

Kim Kardashian sa zapojila do výzvy "British Chav" na TikToku (Zdroj: TikTok/kimandnorth)

Talianske úrady vyšetrujú Tiktok pre nebezpečnú výzvu

Úrady zaznamenali nárast videí, v ktorých si mladí ľudia ubližovali – išlo predovšetkým o „francúzsku jazvu“, uvádzajú. Tiktok nemá adekvátne systémy na monitorovanie obsahu publikovaného tretími stranami. Okrem toho sa neuplatňujú usmernenia platformy, ktoré stanovujú napríklad vymazanie nebezpečného obsahu, ktorý nabáda k sebapoškodzovaniu. Tiktok má veľa neplnoletých používateľov – platforma má preto veľkú zodpovednosť za ochranu tejto skupiny, pripomínajú.

Úrady uviedli, že v utorok vykonali s pomocou talianskej finančnej polície inšpekciu talianskeho sídla Tiktoku. Spoločnosť uviedla, že zamestnáva viac ako 40 000 "bezpečnostných expertov" a nepovoľuje obsah, ktorý "zobrazuje alebo podporuje" správanie, proti ktorému protimonopolný úrad namieta. "Osobitnú pozornosť venujeme ochrane najmä mladých ľudí." 

Ďalšia nebezpečná internetová výzva:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

Na Tiktoku sa často šíria nebezpečné výzvy

Videoplatforma, ktorá je obzvlášť obľúbená u detí a mladých ľudí a ktorú vlastní čínska spoločnosť Bytedance, bude „plne spolupracovať s príslušnými úradmi, aby odpovedala na akékoľvek otázky týkajúce sa našich zásad a postupov,“ uviedol v utorok večer hovorca Tiktoku.

Faktom je, že na TikToku sa výzvy, ktoré môžu byť nebezpečné, šíria často. „Blackout Challenge“ bola napríklad o zadržaní dychu, kým nestratíte vedomie. K tragédii v súvislosti s touto výzvou prišlo prednedávnom aj v susednej Českej republike, kde sa uškrtil 11-ročný chlapec. ,,Plnil výzvu s názvom Blackout Challenge, pri ktorej sa deti predbiehajú v tom, ako dlho sa vydržia škrtiť. Tragická udalosť sa stala minulý mesiac a ide zrejme o jednu z prvých obetí svojho druhu v Česku. V zahraničí už takých prípadov zaznamenali niekoľko," informoval portál iDNES.cz

Európska komisia nedávno pohrozila Tiktoku vážnymi dôsledkami v prípade porušenia európskych pravidiel.

Viac o téme: VyšetrovanieTalianskoTikTokFrancúzska jazvaNebezpečná výzva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu