Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zomrel úradník z kruhov známeho bossa podsvetia: Jeho auto rozstrieľali na rešeto! Preveroval nezákonné podniky

Radovan Krejčíř na súde v Johannesburgu, Južná Afrika. Zobraziť galériu (4)
Radovan Krejčíř na súde v Johannesburgu, Južná Afrika. (Zdroj: SITA)

PRAHA/ JOHANNESBURG – K incidentu, pri ktorom zomrel úradne poverený likvidátor, prišlo v sobotu (18. 3.). Cloetea Murraya, ktorý likvidoval okrem iných firmy bossa českého podsvetia Radovana Krejčířa, mali spolu s jeho synom zavraždiť na diaľnici medzi mestami Johannesburg a Pretoria v Juhoafrickej republike. Murray mal podľa dostupných informácií likvidovať Krejčířové firmy v dobe, keď mal český kriminálnik nastúpiť do výkonu trestu.

Archívne video:

Vyšetrovanie mafiánskych masakrov v SR a Maďarsku z roku 1999 vrcholí (Zdroj: TASR/ Ladislav Vallach)

Auto 50-ročného likvidátora bolo napadnuté neznámymi útočníkmi na motorkách, ktorí auto dobehli a následne rozstrieľali, informuje český portál Blesk. V Murrayovom aute sedel aj jeho 28-ročný syn Thomas, ktorý bol na mieste mŕtvy, otec po prevoze do nemocnice podľahol zraneniam na druhý deň.

Agendou Cloete Murraya malo byť robenie poriadku v účtovníctve a hľadanie možných stôp kriminality v najrôznejších firmách v úpadku. Podľa portálu BBC mal pôsobiť taktiež vo firme Bosasa, ktorá pre juhoafrickú vládu zabezpečovala služby vo väzenskej správe a je vyšetrovaná pre podozrenie z korumpovania politikov a iných úradníkov.

Likvidátor mal napojenie aj na české podsvetie

Zavraždený likvidátor Murray mal napojenie aj na jedného z bossov českého podsvetia Radovana Krejčířa. „Jeden piatok som mu predával predvolanie,“ pripomínal si Murray v juhoafrickom rádiu. Krejčíř mal trvať na tom, že po dvojhodinovom rozhovore nemôže Murray odísť bez toho aby si spolu dali braai (juhoafrické grilované jedlo). „Dohodli sme sa na ďalší piatok. Bohužiaľ, za pár dní sa pokúsil utiecť z krajiny a bolo – žiadne braai,“ spomínal Murray.

Cloete Murray (†50) so synomThomasom (†28)
Zobraziť galériu (4)
Cloete Murray (†50) so synomThomasom (†28)  (Zdroj: Twitter/ MDN NEWS)

Podľa Murraya boli ľudia ako Krajčíř veľmi nebezpeční, no súčasne vysoko inteligentní. „Všetci sa zdajú byť veľmi okúzľujúci, ale musím povedať, že ten šarm celkom rýchlo zmizne, hneď, ako sa začnete blížiť ku konfliktnej situácii. Potom často uvidíte aj temnú stránku…“ povedal Murray na margo komunikácie s jedným z kráľov podsvetia.

Krejčíř svojim útekom šokoval Česko

Český zločinec si už 7 rokov odpykáva 35-ročný trest v Juhoafrickej republike. Dôvodov bolo nespočetne veľa, no za najzávažnejšie súd považoval prípravu vraždy, únos, mučenie či drogové obchody. Svoj trest si aktuálne odpykáva vo väznici s najvyšším stupňom stráženia, českým úradom však napriek všetkému dokázal utiecť.

Radovan Krejčíř na súde v Johannesburgu, Južná Afrika.
Zobraziť galériu (4)
Radovan Krejčíř na súde v Johannesburgu, Južná Afrika.  (Zdroj: SITA)

K jeho úteku malo dôjsť ešte v roku 2005, kedy policajným zložkám unikol priamo pred nosom. Jeho prvou destináciou mali byť údajne Seychely a v roku 2007 pod falošným pasom pricestoval do Juhoafrickej republiky, kde sa za krátky čas vypracoval medzi najvyššie vrstvy miestneho organizovaného zločinu.

 

 

Viac o téme: MafiaJARJuhoafrická republikaVraždaRadovan KrejčířKrejčířPodsvetie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu