Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Odborníci varujú pred týmito očnými kvapkami a umelými slzami: Jeden človek zomrel, ďalší oslepli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

WASHINGTON - Americké úrady stiahli značku očných kvapiek kontaminovaných bakteriálnou kontamináciou odolnou voči liekom, ktorá zapríčinila úmrtie jednej osoby a spôsobila zranenie 68 ďalších. Štyrom z nich museli byť odstránené očné buľvy.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) informovalo, že jeden človek zomrel a osem ľudí prišlo o zrak po tom, čo im v USA diagnostikovali vzácny kmeň baktérie Pseudomonas aeruginos. Ten bol doteraz identifikovaný u 68 pacientov v šestnástich štátoch. Väčšina prípadov bola spôsobená kontaminovanými očnými kvapkami alebo umelými slzami, uvádza CNN

archívne video

Liečebný ústav Kováčová pomôže deťom moderným rehabilitačným zariadením (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Podľa CDC boli dve zo značiek, ktoré boli vyrobené v Indii a dovezené do USA, po prepuknutí škandálu vyradené z regálov. V januári organizácia vyzvala verejnosť, aby prestala používať umelé slzy EzriCare a Delsam Pharma. O mesiac neskôr spoločnosť Global Pharma, ktorá tieto značky vlastní, stiahla produkty z trhu po formálnom odporúčaní Úradu pre potraviny a liečivá (FDA). Testovali sa aj otvorené fľašky od pacientov a preukázalo sa, že obsahujú baktérie, ktoré sú odolné voči antibiotikám. V súčasnosti testujú neotvorené fľašky, aby sa zistilo, či sa baktérie objavili počas výrobného procesu alebo neskôr.

 

So far, at least one person has died, eight have lost vision, and four have had their eyeballs surgically removed, the CDC said.

Posted by WFLA News Channel 8 on Thursday, March 16, 2023

CDC uvádza, že každý, kto použil stiahnuté očné kvapky alebo umelé slzy, by mal kontaktovať lekára, ak trpí nejakými príznakmi. Tie zahŕňajú žltý, zelený alebo číry výtok z oka, nepohodlie alebo bolesť, začervenanie, rozmazané videnie či zvýšenú citlivosť na svetlo

Viac o téme: OčiBaktériaZrakOčné kvapky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu