Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty prvý (10. marca 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Biely dom vo štvrtok označil najnovšiu sériu raketových útokov ruskej armády zameraných na civilnú infraštruktúru na Ukrajine za "brutálnu" a "neopodstatnenú". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval spojencov, aby uvalili sankcie na sektor ruskej jadrovej energetiky. Podľa britskej stanice BBC Zelenskyj zdôraznil, že ďalšie odstavenie Záporožskej jadrovej elektrárne od dodávok elektrickej energie v dôsledku ruského ostreľovania z noci na štvrtok svedčí o nezodpovednosti Ruska.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 379

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 379 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:15 Množstvo smútiacich vzdalo v piatok na Námestí Nezávislosti v centre ukrajinskej metropoly Kyjev úctu otcovi a synovi, ktorí spoločne zahynuli počas ťažkých bojov o východoukrajinské mesto Bachmut. Informovala o tom agentúra AFP.

20:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa na stretnutí s fínskou premiérkou Sanou Marinovou vyjadril, že Ukrajina nemá nič spoločné s útokom na Nord Stream. Terčom sa stala Ukrajina po tom, ako americké tajné služby údajne zistili, že za incidentom môže stáť proukrajinská skupina.  

19:08 Aj keď sa Slovensko do vojny na Ukrajine so svojou armádou oficiálne nezapojilo, v konflikte je hneď niekoľko zahraničných vojakov bojujúcich z vlastnej vôle. Mnohí z nich sa pre svoje presvedčenie postavili na jednu z dvoch strán pomyselnej barikády. Výnimkou nie sú ani Slováci, pričom prvé správy o vojakoch slovenskej národnosti na Ukrajine sa objavili už pred deviatimi rokmi. Prezradili svoje ďalšie plány.

18:09 Tisíce ľudí dnes dorazili do centra Kyjeva na rozlúčku s parlým ukrajinským obrancom Dmytrom Kocjubajlom známym pod prezývkou Da Vinci. Pietneho zhromaždenia sa zúčastnili aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá je v ukrajinskej metropole na oficiálnej návšteve, alebo veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Informoval o tom server BBC News.

17:09 Vodca ruskej žoldnierskej organizácie Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin v piatok oznámil otvorenie náborových stredísk v desiatkach miest v Rusku. Informuje o tom agentúra AFP. Prigožin vo vyhlásení uviedol, že náborové centrá sa otvorili v 42 ruských mestách. Zo zverejneného zoznamu vyplýva, že nábor bude prebiehať v športových centrách a kluboch bojových umení.

16:56 Rusko posiela Iránu západné zbrane, ktorých sa zmocnilo počas bojov na Ukrajine. Informovala o tom v piatok televízia CNN s odvolaním sa na štyri nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou. Zdroje predpokladajú, že Irán tieto zbrane, ktoré Ukrajine dodali USA a ďalšie členské krajiny NATO, využije na tzv. reverzné inžinierstvo, teda na odhaľovanie princípov fungovania moderných západných vojenských technológií.

16:16 Troch ukrajinských vojakov vrátane ľudskoprávneho aktivistu odsúdili v piatok Moskvou zriadené súdy v Ruskom okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny na dlhoročné tresty odňatia slobody za údajné zlé zaobchádzanie s civilistami, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruských vyšetrovateľov.

15:08 Po ruskej invázii na Ukrajinu začali bieloruskí partizáni vo svojej krajine vykonávať sabotáže na železnici - vyhodili napríklad do povetria traťové zariadenia, aby nebolo možné použiť koľaje, po ktorých ruské sily dopravovali vojakov a zbrane na Ukrajinu. Odporcovia bieloruského aj ruského režimu tvrdia, že vykonali už 17 veľkých sabotáží na železnici. Napísala to dnes agentúra AP, ktorá zároveň uviedla, že pri poslednej diverzii partizáni zaútočili na ruské vojenské lietadlo na letisku neďaleko Minsku.

13:22 Kancelária prezidenta oznámila protiofenzívu ozbrojených síl Ukrajiny v priebehu dvoch mesiacov.

13:21 V Kyjeve sa dnes koná rozlúčka so zosnulým hrdinom Ukrajiny Dmytrom "Da Vincim" Kocjubailom. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a predsedníčka vlády Fínska Sanna Marinová vzdali hold padlému hrdinovi.

12:13 Bývalého ukrajinského novinára a obhajcu ľudských práv Maksyma Butkeviča odsúdili zástupcovia Ruska v Doneckej a Luhanskej oblasti na 13 rokov väzenia.

12:12 Kremeľ v piatok obvinil Spojené štáty z podnecovania protiruských nálad počas súčasných protestov v Gruzínsku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

11:17 Vojna na Ukrajine je prostriedkom formovania moci v Európe, tvrdí predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió premiér povedal, že lídri Západu sú vo vojnovej horúčke, vyzývajú k čoraz urputnejším bojom a Ukrajincom dodávajú čoraz nebezpečnejšie zbrane.

11:16 Viac ako 90 percent obyvateľov ukrajinského mesta Charkov má opätovne obnovené dodávky elektrickej energie, ktoré boli prerušené v dôsledku štvrtkových ruských útokov. Uviedol to v piatok šéf regionálnej správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

11:15 Dolná komora belgického parlamentu vo štvrtok uznala hladomor na Ukrajine z 30. rokov minulého storočia za genocídu. Takisto pripomenula milióny obetí a preživších. TASR o tom informuje na základe vyjadrení belgického parlamentu na sociálnej sieti.

10:14 Exprezident USA Donald Trump dal jasne najavo, že je skeptický ohľadne americkej podpory pre Ukrajinu v čase ruskej invázie. Existujú teda obavy, že v prípade návratu Trumpa do Bieleho domu by sa podpora Washingtonu pre Kyjev znížila. Pre TASR to povedal Simon Miles, odborný asistent na Sanford School of Public Policy Dukeovej Univerzity v americkom Durhame.

10:12 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina si dáva vo východoukrajinskom meste Bachmut "dočasnú taktickú prestávku", uviedol v piatok americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). TASR túto správu prevzala od televízie Sky News.

9:02 Vojnu na Ukrajine poháňajú záujmy niekoľkých "mocností" , nielen tej ruskej. Vyhlásil to pápež František v rozhovore pre švajčiarsku televíziu RSI, ktorého časť bola zverejnená v piatok. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

8:09 Rusko za uplynulý deň vypálilo na Ukrajinu 95 striel rôzneho typu, uviedol dnes vo svojej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho zostrelila 34 z nich. Štvrtková rozsiahla vlna vzdušných úderov pripravila o život podľa ukrajinských úradov najmenej šesť civilistov, ďalší traja ľudia prišli o život pri ruskom ostreľovaní zastávky hromadnej dopravy v Chersone na juhu krajiny.

8:08 Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová a prezident Zelenskyj v telefonáte včera diskutovali o najnovšom ruskom masovom raketovom útoku a protikorupčnom úsilí Ukrajiny.

7:34 Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej aktualizácii uviedol, že najväčší ruský raketový útok za posledné týždne "pravdepodobne slúžil len cieľom ruskej štátnej propagandy".

7:14 Poľsko začalo umiestňovať protitankové konštrukcie na hranici s Kaliningradskou oblasťou, informuje minister obrany Mariusz Błaszczak.

6:29 Ruské sily zaútočili na obce Seredyno-Buda, Novoslobidske a Bilopillia, informovala 9. marca vojenská správa Sumskej oblasti.

6:28 Mnohostranná pracovná skupina pre ruské elity, zástupcov a oligarchov (REPO) 9. marca oznámila, že od 24. februára zmrazila ruské aktíva v hodnote viac ako 58 miliárd dolárov.

Zelenskyj žiada uvaliť sankcie na ruskú jadrovú energetiku

 Vo svojom večernom príhovore, zverejnenom v noci na piatok, Zelenskyj upozornil, že takéto kritické situácie v ukrajinských jadrových zariadeniach vytvára Rusko zámerne. Preto Rusko nemôže byť považované za hodnoverného partnera pre kontakty v jadrovej oblasti, povedal Zelenskyj. Zdôraznil, že čím skôr budú na ruský jadrový priemysel uvalené sankcie, tým skôr bude svet bezpečnejší. "Teroristickému štátu nemôžeme ponechať žiadnu možnosť, aby akékoľvek jadrové zariadenia kdekoľvek na svete použil na terorizovanie," dodal.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) zažila vo štvrtok výpadok v dodávkach elektriny po ďalšej vlne mohutných raketových útokov, ktoré ruská armáda podnikla v noci na štvrtok. ZAES preto musela byť dočasne pripojená na záložné generátory. Do normálu sa zásobovanie ZAES elektrinou dostalo vo štvrtok popoludní. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pripomenul, že šlo už o šiesty takýto výpadok ZAES od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.  Ruskom okupovaná ZAES na juhovýchode Ukrajiny je najväčšia svojho druhu v Európe. MAAE opakovanie vyjadruje obavy, že v dôsledku ostreľovania dôjde v objekte k jadrovej havárii.

Najnovšie útoky ruskej armády na Ukrajinu sú brutálne a neopodstatnené

Reakciu Bieleho domu podľa agentúry AFP sprostredkovala námestníčka tlačového tajomníka Bieleho domu Olivia Daltonová. Túto masívnu vlnu útokov Ukrajina zažila v noci na štvrtok. Podľa dostupných informácií pri nej prišlo o život najmenej deväť civilistov. V Kyjevskej, Charkovskej, Žytomyrskej, Mykolajivskej a Odeskej oblasti bola v dôsledku ruských útokov poškodená energetická infraštruktúra a vodovodné zariadenia.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Bez prúdu sa ocitla aj Záporožská jadrová elektráreň - od začiatku vojny na Ukrajine to je už šiesty prípad, keď elektráreň musela začať pracovať v núdzovom režime z dôvodu úplného výpadku dodávok energie zvonku. Výpadky v dodávkach elektriny boli aj v samotnom hlavnom meste Kyjev. Jeho primátor Vitalij Kličko vo štvrtok večer informoval, že dodávky elektrickej energie pre spotrebiteľov v Kyjeve boli obnovené v plnej miere. Spresnil, že bez kúrenia je asi 30 percent domácností, a dodal, že komunálne služby plánujú obnoviť dodávku tepla v plnom rozsahu v priebehu jedného dňa. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády bolo na ukrajinské územie vypálených 81 rakiet vrátane S-300, Ch-22, Kalibr a šiestich hypersonických rakiet Kinžal. Do útoku boli zapojené aj samovražedné bezpilotné lietadlá.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu