Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neuveriteľný ZÁZRAK pri pretekoch s časom: V Sýrii našli pod troskami domu živú celú rodinu!

 Muž hľadá preživších po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana
Muž hľadá preživších po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana (Zdroj: TASR/AP Photo/Khalil Hamra)

BISNIA – Po dvoch dňoch uväznených v troskách našla dobrovoľnícka skupina sýrskej civilnej obrany "Biele prilby" v dedine Bisnia neďaleko Idlibu, na severozápade Sýrie, živú celú rodinu vrátane detí. Skupina sa priznala, že je to naozaj skutočný zázrak a prežívajú obrovskú radosť v nešťastí, ktoré v pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu.

Sociálnymi sieťami sa šíria videá, na ktorých záchranári vyťahujú z pod trosiek deti. Pomocou elektrického náradia na odstraňovanie trosiek sa sýrskej dobroľníckej skupine "Biele prilby" podarilo vytiahnuť celú rodinu vrátane detí, informoval britský Independent. Dav ľudí zhromaždený na povrchu jasal od radosti a rodinu pomohli odniesť do sanitky. Dobrovoľnícka skupina "Biele prilby" pôsobí v častiach Sýrie kontrolovaných povstaleckými frakciami v stále prebiehajúcej občianskej vojne. Zemetrasenie tak pridalo na utrpení v krajine, ktorú už desaťročia sprevádzajú bitky, bombardovania, nedostatok potravy a chorôb. V oblasti Idlibu, kde rodinu našli v troskách žije takmer 4,6 milióna ľudí vrátane utečencov z iných častí Sýrie.

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Agentúra Associated Press v utorok informovala, že z trosiek sa záchranárom podarilo vyslobodiť aj novorodenca, ktorý bol s matkou spojený ešte pupočnou šnúrou. Matka žiaľ nemala toľké šťastie a zemetrasenie neprežila. "Počuli sme hlas, keď sme kopali," povedal agentúre príbuzný Khalil al-Suwadi. "Vyčistili sme prach a našli sme dieťa s pupočnou šnúrou, tak sme ju prestrihli a môj bratranec ju odviezol do nemocnice.“ Dieťa teraz čelí ťažkej budúcnosti ako jediný preživší z celej rodiny.

Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov a citlivé povahy.

Čas na záchranu a nájdenie živých ľudí sa každou hodinou kráti, no záchranári stále dúfajú, že ešte sa im podarí nájsť živých ľudí. Záchranné práce komplikujú mrazivé teploty a pretrvávajúce dotrasy. Mnoho ľudí sa bojí vrátiť do svojich domovov, ktoré odolali masívnemu zemetraseniu zo strachu pred ďalším. V mrazivých teplotách tak vyčkávajú a prespávajú vo svojich autách.

Úradníci a zdravotníci uviedli, že počet obetí v Turecku už dosiahol 6957 ľudí a v Sýrii 2547. Celkový počet obetí sa tak zvýšil na 9504, čím sa pondelňajšie zemetrasenie zaradilo medzi najsmrteľnejšie prírodné katastrofy 21. storočia. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil trojmesačný výnimočný stav v 10 juhovýchodných provinciách. Turecko-sýrska hranica je jednou z najaktívnejších oblastí zemetrasenia na svete. Pondelkové zemetrasenie bolo najväčším, aké Turecko zažilo od roku 1939, keď vo východnej provincii Erzincan zahynulo 33 000 ľudí. V roku 1999 zemetrasenie s magnitúdou 7,4 zabilo viac ako 17 000 ľudí. Odborníci už dlho varujú, že veľké zemetrasenie môže zničiť Istanbul, megalopolis so 16 miliónmi ľudí.

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoSýria TureckoTurecko zemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu