Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozivé VIDEO Na pláži sa objavil žralok: Plavci nič netušili, od smrti ich delilo len pár metrov

Pri brehu na pláži v Donagre sa objavil žralok.
Pri brehu na pláži v Donagre sa objavil žralok. (Zdroj: Facebook/Rob Paxevanos)

DONGARA – Na pláži ležiacej v západnej časti Austrálie sa objavil vo vode žralok. Neďaleko sa však nachádzala skupina plavcov. Len okamih, alebo prudší pohyb vo vode delil niekoho z nich od posledných chvíľ v živote. Keď sa video rozšírilo po sociálnych sieťach, spustila sa vlna kritiky.

archívne video

Súboj žraloka a krokodíla

Na západnom pobreží Austrálie sa nachádza pláž Dongara, z ktorej sa do oceánu vybrala skupina plavcov. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby sa len pár metrov od nich vo vode neobjavil žralok. V tom momente sa dalo hovoriť o šťastí, pretože podľa news.com.au si ho všimol jeden zo svedkov všimol a následne ľudia začali kričať. 

Vo vode zavládla panika a skupina plavcov sa snažila čo najrýchlejšie dostať na breh. Na záberoch, ktoré sa podarili natočiť Robovi Paxevanosovi, je zlovestná silueta žraloka, ktorý pláva len niekoľko metrov od ľudí. Na pláži to samozrejme vyvolalo poplach, pričom mnohí ľudia hovorili o slabých bezpečnostných opatreniach. "Môže mi niekto vysvetliť, či je v Dongare vôbec natiahnutá sieť proti žralokom? V tejto situácii to tak nevyzeralo," vyjadril sa autor videa. 

Žralok ešte nebol identifikovaný, avšak predpokladá sa, že podľa veľkosti a tvaru plutiev by mohlo ísť o žraloka bieleho. Tento predátor je veľmi nebezpečný, pretože je schopný zaútočiť do pár sekúnd, pokiaľ mu niekto vnikne do teritória. Patrí medzi najväčšie predátory v oceáne. Miestne úrady vyzvali verejnosť, aby bola pri kúpaní v oceáne opatrná a v strehu. Organizácia Surf Life Saving Western Australia vydala oficiálnu správu, ktorá varuje pred výrazným nárastom aktivity žralokov v okolí Mandurah.

Pozorovanie žraloka vyvolalo aj otázky o účinnosti súčasných bezpečnostných opatrení na plážach, pričom niektorí volali po zvýšení počtu plavčíkov. Okrem toho sa požadujú aj siete proti žralokom, ako aj ich kontrola, pretože nie je výlučené, že žralok si cestu k pobrežiu cez prekážku doslova prehrýzol. 


 

Viac o téme: BezpečnosťPlណralokPobrežiePlavciKritikaAustráliaDongara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu