Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ničivé zemetrasenie v Turecku: DESIVÉ výpovede tých, ktorí prežili! Moje deti sú stále pod troskami, plače Amna

Zemetrasenie zanechalo po sebe spúšť.
Zemetrasenie zanechalo po sebe spúšť. (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra, Omar Sanadiki, Ghaith Alsayed)

ANKARA - V pondelok v skorých ranných hodinách otriasli časťami Turecka a Sýrie zemetrasenia. O život prišlo niekoľko tisícok ľudí. Obyvatelia oblastí zemetrasenia rozprávajú o tragických scénach, ktoré sa odohrali počas otrasov a po nich.

Na juhovýchode Turecka pokračujú po silných zemetraseniach záchranné práce. Situácia je dramatická. V Hatay na juhu Turecka vypadol prúd, informoval v utorok očitý svedok. Pomoc je naliehavo potrebná. Na čerpacích staniciach došiel benzín a chlieb sa nedal kúpiť. Elektrina zlyhala aj v susednej provincii Osmaniye, uviedol reportér televíznej stanice CNN Türk.

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

V juhovýchodnej tureckej metropole Diyarbakir strávilo veľa ľudí noc vonku, v školách či mešitách. "Ľudia sa boja vrátiť do svojich domovov," povedal. Bolo cítiť niekoľko otrasov a bola krutá zima. Stany orgánu civilnej ochrany Afad nie sú vykurované a nepostačujú.

Mnoho obyvateľov Diyarbakiru sa pokúsilo dostať do dedín. Tamojšie domy sú väčšinou jednoposchodové, a preto sa považujú za bezpečnejšie. "Je tam napätie, ľudia naozaj nevedia, čo majú robiť," povedal.

Výpovede očitých svedkov: Čo sa stalo, keď o 4:00 prišlo zemetrasenie

Tma stále zahaľovala skoro ráno oblasť, keď zemetrasenie zasiahlo časti Sýrie a Turecka. Zem sa otriasla okolo 4:00 s magnitúdou 7,8, po ktorej o niečo neskôr nasledoval druhý mohutný otras s magnitúdou 7,5. V oboch krajinách sa zrútili početné domy a celé paneláky. Podľa doterajších informácií zahynulo v Turecku a Sýrii viac ako 4800 ľudí, ďalšie tisíce utrpeli zranenia.

Sýrske správy o ničivom zemetrasení: "Dom sa zrútil nad našimi hlavami"

Pre ľudí, ktorí boli svedkami týchto zemetrasení, zostali tragické spomienky. „Náš dom sa zrútil nad našimi hlavami. Nemohli sme nikam ísť,“ povedala agentúre dpa so slabým hlasom do telefónu Amna, ktorá žije so svojou rodinou neďaleko sýrskeho Aleppa. „Môj manžel a niektoré z mojich detí sú stále pod troskami. Bože, pomôž mi."

Existuje aj video z Aleppa, na ktorom sa pri následnom otrase zrejme zrúti niekoľko domov. Deti a dospelí s krikom utekajú, keď sa za nimi nad upršanou ulicou valí prach.

"Každý, kto sa mohol zachrániť, teraz niekam utiekol"

Podobné scény sa odohrali aj na druhej strane hranice. „Zobudili sme sa s otrasom, bol vypnutý prúd. Nehybne sme ležali a čakali, kým zemetrasenie pominie. Náš dom bol plný rozbitého skla,“ povedal pre The Guardian Sinan Şahan z Gaziantepu. Potom rozsvietil baterkou na mobile a vyrútil sa z domu. „Každý, kto sa mohol zachrániť, teraz niekam ušiel,“ hovorí podnikateľ.

Silné zemetrasenie zobudilo aj Tulina Akkayu z východotureckého mesta Diyarbakir. Otrasy zničili jej dom. Úplne v šoku začala Akkaya zbierať zvyšky predchádzajúceho života. O niečo neskôr jej domom otriaslo druhé silné zemetrasenie.

„Veľmi sa bojím. Cítila som chvenie tak silno, pretože bývam na vrchu domu," povedala AFP. V panike vybehla von s ostatnými obyvateľmi domu. „Bolo to takmer rovnaké ako chvenie v skorých ranných hodinách. neviem, čo bude ďalej,“ hovorí Turkyňa.

Obyvatelia tureckých provincií rozprávajú o dramatických scénach

Hüseyin Satı z Pazarcıku v juhovýchodnej provincii Kahramanmaraş mal medzitým šťastie: Jeho dom, o ktorom hovorí, že nie je vysoký a bol postavený podľa platných predpisov pre zemetrasenia, otrasom odolal. V jeho susedstve sa však odohrali tragické scény. "Môj sused si počas zemetrasenia zlomil chrbát skokom z balkóna a teraz je v nemocnici," povedal pre The Guardian.

Reportérka Melisa Salman v Kahramanmaraş tiež zdôrazňuje, že otrasy boli nezvyčajne silné. Ako obyvateľka tejto zóny zemetrasení je na otrasy zvyknutá. "Ale to bolo prvýkrát, čo som niečo také zažila. Mysleli sme si, že toto je apokalypsa," hovorí pre Afp.

V dôsledku toho zavládol po zemetrasení v uliciach veľký chaos. "Všade bol krik," povedal jeden muž pre The Guardian. „Začal som rukami odnášať kamene. Zranených sme vytiahli, no krik neprestával.“

Žena, ktorej deväťčlenná rodina spala doma, stále hľadá svoje deti. "Dvaja z mojich synov sú stále v troskách," povedala pre agentúru Reuters matka, ktorá bola zranená pri zemetrasení. "Čakám na nich."

Uprostred tejto tragédie je však aj veľká solidarita. Ako informuje Hürriyet, reportér si pri živom vysielaní všimol, že pod troskami zrúteného domu je stále rodina. Bez váhania vylovil ženu a jej dve deti a odviezol ich na bezpečné miesto.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu