Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNY ONLINE Apokalypsa v Turecku a Sýrii: Spod trosiek domu vyslobodili novorodenca spojeného s matkou pupočníkom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra, Omar Sanadiki, Ghaith Alsayed)

ANKARA - Pondelkové zemetrasenie o sile 7,8 stupňa v Turecku zasiahlo desať provincií a postihlo oblasť, kde žije približne 13,5 milióna ľudí. Podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ide o najväčšie zemetrasenie od roku 1939. Situáciu sledujeme online.

ONLINE

20:29 Počet obetí v Turecku a Sýrii vzrástol na najmenej 7266. Agentúra Reuters večer informovala o 5434 mŕtvych v Turecku, zatiaľ čo v Sýrii zahynulo podľa posledných informácií úradov a miestnych záchranárov 1832 ľudí. 

19:22 Belgicko sa pripravuje na vyslanie pohotovostného lekárskeho tímu do Turecka. V oblasti postihnutej zemetrasením zriadi poľnú nemocnicu, pričom vyšle aj personál, ktorý bude poskytovať potrebnú lekársku pomoc miestnemu obyvateľstvu a zmierni tak tlak na turecké nemocnice. V utorok to oznámilo federálne ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo v správe pre médiá informovalo, že prví odborníci odídu do Turecka už v stredu spolu so zásielkou 10.000 spacích vakov, ktoré Belgicko posiela vzhľadom na extrémne poveternostné podmienky v zemetrasením zničenej oblasti.

18:52 Spod trosiek domu v obci na severe Sýrie sa podarilo vyslobodiť živé novorodeniatko, ktoré bolo ešte spojené s matkou pupočnou šnúrou. Matka pri pondelkovom zemetrasení zahynula, uviedol jeden z príbuzných podľa AFP. Zomrel aj otec dieťatka, jeho štyria starší súrodenci i teta.

Dieťa previezli do nemocnice v meste Afrín, kde ho lekári umiestnili do inkubátora a napojili na vnútrožilovú výživu. Podľa lekárov je jeho stav momentálne stabilizovaný, aj keď po prevoze bol zlý: dievčatko malo na tele niekoľko modrín a tržných rán. Doviezli ju aj silno podchladenú.

18:14 Počet obetí v Turecku a Sýrii vzrástol na najmenej 6256. Agentúra AFP v podvečer informovala o 4544 mŕtvych v Turecku, zatiaľ čo v Sýrii zomrelo podľa posledných informácií úradov a miestnych záchranárov 1712 ľudí. 

18:11 Ukrajina v utorok oznámila, že do Turecka vyšle 87 záchranárov v súvislosti s ničivým zemetrasením, ktoré si vyžiadalo tisíce obetí v Turecku i susednej Sýrii. Ukrajina pošle do Turecka "spojený pátrací a záchranný tím Štátnej pohotovostnej služby pozostávajúci z 87 osôb" vrátane desiatich členov letovej posádky, uvádza sa na webstránke vlády v Kyjeve. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že sa rozprával s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a vyjadril "úprimnú sústrasť nad hroznou tragédiou, ktorá postihla obyvateľov Turecka v dôsledku zemetrasení".

17:07 Z ruín zničených budov na juhovýchode Turecka sa po pondelkovom ničivom zemetrasení podarilo zachrániť už viac ako 8.000 ľudí, uviedol v utorok turecký viceprezident Fuat Oktay. Informuje o tom agentúra AP. Oktay povedal, že ďalších 380.000 osôb zasiahnutých zemetrasením sa uchýlilo do vládnych prístreškov či hotelov. Iní našli dočasné útočisko v obchodných centrách, na štadiónoch, v mešitách a komunitných centrách, či strávili noc s dekami vonku pri ohni.

16:47 V tureckých oblastiach postihnutých zemetrasením už aktívne pomáha 15 Slovákov z Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby. Poskytnutý záchranný tím je sebestačný, teda schopný pracovať v mieste určenia samostatne. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Záchranný tím odcestoval v pondelok (6. 2.) o polnoci, na letisko v tureckom meste Adana priletel v utorok o trištvrte na päť ráno miestneho času. "Po prílete na letisko sa v meste Adana registroval v zmysle postupov mechanizmu Únie. Po registrácii bola väčšia časť tímu o štvrť na osem ráno z letiska prepravená vrtuľníkom k miestu nasadenia v blízkosti mesta Hatay. Súčasne boli presunuté aj vecné prostriedky," priblížila hovorkyňa.

16:22 Hasiči už druhý deň bojujú s požiarom, ktorý zachvátil prístav v meste Iskenderun na juhu Turecka. Stalo sa tak v dôsledku zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu a vyžiadalo si niekoľko tisícok obetí. V utorok o tom informovali miestne médiá. 

Plamene sa v prístave rozhoreli v pondelok nad ránom po tom, čo sa v dôsledku zemetrasenia zrútil jeden z nákladných kontajnerov. Zábery z priemyselných kamier zobrazujú, ako z kontajnerov vychádzajú kúdoly čierneho dymu.

16:00 Počet obetí ničivého pondelkového zemetrasenia v Turecku a Sýrii vzrástol na 5261.

Záchranná organizácia známa ako Biele prilby informovala najmenej o 900 mŕtvych a 2300 zranených v oblastiach na severozápade Sýrie, ktoré sú pod kontrolou opozície. Podľa organizácie sa očakáva, že počet obetí "dramaticky vzrastie".

15:16 Do južného Turecka dorazilo v utorok druhé lietadlo s holandskými záchranármi a 15 tonami vybavenia na pomoc obetiam pondelkových ničivých zemetraseniach v Turecku a Sýrii.

Prvý holandský záchranný tím so 65 ľuďmi a ôsmimi pátracími psami dorazil do zničenej oblasti v pondelok večer. "Hneď ako vypustíme psov, sú preč a pátrajú po pachu ľudí," opísala situáciu Laura Potmaová z holandského záchranného tímu USAR, ktorej slová citoval spravodajský server DutchNews.nl.

14:47 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v utorok stav núdze v desiatich juhovýchodných provinciách, ktoré v pondelok zasiahlo ničivé zemetrasenie. Stav núdze potrvá tri mesiace.

Erdogan uviedol, že bude prijatá séria núdzových opatrení, aby do poškodených oblastí mohli prúdiť humanitárni pracovníci a finančná pomoc. "Rozhodli sme sa vyhlásiť stav núdze, aby sme zaistili, že (záchranné a obnovovacie) práce môžu byť vykonané rýchlo... Rýchlo dokončíme tento proces na úrovni prezidentskej kancelárie a parlamentu," uviedol Erdogan v príhovore vysielanom v televízii.

14:43 Počet obetí vzrástol na 5151. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes informoval o 3549 mŕtvych, zatiaľ čo v Sýrii zomrelo podľa posledných informácií úradov a miestnych záchranárov 1602 ľudí.

Otrasy v Turecku zasiahli desať provincií, zranených je najmenej 22.168. Turecký prezident už v pondelok povedal, že ide o najväčšie zemetrasenie od roku 1939.

14:25 Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v utorok uviedla, že je pripravená poskytnúť pomoc po tom, čo boli pri pondelkovom zemetrasení v okolí turecko-sýrskych hraníc poškodené najmenej dve miesta, ktoré sa nachádzajú na jeho zozname Svetového dedičstva. 

Pri zemetrasení bolo poškodené starobylé sýrske mesto Aleppo i pevnosť v tureckom meste Diyarbakir a UNESCO sa obáva, že mohli byť zasiahnuté ešte najmenej tri ďalšie lokality Svetového dedičstva. "Naša organizácia poskytne v rámci svojho mandátu pomoc," uviedla generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová.

12:38 Časť tímu českých hasičov začala prieskum zemetrasením zasiahnutého mesta Adiyaman v Turecku. Ostatní čakajú na príchod techniky a materiálu, ktoré do poničeného mesta mieria na kamiónoch. Hasičský záchranný zbor to napoludnie oznámil na twitteri. Do Turecka a Sýrie mieri pomoc z celého sveta. Do pátracích a záchranných operácií bolo vyslaných 2660 pracovníkov zo 65 krajín.

11:46  Na pomoc pri pátracích a záchranných operáciách v zemetrasením postihnutom Turecku bolo vyslaných 2660 pracovníkov z 65 krajín, uviedol dnes podľa stanice BBC turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD). Pomoc Turecku a Sýrii prichádza z celého sveta, píše stanica CNN. Pomoc do postihnutého regiónu posiela okrem iného OSN, Európska únia, Spojené štáty, Británia, Čína, Rusko, India, Japonsko, Irak, Irán, Austrália, Nový Zéland alebo Pakistan, píše BBC News.

11:24 EÚ prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany posiela viac než 1150 záchranárov a 70 záchranných psov z 19 európskych krajín na pomoc Turecku, ktoré v noci na pondelok zasiahlo zemetrasenie. V utorok to oznámil eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič. Informuje o tom na sociálnej sieti.

11:00 Turecká polícia v utorok uviedla, že zadržala štyroch ľudí pre "provokatívne" príspevky na sociálnych sieťach po pondelkovom ničivom zemetrasení. Sociálne siete v Turecku po zemetrasení zaplavili príspevky ľudí, ktorí sa sťažujú na nedostatok pátracích a záchranných prác najmä v provincii Hatay na juhu Turecka. Informuje správa agentúry AFP.

10:45 Celoštátneho riaditeľstva civilnej ochrany (OKF) už dorazil do Turecka. Do oblastí postihnutých zemetrasením čoskoro vycestujú aj ďalší maďarskí špecialisti a budú pomáhať pri pátraní po preživších, oznámil v utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. S odvolaním sa na server infostart.hu o tom informuje spravodajca v Budapešti.

10:44 Organizácia Lekári bez hraníc, ktorá v Sýrii pôsobí, informovala, že pri zemetrasení zomrel jeden z ich spolupracovníkov. Bol nájdený mŕtvy pod troskami svojho domu v meste Idlib. Ďalší zasa nezvestní zasa svojich rodinných príslušníkov. "Sme v úplnom šoku a zatrpknutí z toho, aký dopad má táto katastrofa na tisícky ľudí, vrátane našich kolegov a ich rodín," uviedol vedúci misie Lekárov bez hraníc v Sýrii, Sebastien Gay.

10:00 Počet obetí pondelkového zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 5000. Turecký viceprezident dnes informoval o 3419 mŕtvych, zatiaľ čo v Sýrii zomrelo podľa posledných informácií úradov a miestnych záchranárov 1602 ľudí. Ako turecký viceprezident dodal, situáciu v krajine sťažuje zlé počasie, kvôli ktorému je veľmi ťažké dostať do niektorých regiónov pomoc.

9:56 - Ďalší silný otras zasiahol východné Turecko dnes ráno po dvoch silných zemetraseniach, ktoré včera v Turecku a Sýrii zabili vyše 5000 ľudí a tisíce ďalších zranili.

Najnovšie zemetrasenie s magnitúdou 5,7 bolo zaznamenané v hĺbke 46 km, informovalo Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC).

9:40 Počet obetí ničivého pondelkového zemetrasenia v Turecku a Sýrii vzrástol na 4983. Ako dnes uviedol Turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD), v Turecku zomrelo najmenej 3381 ľudí. Otrasy tam zasiahli desať provincií, zranených je v Turecku najmenej 20.426 ľudí. V Sýrii podľa posledných údajov zomrelo najmenej 1602 ľudí.

9:37 Slovenská republika sa pripojila k medzinárodnej pomoci a vyslala v pondelok večer záchranársky tím z rezortu vnútra na pomoc Turecku, ktoré postihlo ničivé zemetrasenie. Pri vyhľadávaní ľudí zasypaných v troskách bude pomáhať 10 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 5 príslušníkov Horskej záchrannej služby.

9:05 Temný deň histórie: Pri zemetrasení sa v Turecku zničili aj pamiatky obrovského významu. Viac sa dočítate..

9:14 Záchranári i miestni obyvatelia sa dnes zo všetkých síl snažili dostať k preživším, ktorí uviazli pod troskami budov zničených po pondelkovom zemetrasení v Turecku a Sýrii. V tureckom meste Antakya blízko sýrskej hranice sa zrútila desaťposchodová budova a záchranné práce prebiehali na jednej z desiatok hromad sutín, opísali reportéri agentúry Reuters. Teplota sa pritom blížila k bodu mrazu, pršalo a v meste nefungovala elektrina.

8:19 Počet obetí ničivého pondelkového zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 4800. Ako dnes uviedol Turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD), v Turecku zomrelo najmenej 3381 ľudí. Otrasy tam zasiahli desať provincií, zranených je v Turecku najmenej 20.426 ľudí. V Sýrii podľa skorších údajov agentúry AFP zomrelo 1444 ľudí.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu