Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty deviaty (7. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - V okupovaných oblastiach Luhanska nútia ruské sily ukrajinských učiteľov získať ruské pasy, informovalo 6. februára Centrum národného odporu. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 348

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 348 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:36 Ukrajinské spravodajské služby popierajú ruské tvrdenia o podstatnom úspechu.

Riaditeľstvo pre spravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany uviedlo, že nepotvrdzuje dobytie niekoľkých ukrajinských osád Ruskom, čím odmietlo tvrdenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgu.

21:30 Šojgu informoval o „úplnej kontrole“ Ruska nad Klishchiivkou, Krasnopillia, Blahodatne, Mykolaivka v Doneckej oblasti a Pidhirne a Lobkove v Záporožskej oblasti.

20:26 Letectvo zasiahlo 9 ruských vojenských pozícií.

Ukrajinské letectvo zasiahlo za posledných 24 hodín sedem ruských vojenských pozícií a dve pozície protivzdušnej obrany.

19:20 Pistorius pricestoval do hlavného mesta Ukrajiny 7. februára, aby sa stretol s najvyššími ukrajinskými predstaviteľmi vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského a ministra obrany Oleksija Reznikova.

18:49 Nemecko, Dánsko a Holandsko ohlásili v utorok spoločný plán dodania minimálne 100 tankov staršieho typu Leopard 1 na Ukrajinu.

Ide o súčasť úsilia "podporiť Ukrajinu v jej úsilí odolávať ruskej agresii", uviedli v spoločnom vyhlásení ministri obrany Nemecka, Dánska a Holandska. Táto dodávka podľa nich "výrazne zvýši potenciál ukrajinskej armády v snahách o obnovenie narušenej územnej celistvosti" krajiny.

Ministri dodali, že tieto tanky budú Kyjevu poskytnuté "v priebehu nasledujúcich mesiacov" a že tieto dodávky budú zahŕňať aj logistickú podporu a výcvik posádok.

18:17 Ukrajinský parlament v utorok potvrdil vo funkcii ministra vnútra Ihora Klymenka, bývalého šéfa tamojšej polície. Vláda ho dočasným vedením rezortu poverila v januári po tragickej nehode, pri ktorej zahynul dovtedajší minister Denys Monastyrskyj. 

18:08 Nový nemecký minister obrany Boris Pistorius pricestoval v utorok na neohlásenú návštevu ukrajinského hlavného mesta Kyjev.

K návšteve Pistoriusa v ukrajinskej metropole došlo dva týždne po tom, čo Berlín súhlasil s poskytnutím bojových tankov typu Leopard nemeckej výroby na pomoc Ukrajine v boji proti ruským jednotkám.

17:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v prejave v ukrajinskom parlamente vyzval prestať so šírením "fám alebo akýchkoľvek iných pseudoinformácií", ktoré by mohli narušiť jednotu Ukrajiny vo vojne proti Rusku.

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Zelenského vyjadrenia pred poslancami mali zrejme ukončiť špekulácie o tom, či bude odvolaný minister obrany Olexij Reznikov, a pripomnúť, že ide o rozhodnutia, aké prijíma a oznamuje len prezident.

S tvrdením, že Reznikov bude odvolaný, prišiel v nedeľu predseda frakcie prezidentskej strany Sluha národa Davyd Arachamija. Ako príčinu plánovaného odvolania Arachamija uviedol korupciu v rezorte obrany.

15:33 Kadyrov uviedol, že „špeciálna operácia“ sa skončí do konca roku 2023

„Európske štáty uznajú nesprávnosť svojich činov, Západ padne na kolená a európske štáty budú musieť ako obvykle spolupracovať vo všetkých sférach s Ruskom,“ povedal Kadyrov.

13:40 Ukrajinský parlament predĺžil 7. februára stanné právo a mobilizáciu, podľa poslanca Jaroslava Zhelezniaka už šiesty raz od začiatku totálnej vojny v Rusku. Obe opatrenia sa predlžujú na 90 dní.

12:58 Taiwan urýchli vývoj vojenských dronov s ohľadom na výsledky monitorovania vojny na Ukrajine a pokračujúce vyhrážky Pekingu o vojenskom zásahu proti ostrovu. V utorok to uviedlo taiwanské ministerstvo obrany, informuje Informuje o tom správa agentúry Reuters.

12:40 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok znova vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine a na mierové rozhovory, ale i na zmysluplnú politickú diskusiu o bruselských sankciách, ktoré podľa jeho mienky ničia európsku ekonomiku. Podľa agentúry MTI o tom premiér hovoril na prípravnej videokonferencii pred štvrtkovým summitom Európskej únie, informuje spravodajca v Budapešti.

12:04 Dodávky zbraní zo Západu na Ukrajinu zaťahujú krajiny NATO do konfliktu a môžu viesť k "nepredvídateľnému" vystupňovaniu napätia. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Informuje webová stránka stanice Sky News.

11:54 Spoločné stretnutie prezidentov Poľska, USA a Ukrajiny počas možnej februárovej návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v Poľsku je veľmi nepravdepodobné, povedal v utorok poslanec a predseda zahraničného výboru dolnej komory poľského parlamentu (Sejm) Radoslaw Fogiel. Informuje správa agentúry PAP.

10:31 Ruské ostreľovanie zanechalo 9 osád v Dnepropetrovskej oblasti bez dodávok vody. Rusko 7. februára vypálilo na komunitu Marhanec takmer 40 projektilov, pričom zasiahlo elektrické vedenie a čerpaciu stanicu nechalo bez prúdu, uviedol Mykola Lukašuk, predseda regionálnej rady.

10:08 Z knižníc na Ukrajine bolo od vlaňajšieho novembra stiahnutých približne 19 miliónov kníh, ktoré sú buď písané v ruštine, alebo pochádzajú z čias Sovietskeho zväzu. Oznámila to v pondelok vedúca rady ukrajinského parlamentu pre humanitárnu a informačnú politiku Jevhenija Kravčuková. Informuje utorková správa agentúry Reuters.

10:01 Ruské invázne sily sa na rôznych miestach preskupujú a hlavné úsilie sústredia na útočné operácie pri Kupjansku, Lymane, Bachmute, Avdijivke a Novopavplyvke na východe Ukrajiny, uviedol dnes vo svojej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb. Ten zároveň hlási za uplynulý deň odrazenie ruských útokov pri desiatke obcí v Luhanskej a Doneckej oblasti, vrátane Bachmutu. Ruská armáda sa veľmi pravdepodobne pokúša obnoviť rozsiahle útočné operácie na Ukrajine od tohtoročného januára, uviedlo britské ministerstvo obrany.

9:31 V bratislavskom Ružinove vzniklo nové denné centrum pre deti z Ukrajiny. Mestská časť ho otvorila v dlhodobo nevyužitom priestore v dome kultúry na Nivách. Náklady na energie, drobné zariadenie i prevádzku na tento rok pokryje grant. Jeho kapacita je 25 detí. Uviedol to starosta Ružinova Martin Chren.

9:30 Takmer osem miliónov ľudí už utieklo z Ukrajiny do susedných krajín od začiatku konfliktu, ktorý tam pred necelým rokom vypukol v dôsledku ruskej invázie. Ďalších 5,3 milióna Ukrajincov je vnútorne vysídlených.

9:18 Americký prezident Joe Biden pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho 24. februára možno navštívi Poľsko. Informuje o tom správa televízie NBC News, ktorá sa odvoláva na tri osoby oboznámené so situáciou.

8:03 Západné štáty by nemali Ukrajinu tlačiť do akýchkoľvek územných ústupkov, ktorými by Rusko podmieňovalo mierové rokovania. Spravodajkyni to v rozhovore povedal novozvolený český prezident Petr Pavel.

7:09 Tank Tomáš zakúpený z prostriedkov českých darcov, už bol nasadený v bojoch na Ukrajine. ČTK to povedal spoluautor kampane Darček pre Putina Martin Ondráček. Projekt ironicky pomenovaný po ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi považuje za unikátny svorník medzi českými organizáciami, úradmi a ukrajinskou stranou. Na prvé výročie ruskej invázie do susednej krajiny chystá iniciatíva sprievod Prahou a koncert, pripravené už má aj projekty pre povojnovú obnovu Ukrajiny.

6:40 Ukrajinská gréckokatolícka cirkev v pondelok oznámila, že prechádza na nový kalendár, podľa ktorého sa budú Vianoce sláviť 25. decembra namiesto 7. januára. Ukrajinské inštitúcie sa aj takto snažia prerušiť kultúrne väzby na Rusko, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Krok Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, ku ktorej sa hlási necelá desatina Ukrajincov, privítal minister kultúry Oleksandr Tkačenko. "Toto rozhodnutie zodpovedá požiadavkám našej doby a verejnej mienke," napísal minister na Facebooku a odvolal sa pritom na výsledky celoštátneho online prieskumu uskutočneného vládou.

 

Вітаю рішення УГКЦ перейти на григоріанський календар з 1 вересня цього року. Це означає, що ще більше вірян будуть...

Posted by Олександр Ткаченко on Monday, February 6, 2023

6:00 Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva 6. februára informovalo, že po ruskom ostreľovaní horí nemocnica v meste Vovčansk, ktoré sa nachádza 75 kilometrov severovýchodne od Charkova.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruské sily ostreľujú Sumskú oblasť

Ruské jednotky strieľali na obce Krasnopillia, Seredyna Buda a Hluhiv pomocou mínometov a delostrelectva, informovala vojenská správa oblasti Sumy 6. februára. Žiadne obete ani škody neboli hlásené.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu