Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zomrel komunistický pohlavár Štrougal (†98): Preslávila ho fáma o mileneckom pomere s Vondráčkovou

Lubomír Štrougal zomrel vo veku 98 rokov. Zobraziť galériu (4)
Lubomír Štrougal zomrel vo veku 98 rokov. (Zdroj: Profimedia.sk, FS Barrandov)

PRAHA - Česká politická história dnes prišla o ďalšiu osobnosť veľmi citlivo vnímanej minulosti. Bývalý komunistický predstaviteľ Ľubomír Štrougal dnes zomrel vo veku 98 rokov. Bol jednou z hlavných ikon veľmi nepekných časov bývalého režimu za čias normalizácie a bol tiež najdlhšie slúžiacim premiérom. Ten si však neužíval len politický život a funkciu, ale za komunizmu si každý šepkal, že mal mať vzťah so speváčkou Helenou Vondráčkovou!

archívne video

Budovu parlamentu pôvodne stavali pre potreby komunistického režimu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vnímali ho ako papaláša

Informáciu potvrdil aj bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš. Štrougal pritom už niekoľko rokov trpel vážnym psychickým ochorením. Okrem iného ho čakalo aj súdne pojednávanie v prípade, kde mal mať aj svoj podiel na likvidácii ľudí na československých hraniciach v čase tvrdého komunistického režimu. Neskôr však prokurátor toto stíhanie zastavil práve pre jeho zdravotný stav.

Stal sa hlavnou tvárou normalizácie, hoci vstup vojsk v roku 1968 najskôr odmietal

Od novembra 1968 do októbra 1988 bol členom predsedníctva ÚV KSČ. Predsedom vlády sa stal až v januári 1970, keď najprv odmietol vstup vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968. Neskôr sa však pridal k normalizácii. Dokonca ho vnímali ako jedno z jej hlavných tvárí. Vo funkcii pôsobil až do októbra 1988.

Zomrel komunistický pohlavár Štrougal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

Po páde komunistického režimu v decembri 1989 sa Štrougal, ktorý nepatril k najtvrdšiemu jadru komunistov, stiahol z politiky a odišiel do dôchodku. V posledných rokoch čelil trestnému stíhaniu za podiel na zabití a zranení ľudí na československých hraniciach v čase komunistickej totality. Stíhanie bolo zastavené, pretože podľa znaleckých posudkov nebol schopný chápať zmysel trestného konania.

Zomrel komunistický pohlavár Štrougal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

Klebety o pletkách so speváčkou Helenou Vondáčkovou nikdy neutíchli

Pri Štrougalovi si ešte pamätníci pritom môžu pamätať klebety o jeho vzťahu so speváčkou Helenou Vondráčkovou, hoci ho najskôr obaja popierali. O týchto dvoch výrazných figúrach za minulého režimu sa dokonca začalo šepkať, že sú milenci. Štrougal mal mať dokonca o tejto téme aj "vážnu debatu" s vlastnou manželkou.

Zomrel komunistický pohlavár Štrougal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Problémy so zákonom

Niekdajší komunistický prominent bol po roku 1989 niekoľkokrát v hľadáčiku českej justície, vždy ale vyšiel bez úhony. Až na súd sa v decembri 2001 dostala žaloba, podľa ktorej Štrougal ako minister vnútra v roku 1965 neodoslal prokuratúre určitý spis, a tým prekazil potrestanie skupiny príslušníkov ŠTB obvinených z vrážd odporcov režimu na konci 40. rokov. V júli 2002 ho ale súd spod obžaloby oslobodil.

Neskôr polícia Štrougala podozrievala zo spáchania trestného činu za to, že ako minister vnútra v rokoch 1961 až 1965 nezabránil použitiu vysokého napätia v elektrických zátarasoch na západnej hranici, v dôsledku čoho mal byť zodpovedný za smrť 43 ľudí. Obvinený ale z ničoho nebol a prípad bol vo februári 2006 premlčaný a vyšetrovanie skončilo.

Koncom osemdesiatych rokov stál Štrougal na strane reforiem, jeho krídlo však vnútrostranícky boj prehralo. Generálnym tajomníkom ÚV KSČ sa v decembri 1987 namiesto chorého Husáka stal Miloš Jakeš. Štrougal podal demisiu v októbri 1988. Po novembrových udalostiach roku 1989, počas ktorých bol odporcom tvrdého postupu proti opozícii a navrhoval rokovania z Občianskym fórom, sa vzdal poslaneckého mandátu a odišiel z verejného života. Ako osemdesiatnik vydal niekoľko kníh spomienok a úvah.

Viac o téme: úmrtieLubomír Štrougal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu