Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty ôsmy (6. februára 2023)

Pohľad na zničenú budovu v regióne Kyjeva Zobraziť galériu (3)
Pohľad na zničenú budovu v regióne Kyjeva (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

KYJEV - Pred výročím invázie Ruska na Ukrajinu sa objavuje čoraz viac správ a náznakov, že by Moskva mohla v tomto termíne uskutočniť "symbolický útok". Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra DPA. Oleksij Reznikov končí podľa agentúry Reuters ako ukrajinský minister obrany. Strieda ho doterajší náčelník vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.

Naživo z Ukrajiny

 Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 347

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 347 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Rusko ostreľuje Dnepropetrovskú oblasť, poškodzuje domy, civilnú infraštruktúru. Ruskí vojaci podľa Mykolu Lukašuka, šéfa regionálnej rady, 6. februára popoludní ostreľovali dva okresy v Dnepropetrovskej oblasti ťažkým delostrelectvom.

21:02 Ukrajinské ozbrojené sily zaútočili za posledných 24 hodín na 11 dočasných základní a dve protilietadlové pozície ruských jednotiek, informoval generálny štáb vo svojej aktualizácii zo 6. februára.

20:05 Ruskí vojaci ovládli časť Bachmutu, kontrolujú hlavné zásobovacie trasy a situácia je "objektívne ťažká", povedal televízii Nastojaščeje vremja veliteľ jednej z ukrajinských jednotiek, brániacej toto mesto v Donbase na východe krajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že Ukrajina bude brániť Bachmut tak dlho, ako len to pôjde.

20:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by vo štvrtok mohol pricestovať do Bruselu na rokovania lídrov krajín Európskej únie. Píše o tom dnes viacero európskych médií s odvolaním sa na dobre informované zdroje. Z bezpečnostných dôvodov však žiadny únijný predstaviteľ prvej Zelenského európsku cestu mimo Ukrajiny za takmer rok vojny oficiálne nepotvrdil. Nemenovaný činiteľ Európskeho parlamentu ČTK povedal, že v súvislosti s návštevou je zákonodarný zbor pripravený zvolať mimoriadne zasadnutie.

19:32 Súd v Moskve v pondelok v neprítomnosti odsúdil na deväť rokov väzenia známu autorku kuchárskych kníh, blogerku a novinárku Veroniku Belocerkovskú, ktorú predtým usvedčil zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde. Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomenula, že súdny proces s Belocerkovskou bol súčasťou rozsiahlych, už niekoľko mesiacov trvajúcich represií Kremľa proti disentu v Rusku.

18:42 Osadu Novoselivske v Luhanskej oblasti okupanti úplne zničili.

18:02 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v pondelok oznámila, že odhalila a zadržala zamestnanca ukrajinských ozbrojených síl, ktorý odovzdával informácie Rusku. Podľa SBU bol tento muž naverbovaný na spoluprácu s Ruskom po vpáde ruskej armády na územie Ukrajiny.

18:00 Ukrajinský parlament schválil návrh, ktorým ruskú súkromnú polovojenskú spoločnosť Vagnerova skupina, v zahraničí známu pod označením Wagner Group, vyhlásil za medzinárodnú zločineckú organizáciu. Podľa britskej stanice BBC o tom v pondelok informoval ukrajinský poslanec Jaroslav Železňak.

17:17 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v pondelok v Bagdade stretol so svojím irackým rezortným kolegom Fuádom Husajnom. Témou rozhovoru boli dlhy Iraku voči ruským ropným spoločnostiam, ktoré vznikli z dôvodu sankcií uvalených Spojenými štátmi na Rusko po začiatku vojny na Ukrajine. Informuje o tom správa agentúry AFP.

16:45 Nórska vláda vypracovala päťročný plán pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 75 miliárd nórskych korún (7,27 miliardy eur). Plán počíta aj s pomocou pre iné štáty, najmä z tzv. globálneho juhu, ktoré zasiahla vojna na Ukrajine.

16:34 Pápež František sa chce stretnúť so Zelenským, ale aj s Putinom. V rozhovore pre Corriere della Sera z 5. februára povedal, že je otvorený stretnutiu s ruským diktátorom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

15:39 Výmena na poste ukrajinského ministra obrany, ktorá má byť dôsledkom korupčných škandálov a bola avizovaná počas víkendu, sa tento týždeň neuskutoční. Podľa agentúry AFP to v pondelok uviedli viacerí ukrajinskí zákonodarcovia.

14:50 Poľská armáda v rámci vojenského cvičenia umiestnila do Varšavy batérie systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Poľsko sa rozhodlo modernizovať svoju armádu pre bezpečnostné obavy, ktoré vzrástli vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Uviedlo to poľské ministerstvo obrany, informuje o tom správa agentúry AP.

14:15 Vojaci ozbrojených síl Ukrajiny pricestovali do Veľkej Británie, aby si precvičili obsluhu obrneného samohybného delostrelectva AS90, informovalo ministerstvo obrany krajiny.

13:11 Na pomoc ukrajinským utečencom poskytne hlavné mesto pätici organizácií pre tento rok spolu viac ako 13,78 milióna korún. Peniaze sú určené okrem iného na pomoc utečencom s bývaním, so školami pre deti, v zdravotníctve alebo so získaním zamestnania. Z peňazí budú zaplatení tiež tlmočníci. Vyplýva to z dokumentu, ktorý dnes schválili pražskí radcovia.

13:10 V blízkosti mesta Kaluga, ktorá sa nachádza 160 kilometrov juhozápadne od Moskvy, vybuchlo vo vzduchu bezpilotné lietadlo, vyhlásil dnes guvernér oblasti Kaluga Vladislav Šapša.

11:54 Minister obrany nebude tento týždeň odvolaný. Tento týždeň nedôjde k žiadnemu prepúšťaniu ani menovaniu na ministerstve obrany, uviedol dnes poslanec David Arakhamia v telegrame.

11:53 Cieľom Ruska je rusifikovať nelegálne anektované regióny prostredníctvom falošných volieb v septembri. Rusko plánuje usporiadať fingované regionálne „voľby“ na nezákonne „anektovaných“ okupovaných územiach Ukrajiny 10. septembra.

10:41 Moskva a Teherán napredujú s plánmi na vybudovanie továrne na drony iránskej výroby v Rusku. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AP a amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ).

10:15 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (30. 1. – 5. 2.) na vstupe do Slovenskej republiky 17.902 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 687 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 18.946 ľudí. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

9:53 Bezpilotné lietadlo vybuchlo skoro ráno neďaleko mesta Kaluga, uviedol guvernér Vladislav Shapsha. K obetiam na životoch ani škodám na predmetoch podľa neho nedošlo.

9:52 Jeden civilista bol zabitý ruským ostreľovaním v meste Bakhmut v Doneckej oblasti 5. februára a ďalší civilista bol zranený v regióne, guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko povedal.

8:51 Prezident Zelenskyj predložil Najvyššej rade na schválenie dekréty o predĺžení stanného práva a mobilizácii.

8:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že Ukrajina je pripravená poskytnúť pomoc obyvateľom juhovýchodného Turecka po nočnom zemetrasení. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na Zelenského vyjadrenie na Twitteri.

7:52 V Ruskom okupovanom Melitopole ruské sily údajne odoberajú učiteľom elektronické zariadenia, aby im zabránili učiť na diaľku, povedal to včera starosta Melitopolu Ivan Fedorov.

7:14 Prvý tank Leopard z Kanady prichádza do Poľska. Kanadská ministerka obrany Anita Anand 5. februára zdieľala fotografie prvého bojového tanku Leopard 2 z Kanady pri príchode do Poľska, kde budú ukrajinskí vojaci trénovať jeho použitie.

6:23 V súčasnosti nie je prístup k teplu ani teplej vode v Enerhodare, postavenom okolo najväčšej európskej jadrovej elektrárne, s teplotami 10-15 stupňov Celzia v obytných budovách, povedal to starosta Enerhodaru Dmytro Orlov.

6:22 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pricestoval do Iraku na rozhovory o energiách a potravinovej bezpečnosti vo svetle konfliktu na Ukrajine, oznámil hovorca irackého rezortu diplomacie. Informovala o tom agentúra AFP.

6:21 Reznikov odmieta tvrdenie, že mu bola ponúknutá práca ministra strategického priemyslu.

Reznikov končí ako ukrajinský minister obrany, nahrádza ho Kyrylo Budanov

Reznikov, ktorého úrad nedávno zasiahol korupčný škandál, prevezme ministerstvo pre strategický priemysel. K výmene na kľúčovom ministerskom poste dochádza v kritickom období, keď sa očakáva rozsiahla ruská ofenzíva. "Vojna diktuje zmeny v personálnej politike," napísal k zmene na telegrame Davyd Arachamija, šéf poslancov vládnej strany Sluha národa a blízky spojenec prezidenta Volodymyra Zelenského. "Doba a okolnosti si vyžadujú posilnenie a preskupenie... Nepriateľ sa pripravuje na ofenzívu. My sa pripravujeme brániť a vziať si späť, čo nám patrí," podotkol tiež. O tom, v akej fáze sa teraz boje nachádzajú, svedčia aj dnešné slová Zelenského, podľa ktorého sú bitky na ukrajinskom Donecku tuhé a situácia veľmi zložitá. Rusko podľa neho zosilňuje tlak, aby odčinilo porážky z minulého roka. "Ale nech je to akokoľvek ťažké a nech je tlak sebaväčší, musíme vydržať... Nemáme inú možnosť, ako sa brániť a vyhrať," poznamenal Zelenskyj.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

Arachamija dnes k výmene na ministerstve obrany ďalej poznamenal, že by teraz bezpečnostné úrady mali viesť profesionálni bezpečnostní činitelia, a nie politici. Do toho zapadá aj oznámenie, že ministrom vnútra bude formálne menovaný náčelník ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Ten už ministerské povinnosti vykonáva od 18. januára, keď ho do funkcie námestníka ministra vnútra vymenovala vláda po tom, čo šéf rezortu Denys Monastyrskyj zahynul pri havárii vrtuľníka pri Kyjeve. Šesťdesiatpäťročný Reznikov sa funkcie ministra obrany ujal v novembri 2021, teda len pár mesiacov pred ruským útokom vo februári minulého roka. Práve dnes na tlačovej konferencii odpovedal novinárom aj na otázku k možnému koncu v úrade.

Uviedol, že rozhodnutie o tom má v rukách jedine prezident Zelenskyj. Ten sa ešte oficiálne nevyjadril, a nie je tak zatiaľ jasné, kedy k výmene formálne dôjde. Korupčný škandál na ministerstve obrany sa týka predovšetkým bývalého námestníka Vjačeslava Šapovalova, ktorý bol zodpovedný za zásobovanie vojakov potravinami a vybavením a presadzoval pritom podľa vyšetrovateľov uzatváranie nevýhodných zmlúv. Šapovalov to odmietol a tiež jeho šéf Reznikov povedal, že išlo o technickú chybu, nie korupciu. Dnes však sľúbil vec prešetriť.

Rusko by mohlo na výročie invázie vykonať symbolický útok, tvrdí Zelenský

Rusko sa podľa Zelenského chce pomstiť za vlaňajšie porážky. "Zaznamenávame, že sa tlak zvýšil na rôznych frontových líniách a tiež v informačnej sfére," povedal ukrajinský líder v pravidelnom večernom príhovore. Moskva vojensky napadla Ukrajinu 24. februára minulého roka. V súčasnosti je situácia mimoriadne ťažká v Doneckej oblasti na východe krajiny, priblížil Zelenskyj. "No bez ohľadu na to, aké ťažké to je a aký je veľký tlak, musíme prežiť," zdôraznil s tým, že Ukrajina musí využiť každý deň na posilnenie svojej obrany i medzinárodnej pozície. "Pripravujeme rozhodnutia a rokovania, ktoré by mali posilniť našich vojakov, poskytnúť Ukrajine väčšiu medzinárodnú podporu a ďalšie zbrane," citovala Zelenského slová agentúra AFP.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

Dala ich do súvisu s očakávanými zmenami vo vláde vrátane výmeny ministra obrany. Predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija v nedeľu večer informoval, že ministra obrany Olexija Reznikova nahradí vo funkcii šéf vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. Reznikov by podľa neho mal prevziať vedenie ministerstva strategického priemyslu. Ministrom obrany je od novembra 2021 a patrí k najznámejším predstaviteľom Kyjeva, ktorí pomohli krajine zabezpečiť si západné zbrane. Jeho rezort však sužujú obvinenia z korupcie a plytvania peniazmi. Časový harmonogram zmeny nie je známy. Sám Reznikov po správach o svojom odvolaní popoludní povedal, že z funkcie odíde až vtedy, ak ho o to požiada prezident Zelenskyj.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu