Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty siedmy (5. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Situácia na frontových líniách na východe Ukrajiny sa vyostruje a Rusko do bojov nasadzuje čoraz viac a viac vojakov, uviedol v noci na nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 346

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 346 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova v tejto funkcii nahradí náčelník Hlavnej spravodajskej správy Ministerstva obrany Kyrylo Budanov. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informoval poslanec ukrajinského parlamentu a predseda frakcie vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija.

21:11 Rusko predáva rezervy jüanov, aby pokrylo rozpočtový deficit spôsobený klesajúcimi príjmami z ropy a zemného plynu Ak priemerná cena ruskej ropy klesne na 35 dolárov za barel, zásoby ruských jüanov sa môžu minúť už v roku 2023. Na ich akumuláciu potrebuje Moskva ropu predať nad cenovým stropom.

21:10 Mykola Lukašuk, šéf Rady Dnepropetrovskej oblasti, dnes informoval, že ruská armáda delostrelectvom silne ostreľovala obec Velykomykhailivska a poškodila elektrické vedenie.

20:39 Rusko sa snaží presvedčiť členov Euroázijskej hospodárskej únie o vzájomných výhodách spolupráce „Spoločne sme schopní odolať tým najťažším výzvam,“ povedal ruský premiér Michail Mišustin. Zo zmien, ktoré sa dejú vo svete, obvinil „kolektívny Západ“.

20:38 „Dať Ukrajincom nástroje, ktoré potrebujú na dokončenie práce, je najrýchlejšia a skutočne jediná cesta k mieru,“ napísal britský minister zahraničných vecí James Cleverly vo svojom publikácii Times of Malta.

19:51 Litovčania vyzbierajú 6 miliónov eur na nákup radarov protivzdušnej obrany pre Ukrajinu. "Nie je tu žiadna známka únavy. Budeme stáť pri Ukrajine, kým nedosiahneme víťazstvo,“ napísal na Twitteri litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

19:50 Generálny štáb informoval, že ruské sily podnikli štyri raketové útoky na Ukrajinu. Dve rakety zasiahli civilnú infraštruktúru v severovýchodnom Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, a zranili päť ľudí.

18:44 V školách v meste Odesa na juhu Ukrajiny sa v pondelok a utorok nebude učiť pre výpadky v dodávkach elektriny, ktoré sú spôsobené rozsiahlou haváriou v jednej z rozvodní vysokého napätia. V nedeľu o tom informovala britská stanica BBC.

18:01 Ruské sily údajne zhabali z knižníc a škôl v okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny knihy, ktoré následne pálili v teplárňach. Oznámilo to ukrajinské Centrum národného odporu - organizácia, ktorú riadia tamojšie špeciálne jednotky. V správe, ktorú denník The Guardian však nedokázal nezávisle overiť, sa píše, že v meste Roveňky v Luhanskej oblasti Rusi hromadne pália ukrajinské knihy, najmä literatúru.

17:48 Ukrajina vracia dve deti násilne poslané do Ruska. Podľa ministerstva boli dve dievčatá a ich matka násilne deportované z východnej Luhanskej oblasti do ruskej Riazanskej oblasti. V Rusku matka zomrela a deti skončili v detskom domove.

17:21 S cieľom doplniť straty na živej sile sa ruská armáda snaží naverbovať aj odsúdené ženy, aby sa zapojili do bojových operácií na Ukrajine. S odvolaním sa na zvodku generálneho štábu ukrajinskej armády o tom v nedeľu informovala britská stanica BBC.

16:28 Minister obrany povedal, že odstúpi, ak Zelenskyj nariadi jeho odvolanie. Koncom januára postihol ministerstvo obrany veľký korupčný škandál, ktorý viedol k prepusteniu niekoľkých najvyšších predstaviteľov.

16:09 Kyjev nepoužije nové zbrane dlhého doletu dodané Západom na útoky na ciele na území Ruska. V nedeľu to vyhlásil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:55 Podľa vojenskej správy Chersonskej oblasti dnes ráno vypukol požiar v dvojposchodovej budove školy v meste Cherson na juhu v dôsledku ruského ostreľovania. Neboli hlásené žiadne obete.

15:10 V Odese na juhu Ukrajiny je po sobotňajšej technickej havárii v elektrickej rozvodni bez prúdu asi 280.000 odberateľov, čiže 40 percent, uviedol dnes popoludní na sociálnych sieťach premiér krajiny Denys Šmyhal. Ostatným nejde prúd bez prerušenia - v meste a v priľahlom Odeskom okrese pôjde vždy na dve hodiny po ôsmich hodinách, uviedla podľa webu RBK-Ukrajina elektrárenská spoločnosť DTEK. Teplota v prístavnom meste sa dnes popoludní pohybuje okolo troch stupňov Celzia, v noci má klesnúť pod nulu.

14:27 Ministerstvo pôdohospodárstva dnes uviedlo, že Ukrajina vyviezla v januári 5,5 milióna ton obilia, čo je výrazný pokles objemu v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v dôsledku zdržania a prekážok v prechode odchádzajúcich plavidiel Ruskom.

14:05 Ruský prezident Vladimir Putin sa počas telefonátov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom nevyhrážal jemu osobne ani Nemecku. Šéf vlády v Berlíne to povedal v rozhovore pre nedeľník Bild am Sonntag. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že bývalý britský premiér Boris Johnson pre BBC tento týždeň povedal, že šéf Kremľa Putin mu osobne hrozil raketovým útokom. Kremeľ to však poprel s tým, že Johnson klame.

13:28 Zasiahnutý bol jachtársky klub okupovanej NovaKakhovka v Chersonskom regióne.

13:06 5 zranených pri ruských útokoch na Charkov, univerzita vážne poškodená.

Útok bol uskutočnený 5. februára ráno dvoma raketami S-300, systémom protivzdušnej obrany, ktorý Rusko často používa na nepresnú, ale zničujúcu funkciu pozemného útoku.

12:25 Ukrajinská armáda: Rusko páli ukrajinské knihy v okupovanej Luhanskej oblasti.

Ruské sily údajne zhabali ukrajinské knihy z knižníc a škôl v okupovanej východnej Luhanskej oblasti a spálili ich v teplárňach, uvádza Centrum národného odporu.

11:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odobral ukrajinské občianstvo viacerým bývalým vplyvným politikom, ktorí boli zároveň aj občanmi Ruska.

"Dnes som podpísal príslušné dokumenty a podnikol ďalší krok na ochranu a očistenie nášho štátu od tých, ktorí stoja na strane agresora (Ruska)," povedal Zelenskyj v sobotu v pravidelnom večernom videopríhovore k národu.

11:45 Podľa zdrojov je pravdepodobnou náhradou za Reznikova Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby HUR. "Nemal som žiadne rozhovory o mojom odchode z tejto funkcie," povedal Reznikov pre Ukrajinskú pravdu.

11:39 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov bude pravdepodobne budúci týždeň odvolaný zo svojho ministerského postu, informoval 5. februára ukrajinský spravodajský portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vládne a vojenské zdroje.

11:32 Šesť mobilizovaných mužov utieklo v regióne Voronež, uvádzajú ruské médiá. Vystúpili z vlaku. Ich poloha nie je známa.

11:05 5 zabitých pri ruských útokoch na 7 regiónov na Ukrajine 4. februára.

Vo východnej Doneckej oblasti ruské sily zabili 4. februára štyroch ľudí, vrátane troch v Bachmute a jedného v Jampile, informoval regionálny guvernér Pavlo Kyrylenko.

10:57 Centrum druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov zasiahli v nedeľu dve ruské rakety, pričom utrpelo zranenia viacero ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Jedna z rakiet spôsobila požiar obytného domu v centre Charkova, ktorý leží na severovýchode Ukrajiny neďaleko hraníc s Ruskom. Druhá raketa dopadla na budovu miestnej univerzity.

10:45 Šéf Kremľa Vladimir Putin na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu údajne sľúbil vtedajšiemu izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi, že nedá zabiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na Bennettove vyjadrenia.

9:14 V Charkove hlásia útoky.

8:25 Ruské sily zaútočili na centrum Charkova.

Ruské sily zaútočili na centrálny Charkov, infomroval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov. Povedal, že podrobnosti o obetiach a škodách v dôsledku útoku sa zisťujú.

8:22 Ruské sily v Doneckej oblasti zabili 4 ľudí, 11 zranili. Ruské sily zabili troch ľudí v Bachmute a jednu osobu v Jampile

8:11 Predsedníčka Parlamentného zhromaždenia NATO Joëlle Garriaud-Maylam včera navštívila Borodyanku.

7:23 Zákaz dovozu ruských ropných produktov, ako sú nafta či benzín, do krajín Európskej únie (EÚ) nadobudol v nedeľu účinnosť. Opatrenie má za cieľ ešte väčšmi obmedziť príjmy Ruska z predaja energií, a tým aj jeho schopnosť financovať vojnu proti Ukrajine. 

6:00 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v pondelok rázne odmietol medializované tvrdenia o korupcii v súvislosti s pochybnými praktikami pri vojenskom obstarávaní, podľa ktorých armáda nakupuje potraviny za predražené ceny.

Ukrajinské médiá totiž v sobotu obvinili rezort obrany z podpisu zmluvy na rok 2023 v celkovej hodnote 13 miliárd hrivien (vyše 322 miliónov eur) na nákup základných potravín za sumy, ktoré sú dvoj- až trojnásobne vyššie než ich aktuálne ceny v obchodoch.

Situácia na fronte na východe Ukrajiny sa vyostruje

 Kremeľ sa po mesiacoch neúspechov na bojisku snaží o významné víťazstvo, pričom ruské sily sa usilujú ovládnuť mesto Bachmut a bojujú o kontrolu nad neďalekou hlavnou zásobovacou trasou pre ukrajinské sily. Dobyť sa pokúšajú aj mesto Vuhledar zhruba 120 kilometrov juhozápadne od Bachmutu, ktoré sa tiež nachádza v Doneckej oblasti.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu