Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Aj diplomati sú len ľudia: Americký veľvyslanec to pokašľal hneď na začiatku! Faux pas ukázal na Twitteri

Americký veľvyslanec Bijan Sabet s manželkou Lauren.  Zobraziť galériu (2)
Americký veľvyslanec Bijan Sabet s manželkou Lauren. (Zdroj: Twitter/Bijan Sabet)

PRAHA – V priebehu tohto týždňa zamieril do metropoly Českej republiky nový americký veľvyslanec Bijan Sabet. Prešlo len niekoľko dní a už sa dopustil prešľapu, ktorý mu na popularite medzi Čechmi veľmi nepridal. Sabet sa dal zlákať jedlom, o ktorom si myslel, že je pre Česko tradičné.

archívne video

Festival trdelníka Trdlofest v Skalici (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V stredu 1. februára pricestoval do Prahy nový americký veľvyslanec Bijan Sabet. V krajine, kde bude zastupovať svoju vlasť minimálne štyri roky, už stihol spraviť prvý prešľap. Ako informuje idnes.cz, na sociálnej sieti uverejnil prvé fotky z českej metropoly, na ktorých nechýbal ani záber dezertu. Sabet sa nechal zlákať koláčom, o ktorom sa dmnieval, že je to tradičná česká špecialita. 

Sériu fotiek z hlavného mesta Prahy zverejnil americký veľvyslanec v piatok podvečer na svojom Twitteri. Na jednej zo snímok bol trdelník so zmrzlinou, ku ktorému dal popis s emotikonom srdca a českej vlajky. Domáci obyvatelia však prekukli, že nejde o tradičný český koláč. Po pár komentároch Sabet príspevok zmazal a nahradil ho novým, no už bez trdelníka.

Diplomat sa jednoducho nechal oklamať zavádzajúcim názvom, ktorý pečivo pomenúva "staročeský trdelník". Podľa mnohých je to však len marketingový ťah. Je síce pravda, že aj krajiny ako Slovensko alebo Švédsko majú registrovanú značku PGI (ochrana a propagácia kvalitného poľnohospodárskeho výrobku), no trdelník pochádza pôvodne zo Sedmohradska (dnešné Rumunsko). S novým príspevkom boli už Česi viac spokojní.

FOTO Aj diplomati sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Budeme predstierať, že tam nič nebolo," napísal jeden z komentujúcich. Niektorí sa dokonca Sabeta zastávali: "Ako má Američan, ktorý je po prvýkrát v Prahe vedieť, že tradičný staročeský trdelník je rumunská pochúťka?"

Dojemné video 

Sabet sa chcel pred domácim národom ukázať v podobnom duchu, aký predviedol britský veľvyslanec Matt Field, ktorý po príchode na ambasádu v Prahe zverejnil video s popisom "Teší ma, #SemTuNovej". Sabet spolu s manželkou Lauren a ich psom Samom pridal k videu podobný hashtag #SomTuTakyNovej.

"Je to pre mňa jedinečná česť, nemôžem sa dočkať, až začnem pracovať," uviedol Sabet na svojom twitterovom účte v decembri. USA obsadili post českého veľvyslanca po dvoch rokoch. Naposledy tu pôsobil v decembri 2020 Stephen King. 
 

Viac o téme: TrdelníkFaux pasPrešľapAmerický veľvyslanecPrahaČeská republikaBijan Sabet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu