Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty šiesty (4. februára 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok povedal, že jeho armáda bude schopná udržať si svoje pozície v Donbase a získať naspäť územie v prípade, ak podporovatelia Ukrajiny zo Západu zrýchlia dodávky zbraní. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 345

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 345 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:40 Prvý tank Leopard opúšťa Kanadu na ceste na Ukrajinu. Kanadská ministerka obrany Anita Anand zdieľala fotografie prvého hlavného bojového tanku Leopard 2, ktorý bol naložený do lietadla, aby ho priviezol na Ukrajinu.

19:56 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zadržala muža, ktorý pracoval pre ruskú tajnú službu FSB. Za svoje služby mal údajne sľúbený byt na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informoval o tom tlačový odbor SBU.

19:23 Ruský odborník na politický marketing a dôstojník ruskej armády Igor Mangušev, ktorý sa preslávil tým, že vlani v lete na verejnosti pózoval s lebkou údajne zavraždeného ukrajinského vojaka, bol za nejasných okolností vážne zranený v oblasti hlavy.

19:06 Ukrajina zavedie situačný informačný systém Delta pre armádu. Vláda oficiálne dala zelenú implementácii systému Delta. Ide o prvý ukrajinský vojensko-technický systém, ktorý bol vyvinutý v súlade so štandardmi NATO. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

18:26 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej správe o kríze na Ukrajine uviedla, že humanitárnu pomoc potrebuje 17,7 milióna ľudí. Z tejto vojnou zmietanej krajiny bolo do iných európskych štátov vysídlených 7,5 milióna utečencov. TASR informuje na základe sobotnej správy agentúry Reuters.

18:18 Rusko v sobotu vrátilo na Ukrajinu telá dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zahynuli pri ostreľovaní v okolí mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

17:53 Spojené štáty sa snažia presvedčiť Turecko, aby prestalo do Ruska dovážať komodity, na ktoré boli pre vojnu rozpútanú Kremľom na Ukrajine uvalené medzinárodné ankcie.

17:40 Britský premiér Rishi Sunak v sobotnom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zdôraznil, že sa zameria na to, aby sa vojenské vybavenie poskytnuté Londýnom pre Kyjev dostalo na front čo najskôr. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:44 Takmer 500-tisíc obyvateľov Odesy a Odeského regiónu zostáva po rannej nehode v mestskej rozvodni bez svetla. Informuje o tom portál Nexta na Twitteri.

15:30 Britské ministerstvo obrany zverejnilo fotografie, na ktorých su zachytení ukrajinskí vojaci trénujúci na tankoch Challenger 2. Informoval o tom portál Nexta na Twitteri.

14:33  Portugalsko pošle Ukrajine štyri tanky Leopard 2. Dnes to potvdil premiér Antonio Costa pre portugalský denník Diario de Noticias.

13:40 Bezpečnostná služba Ukrajiny zverejnila video z dnešnej výmeny väzňov.

13:15  Ukrajina a Rusko si opäť vymenili desiatky vojnových zajatcov. Oznámili to v sobotu predstavitelia oboch strán, informuje agentúra AP. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnych sieťach napísal, že v rámci najnovšej výmeny bolo oslobodených 116 Ukrajincov.

Ruské ministerstvo obrany hovorí o 63 prepustených ruských zajatcoch. Podľa Jermaka sú medzi oslobodenými ukrajinskými vojakmi niektorí z obrancov Mariupola, partizáni z Chersonskej oblasti, ako aj ostreľovači zajatí počas pokračujúcich ťažkých bojov o východoukrajinské mesto Bachmut. 

13:00 Portugalsko odmietlo dodať Ukrajine tanky Leopard 2, informoval týždenník Sol s odvolaním sa na zdroj z tamojšieho ministerstva obrany.

12:30 Ľudia na Ukrajine prežívajú najťažšiu zimu v histórii krajiny, trpia neustálymi útokmi ruských rakiet a bezpilotných lietadiel a znášajú dlhodobé výpadky elektriny. Pre niektoré inštitúcie, ako sú nemocnice, je stabilné napájanie kriticky dôležité.

12:00 Nemecký spolkový prokurátor Peter Frank podporil medzinárodné vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine: či už na pôde existujúceho Medzinárodného trestného súdu (ICC) alebo prípadného špeciálneho tribunálu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. 

Podľa Franka je potrebné, aby medzinárodné spoločenstvo dokázalo vyvodiť zodpovednosť voči predstaviteľom štátov, predovšetkým voči "tým, čo prijímajú politické rozhodnutia o rozpútaní vojny a voči osobám, ktoré tieto rozhodnutia implementujú na najvyšších vojenských úrovniach''

11:30 Ruské úrady v sobotu obvinili Kyjev z útoku na továreň v Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Miestny gubernátor údajným ukrajinským útokom zdôvodnil predĺženie platného stavu výstrahy pred teroristickou hrozbou na časovo neobmedzenú dobu, informuje agentúra DPA.  

Šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorého krajina už takmer rok vedie agresívnu vojnu voči Ukrajine a systematicky ničí aj ukrajinskú civilnú infraštruktúru, v poslednej dobe častejšie poukazuje na nebezpečenstvo spojené s údajným ukrajinským ostreľovaním pohraničných oblastí Ruska.

11:00 Americký dobrovoľník bol potvrdený zabitý v Bakhmute. Pete Reed, 33-ročný americký dobrovoľný humanitárny pracovník, bol zabitý v frontovom meste Bakhmut v Doneckej oblasti, "pri poskytovaní pomoci," potvrdila 3. februára organizácia Global Response Medicine, ktorú Reed založil.

10:00 Ukrajina odovzdala Rusku 63 vojnových zajatcov, medzi ktorými sú tiež osoby "citlivej kategórie", uviedlo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany. Stalo sa tak podľa neho po zložitom vyjednávacom procese a za sprostredkovania Spojených arabských emirátov.

"V skupine oslobodených ruských vojakov sú tiež osoby citlivé kategórie, ktorých výmena sa mohla uskutočniť za sprostredkovania vedenia Spojených arabských emirátov," oznámilo ruské ministerstvo. Čo sa mieni "citlivou kategóriou", nepriblížilo. Oslobodení ruskí vojaci sú podľa neho už v Rusku.

9:30 V regiónoch Belgorod, Kursk a Brjansk sa na neurčito predĺžil vysoký stupeň teroristického nebezpečenstva.

9:00 V Kyjeve sa ľudia rozlúčili s obrancom Mariupoľa s volacím znakom "Lev", ktorého zabili ruskí útočníci v Olenivke. Oleksiy Kisilishyn bol známym bojovníkom za práva zvierat a veterinárom.

8:30 Horí rozvodňa Usatovo v Odese.

8:00 Generálny štáb: Ukrajinská armáda 8-krát zaútočila na ruské dočasné základne. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval 4. februára, že ukrajinská armáda najmenej osemkrát zaútočila na dočasné základne ruských jednotiek a zamerala sa aj na kontrolný bod.

7:30 Rusko naďalej zobrazuje vojnu na Ukrajine ako priame ohrozenie vlastnej bezpečnosti. Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že ruskí predstavitelia pokračujú v presadzovaní naratívu, že vojna na Ukrajine je priamou hrozbou pre ruskú bezpečnosť prostredníctvom legislatívnych manipulácií.

7:00 Takmer 30 000 ruských vojakov v Mariupole a okolí. Petro Andriushchenko, poradca starostu Mariupolu, uvádza, že za posledný týždeň sa počet ruských vojakov v okolí mesta zvýšil o 10 000 až 15 000.

6:30 Generálny prokurátor USA uviedol, že skonfiškovaný majetok ruského oligarchu bude použitý na pomoc Ukrajine. Merrick Garland to oznámil na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom, uvádza CNN.

Budeme bojovať tak dlho, ako budeme schopní

Ukrajinské sily sa podľa prezidenta v prípade, ak sa dodávky zbraní zrýchlia, nebudú musieť stiahnuť z mesta Bachmut a začnú získavať naspäť Donbas, ktorý je okupovaný od roku 2014. "Nikto v Bachmute sa nevzdá. Budeme bojovať tak dlho, ako budeme schopní," povedal Zelenskyj.

"Bachmut považujeme za svoju pevnosť," uviedol ukrajinský prezident pre médiá po skončení summitu s predstaviteľmi EÚ v Kyjeve.Tí v spoločnom vyhlásení rázne odsúdili ruskú agresiu, ocenili úsilie Ukrajiny v oblasti integrácie a vyjadrili tejto krajine podporu.

Ukrajina možno začne oficiálne prístupové rokovania s EÚ už tento rok

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok uviedol, že je "možné", aby Ukrajina začala oficiálne prístupové rozhovory s EÚ už tento rok. Zelenskyj sa takto vyslovil vo svojom tradičnom večernom videopríhovore, monitorovanom TASR na sociálnej sieti Facebook, po tom, ako sa v piatok v Kyjeve stretol s predsedom Európskej rady  Charlom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

"Existuje zhoda v tom, že je možné začať rokovania o členstve Ukrajiny v Európskej únii ešte tento rok," vyhlásil Zelenskyj, ktorý súčasne ocenil, že partneri v EÚ chápu, že treba neustále posilňovať obranyschopnosť Ukrajiny a zvyšovať tlak na Rusko, najmä v podobe sankcií.

Zelenskyj vo svojom príhovore vyzdvihol, že na summite v Kyjeve bolo cítiť dôveru v to, že Ukrajina dosiahne tento svoj cieľ.  "Hovoríme ako členovia európskeho spoločenstva. A pracujeme na tom, aby sme to dosiahli aj de iure," uviedol.

Agentúra AFP pritom vo svojej správe konštatovala, že  najvyšší predstavitelia EÚ zdôraznili, že podporujú integráciu vojnou zmietanej Ukrajiny, von der Leyenová však súčasne upozornila, že pre členstvo Ukrajiny alebo rozhovory nemôžu existovať "žiadne pevné termíny".

Podľa Zelenského sa však Ukrajina približuje k svojmu "európskemu" cieľu. "Pripravujeme sa na väčšiu integráciu Ukrajiny do vnútorného trhu EÚ – znamená to viac príjmov pre ukrajinské firmy, viac výroby a pracovných miest v našej krajine a viac príjmov pre štátne a miestne rozpočty," konštatoval.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu