Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pavel by dodal všetky druhy zbraní na Ukrajinu: Chce to viac odvahy, tvdí

Petr Pavel sa v ruskej útočnej vojne vyslovil za neobmedzenú vojenskú podporu Západu Ukrajine.
Petr Pavel sa v ruskej útočnej vojne vyslovil za neobmedzenú vojenskú podporu Západu Ukrajine. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Budúci český prezident Petr Pavel je bývalý generál NATO. S týmto obranným zázemím Pavel navrhuje komplexnú dodávku zbraní Ukrajine. Kyjev potrebuje všetky typy okrem jadrových rakiet. Niektorým členom aliancie doteraz chýbala odvaha.

Budúci český prezident Petr Pavel sa v ruskej útočnej vojne vyslovil za neobmedzenú vojenskú podporu Západu Ukrajine. "Pokiaľ ide o konvenčné zbrane, naozaj nevidím dôvod dávať limity," povedal pre AFP bývalý generál NATO. Západ by mal poskytnúť Ukrajine všetky druhy zbraní okrem jadrových.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 344 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Ukrajina nemôže bojovať s takým ťažkým protivníkom bez tankov, bezpilotných lietadiel, delostrelectva a rakiet dlhšieho doletu a možno nie bez nadzvukových lietadiel," povedal Pavel. Podľa novozvolenej hlavy štátu treba viac odvahy – pretože „niektoré krajiny majú k dodávkam moderných zbraní trochu zdržanlivý postoj“, povedal Pavel bez toho, aby priamo menoval Nemecko.

„Ak chceme zaujať jednotný postoj, ktorý nám dáva najväčšiu šancu na úspech, musíme v týchto otázkach konať jednotne,“ povedal Pavel s odkazom na poľský návrh dodať Ukrajine stíhačky F-16 v prípade spoločného rozhodnutia všetkých členov NATO. Budúca hlava štátu zároveň vyjadrila podporu vstupu Ukrajiny do NATO. Po skončení vojny to bola už len „otázka politickej vôle“.

Zuzana Čaputová prišla do štábu Pavla, víťazstvo považuje za nádej (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Z hľadiska dohody o hodnotách, dlhodobých strategických záujmoch, schopnosti technickej spolupráce medzi NATO a ukrajinskou armádou podľa mňa Ukrajina už splnila všetky podmienky," povedal Pavel. Vzhľadom na „ťahajúci sa konflikt a záverečnú fázu tejto skutočne horúcej vojny“ bude ukrajinská armáda „najskúsenejšou, najlepšie pripravenou armádou v Európe“.

Pavel vyhral v sobotu druhé kolo prezidentských volieb v Českej republike a na budúci mesiac zloží prísahu. 61-ročný bývalý výsadkár stál na čele vojenského výboru NATO v rokoch 2015 až 2018, predtým bol náčelníkom generálneho štábu českej armády.

Viac o téme: ZbraneVojenská technikaRuskoNATOUkrajinaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu