Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty druhý (31. január 2023)

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

WASHINGTON - Spojené štáty Ukrajine na obranu pred ruskými silami nedodajú bojové stíhačky F-16. Vyhlásil to v pondelok americký prezident Joe Biden. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 341

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 341 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajina si v utorok predvolala maďarského veľvyslanca Istvána Íjgyártóa a protestovala proti výrokom maďarského premiéra Viktora Orbána. Zároveň vyzvala Budapešť, aby prestala s protiukrajinskou rétorikou. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca po tom, čo hovorca ministerstva minulý týždeň informoval o Orbánových výrokoch pred novinármi. Maďarský premiér im totiž povedal, že Ukrajina je "zem nikoho" a prirovnal ju k Afganistanu.

21:07 Rusko-ukrajinská vojna a energetická kríza boli hlavnými témami utorňajšej schôdzky maďarskej prezidentky Katalin Novákovej s prezidentom Talianska Sergiom Mattarellom v Ríme. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI. "Zhodli sme sa na tom, že rozpútaním vojny Putin prekročil Rubikon. Naším spoločným cieľom je čo najskôr zastaviť vojnu a dosiahnuť konečne mier," napísala na Facebooku Nováková. Čo najskorší mier je podľa nej potrebný aj z pohľadu 150.000 Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti.

19:51 Summit Ukrajiny a Európskej únie sa tento piatok uskutoční v Kyjeve, potvrdil v utorok predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. "Summit Ukrajina-EÚ sa bude konať v Kyjeve 3. februára," povedal Šmyhaľ na zasadnutí vlády. Označil ho za veľmi dôležitý v rámci úsilia svojej krajiny stať sa členom EÚ.

19:12 Francúzsko dodá Ukrajine ďalších 12 húfnic Caesar. Oznámil to francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu v utorok počas návštevy svojho ukrajinského rezortného partnera Olexija Reznikova v Paríži. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a AFP. Francúzsko už Ukrajine dodalo 18 samohybných húfnic Caesar a teraz vyčlenilo aj niekoľko desiatok miliónov eur na ich údržbu, uviedol Lecornu.

17:02 Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil, že bude s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským diskutovať o najnovších žiadostiach Ukrajiny získať vyspelé zbrane na obranu pred Ruskom. Informovala tom agentúra AFP. "Budeme sa rozprávať," povedal Biden novinárom v Bielom dome. Predtým dôrazne odpovedal "nie" na otázku, či je za poslanie amerických stíhačiek F-16 na Ukrajinu.

16:30 Premiér Spojeného kráľovstva Rishi Sunak podporuje zrýchlenie pomoci Ukrajine. Po ukončení previerky britského prístupu k tejto otázke dospel premiér k záveru, že z "predlžovanej patovej situácie" v konflikte bude mať prospech Rusko. Informoval o tom denník The Guardian.

15:45 Rusko muselo poslať domov viac ako 9000 ľudí, ktorí boli "ilegálne mobilizovaní". V utorok to povedal ruský generálny prokurátor Igor Krasnov počas rozhovoru s prezidentom Vladimirom Putinom. Na webovej stránke o tom informovala televízia CNN.

15:30 Kyjev očakáva 120 až 140 tankov v "prvej vlne" dodávok od koalície 12 spojeneckých krajín, uviedol v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informácie priniesol portál britského denníka The Guardian.

14:30 Krajiny Západu by si v otázke dodávok zbraní na Ukrajinu mali nechať otvorené všetky možnosti vrátane potenciálneho poskytnutia stíhačiek. V utorok to uviedol litovský prezident Gitanas Nauséda. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

14:20 Poľsko v súčasnosti nerokuje o dodaní stíhačiek typu F-16 Ukrajine, povedal v utorok tajomník poľského ministerstva obrany Wojciech Skurkiewicz. Ako píše agentúra AFP, vyjadril sa tak deň po tom, čo Spojené štáty vylúčili, že by Kyjevu poskytli tieto bojové lietadlá.

14:00 Ruská armáda v utorok uviedla, že obsadila dedinu Blahodatne, nachádzajúcu sa severne od mesta Bachmut, ktoré je v súčasnosti epicentrom ťažkých bojov na Ukrajine. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že "výsledkom úspešných ofenzívnych akcií" ruské jednotky "oslobodili obec Blahodatne v Doneckej ľudovej republike". Ministerstvo použilo moskovský termín na označenie východoukrajinskej Doneckej oblasti, pripomína AFP.

13:30 Maďarský minister zahraničia navrhol nominovať Erdogana na Nobelovu cenu za mier za sprostredkovanie Ukrajiny.

13:00 V Rusku súd po prvý raz vyniesol rozsudok pod článkom o útoku za podpálenie vojenského registračného úradu Vladislav Borisenko bol odsúdený na 12 rokov do väzenia s maximálnym stupňom stráženia.

12:00 Zmluva New START môže vypršať. USA a Rusko tak nebudú mať uzavretú dohodu o kontrole jadrových zbraní

11:30 Je šialené myslieť si, že Rusko môže byť porazené vo vojne, tvrdí Milanovič.

11:00 Nórsko dodá tanky Ukrajine ‚čo najskôr‘. Nórsky minister obrany Bjorn Arild Gram pre tlačovú agentúru AFP povedal, že krajina dodá tanky Ukrajine „čo najskôr“. Rozhodnutý počet tankov by mohol na Ukrajinu doraziť už koncom marca.

10:30 Ruské útoky v 9 ukrajinských oblastiach zabili 1 človeka a 4 zranili za posledných 24 hodín. Ruské útoky boli hlásené v Donecku, Chersone, Charkove, Sumy, Mykolajive, Černihive, Záporoží, Dnepropetrovsku a Luhanskej oblasti na východe, juhu a severe Ukrajiny.

10:00 Tanky poskytnuté západnými krajinami môžu podľa expertov Ukrajine významne pomôcť v boji proti ruským silám. Odborníci však v tejto súvislosti upozorňujú aj na možné riziká v oblasti logistiky spojené s dodávkami týchto moderných bojových vozidiel. TASR informuje na základe analýzy britskej stanice BBC.

9:30 Vo Volgograde boli dopravné značky dočasne zmenené na "Stalingrad". Putin tam má doraziť 2. februára.

9:00 Spojené štáty stále plánujú brániť Južnú Kóreu. "Tento záväzok zahŕňa americké konvenčné, jadrové a protiraketové kapacity, ako aj predsunutú prítomnosť 28 500 amerických uniformovaných zamestnancov," uviedol Úradník vlády Spojených štátov amerických.

8:30 Zákaz cestovania do zahraničia pre štátnych zamestnancov a poslancov vrátane žien počas vojny s Ruskom, ktorý minulý týždeň prijala ukrajinská vláda, vstúpil v pondelok oficiálne do platnosti, potvrdil hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

8:00 ISW: Zdroje naďalej naznačujú, že Rusko sa pripravuje na bezprostrednú ofenzívu. Západné, ukrajinské a ruské zdroje naďalej naznačujú, že Rusko sa pripravuje na bezprostrednú ofenzívu, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej aktualizácii z 30. januára.

8:00 Generálny štáb: Rusko mení 2 pôrodnice v Luhanskej oblasti na poľné nemocnice. Teraz je možné rodiť len v Luhanskom oblastnom perinatálnom centre, "kde je katastrofálny nedostatok miest a rizík pre pôrod," uviedol generálny štáb.

7:30 Video ilustrujúce zničenie Mariupolu Ruskom.

7:00 Holandsko je pripravené zvážiť žiadosť o dodávku stíhačiek F-16 pre Ukrajinu. Oznámil to premiér Mark Rutte.

6:30 Ukrajina by mala "čo najskôr dostať všetko, čo potrebuje na ukončenie vojny" a na to, aby bolo možné odvrátiť katastrofu. Uviedol to bývalý britský premiér Boris Johnson v príspevku pre noviny The Washington Post, ktorý bol zverejnený v pondelok.

Biden sa chystá ísť do Poľska

Šéf Bieleho domu Biden na otázku novinárov, či podporuje poslanie stíhačiek typu F-16 ukrajinským silám, odpovedal "Nie". Biden tiež oznámil, že plánuje uskutočniť návštevu Poľska, avšak presný termín zatiaľ neohlásil. "Chystám sa ísť do Poľska. Ešte však neviem kedy," povedal.

Vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v pondelok naznačil, že Poľsko vysiela pozitívne signály ohľadom možnej dodávky stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Poľský premiér Mateusz Morawiecki však zdôraznil, že akékoľvek rozhodnutie o posilnení obranyschopnosti Ukrajiny musí byť prijaté v plnej koordinácii so spojencami zo Severoatlantickej aliancie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež nevylúčil dodanie lietadiel F-16, zdôraznil však, že musí byť splnených viacero podmienok. Ukrajina v uplynulých dňoch zvýšila úsilie o získanie stíhačiek od západných spojencov. Žiada o nich krátko po tom, ako USA a Nemecko oznámili, že Ukrajine dodajú moderné tanky Abrams a Leopard.

Brazília odmieta dodať muníciu pre Gepardy

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva navrhol v pondelok spoločnú iniciatívu jeho krajiny a Číny, čo sa týka sprostredkovania ukončenia vojny na Ukrajine. Zároveň odmietol dodanie munície pre nemecké systémy Gepard. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Je nevyhnutné vytvoriť skupinu krajín, ktorá je dosť silná a bude rešpektovaná, a sadnúť si na jeden rokovací stôl," povedal Lula v pondelok miestneho času v hlavnom meste Brazília na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Lula poznamenal, že o tomto návrhu už hovoril s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a Scholzom.

Ľavicový prezident Brazílie sa ponúkol ako sprostredkovateľ, ktorý by mohol hovoriť s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským alebo šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. "Naši čínski priatelia pri tom zohrávajú veľmi dôležitú úlohu," povedal.

Podľa slov Lulu Ukrajine nedodá muníciu

Brazília podľa jeho slov nedodá Ukrajine muníciu pre samohybné protilietadlové systémy Gepard, ktoré už Nemecko poslalo Kyjevu. "Brazília nemá záujem o dodanie munície, ktorá má byť použitá vo vojne medzi Ukrajinou a Ruskom," povedal Lula pred novinármi. "Brazília je krajinou mieru. A preto sa nechce na tejto vojne nijako podieľať, a to ani nepriamo," zdôraznil.

DPA pripomína, že Berlín už ukrajinským silám doručil 30 tankov Gepard a prisľúbil ďalších sedem. Munícia do týchto systémov však momentálne nepostačuje. Hoci zbrojárska spoločnosť Rheinmetall buduje závod na jej produkciu, výroba sa má spustiť až v júni, pričom prvá várka má byť pripravená na dodanie v júli.

Nemecko požiadalo Brazíliu o 300.000 nábojov

Nemecko požiadalo Brazíliu o 300.000 nábojov pre tanky Gepard ešte vlani v apríli, a teda krátko po vypuknutí ruskej invázie. Brazília okrem tankov Gepard vlastní aj v Nemecku vyrobené tanky Leopard 1. "Myslím si, že Rusko spravilo klasickú chybu, že napadlo územie inej krajiny," povedal Lula, avšak zároveň kritizoval Zelenského za jeho postoj čo sa týka vývoja konfliktu. Ani jedna strana podľa neho nepreukázala úsilie o nájdenie mierového riešenia.

Argentína, Brazília a Čile patrili vlani v marci k 141 krajinám, ktoré na pôde Valného zhromaždenia OSN odsúdili ruskú vojnu na Ukrajine. Ako píše agentúra Reuters, na rozdiel od Lulu však prezidenti Čile a Argentíny ruskú inváziu dôrazne odsúdili. Scholz v utorok končí svoju štvordňovú cestu po Latinskej Amerike.
 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu