Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kyjev dostane od USA ďalšiu formu pomoci, proti Rusom budú nasadené obrnené beštie na kolesách

Americké bojové vozidlá Bradley a Stryker. Zobraziť galériu (2)
Americké bojové vozidlá Bradley a Stryker. (Zdroj: Youtube/US Military News/Forces News)

WASHINGTON – Americké ministerstvo obrany oznámilo v priebehu minulého týždňa, že Ukrajine pošle zbrane, muníciu a zbraňové systémy v celkovej hodnote 2,5 miliardy USD (2,3 miliardy eur). Súčasťou balíka sú aj dva druhy obrnených bojových vozidiel. Podľa správ spoza oceánu by mohli byť tieto vozidlá nasadené proti akejkoľvek ruskej ofenzíve na Ukrajine.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 335 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ako informuje Pentagonn, na Ukrajinu posielajú Spojené štáty v rámci balíka vojenskej pomoci (2,3 miliardy eur) obrnené vozidlá Bradley a Stryker. Už túto jar, teda od marca 2023, by mohli byť nasadené priamo do boja. Ako informuje CNN, balík pomoci pre Ukrajinu bol schválený deň pred summitom medzinárodného spoločenstva v Nemecku. Má ísť o druhý najväčší balík, aký kedy USA niekomu poskytli. Od začiatku vojny (24. február 2022) dostala Ukrajina vojenskú pomoc od USA v hodnote takmer 27 miliárd USD (25,8 miliardy eur).

"Spojené štáty sa naďalej snažia o kooperáciu západného sveta na podporu Ukrajiny. Od našich spojencov a partnerov vidíme neúnavnú podporu, vrátane dnešnej kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. Tlieskame viac ako 50 krajinám, ktoré sa spojili, aby významne prispeli k podpore Ukrajiny," uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Okrem toho povedal, že aj napriek tomu, že Rusko je schopné ukončiť vojnu v priebehu jedného dňa, budú USA naďalej podporovať Ukrajinu v tejto vojne.

Stryker a Bradley

Ukrajinská armáda bude už čoskoro disponovať obrnenými transportérmi Stryker, v balíku by ich malo prísť 90, a Bradley (59). Bojové vozidlá Styryker prešli od roku 2002 veľkými zmenami. Sú vyzbrojené guľometmi M2 a granátometmi MK19. Okrem toho disponujú zariadením na odhaľovanie prekážok a osôb v teréne. Niektoré druhy môžu mať namiesto guľometu raketomet, uvádza asc.army.  

Vozidlo Bradley je oproti Strykerovi pásové. Jeho výhodou je dobrá mobilita aj v ťažko prístupnom teréne. Hlavnú zbraň predstavuje 25 mm kanón M242. Podobne ako Styrker má aj Bradley guľomet, no okrem toho aj odpaľovač protitankových striel s navádzaním (TOW).

Neposielať všetko

Nová pomoc zahŕňa aj muníciu pre raketový systém HIMARS, ktorý Ukrajina s veľkým efektom použila proti ruským skladom zbraní a veliteľským stanovištiam, ako aj dodatočnú muníciu. Pentagon označil protivzdušnú obranu za trvalú prioritu, ktorá má pomôcť posilniť reakciu Ukrajiny na raketové útoky Moskvy.

Kyjev dostane od USA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Philipp Schulze/dpa via AP)

"USA dáva do povedomia ostatným spojencom, aby na Ukrajinu neposielali zbrane a zbraňové systémy, ktoré ukrajinská armáda nie je schopná v prípade poškodenia opraviť, alebo sú nepoužiteľné z dlhodobého hľadiska, prípadne ich údržba je veľmi nákladná. Nejde tu o politiku. Treba im pomáhať spôsobom, aby mali na bojisku prevahu," informoval námestník ministra obrany pre politiku Colin Kahl. 

Viac o téme: ZbraneUSABradleyPentagonVojna na UkrajineBalík pomociStyrker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu