Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Je rozhodnuté! Novým českým prezidentom sa stane Petr Pavel

Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov Zobraziť galériu (48)
Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA – V druhom kole českých prezidentských volieb sa proti sebe postavili generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš. Česi mali možnosť o svojej budúcej hlave štátu rozhodovať už od piatka poobedia a pokračovali do dnešného popoludnia, kedy sa volebné miestnosti uzavreli. Hneď po ich uzavretí začali prichádzať prvé výsledky, kde sa okamžite ujal vedenia generál Petr Pavel. Ten si nakoniec miesto na Pražskom hrade zaistil s náskokom skoro milióna hlasov.

Do volebného štábu už dorazil kandidát Petr Pavel (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)


  • druhé kolo prezidentských volieb vyhral Petr Pavel
  • tohtoročné prezidentské voľby u našich západných susedov lámali rekordy, pri sčítaní všetkých hlasov registrujú 70,25% účasť 
  • víťaz volieb bude inaugurovaný 8. marca
  • Česi si už po tretíkrát volia prezidenta priamou voľbou, v historicky prvých dvoch priamych voľbách zvíťazil súčasný prezident Miloš Zeman, výhru v treťom volebnom období uchamtol Petr Pavel

ONLINE

18:00 Týmto dnešný online prenos z volieb u našich západných susedov ukončujeme. Ďakujeme, že ste s nami sledovali druhé kolo českých prezidentských volieb.

17:43 Bolo spočítaných 100% hlasov pri voľbách českého prezidenta. Petr Pavel v boji o Pražský hrad zvíťazil s definitívnym výsledkom 58,32% čo predstavuje neuveriteľných 3 358 926 hlasov. Prezidentské voľby vyhral v jedenástich českých krajoch.

Andrej Babiš vo voľbách neuspel a svoj hlas mu odovzdalo len 41,67% voličov, čo predstavuje 2 400 271 ľudí. Babiš vyhral prezidentské voľby iba v troch krajoch: Moravskoslezskom, Ústeckom a Karlovarskom kraji. Petr Pavel teda svojho oponenta porazil s rozdielom 958 655 hlasov.

Volebná účasť sa dostala na úroveň 70,25% čo predstavuje najvyššiu účasť v prezidentských voľbách vo všetkých troch volebných obdobiach, v ktorých si Česi prezidenta volili priamo. 

Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov
Zobraziť galériu (48)
Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

17:35 Do Pavlovho volebného štábu dorazila prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová aj český premiér Petr Fiala (ODS). "Bol to spontánny nápad pani prezidentky," napísal pre Denník N hovorca Prezidentského paláca Martin Strižinec.

Zuzana Čaputová sa objavila na volebnom štábe Petra Pavla
Zobraziť galériu (48)
Zuzana Čaputová sa objavila na volebnom štábe Petra Pavla  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

16:34 Babiš vo svojom príhovore uznal svoju porážku. Ďakoval svojej manželke, hnutiu ANO a svojmu volebnému tímu. Babiš naznačil, že od budúceho prezidenta očakáva konštruktívnu spoluprácu.

Andrej Babiš po výsledkoch volieb
Zobraziť galériu (48)
Andrej Babiš po výsledkoch volieb  (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

16:10 Andrej Babiš blahoželá svojmu súperovi Petrovi Pavlovi k víťazstvu v prezidentských voľbách a ďakuje svojim priaznivcom za podporu. V hnutí ANO budeme vždy pracovať pre vás," dodáva.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (48)
Andrej Babiš  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

16:08 Andrej Babiš práve dorazil do svojho volebného štábu za potlesku svojich priaznivcov. 

15:48 V druhom kole prezidentských volieb je registrovaná až 70,19 percentná účasť po sčítaní 96,27% všetkých hlasov. Tieto voľby sa tak stávajú rekordnými v počte voličov, ktorí sa rozhodli odovzdať svoj hlas. Vo volebnej centrále Petra Pavla medzičasom zneje štátna hymna Českej republiky.

15:44 Sčítaných je vyše 95% hlasov a Petr Pavel už s istotou vyhral druhé kolo prezidentských volieb. Vo svojom príhovore menovite ďakuje každému, kto sa na tejto volebnej ceste podieľali.

MIMORIADNE Je rozhodnuté! Novým
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

15:35 Ku gratuláciám sa pripája aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš a neúspešná kandidátka na prezidentku z prvého kola voľby Danuše Nerudová

 

🇸🇰❤️🇨🇿Blahoželám bratom Čechom k novému prezidentovi Petrovi Pavlovi🤝

Posted by Michal Šipoš on Saturday, January 28, 2023
 

Vrátili jsme srdce na Hrad. Gratuluji Generál Pavel k vítězství a ještě jednou upřímně děkuji i těm z vás, kteří jste mou podporu v 1. kole přetavili v podporu Petra Pavla v kole druhém. Bez vás by to nešlo ✌🏻️

Posted by Danuše Nerudová on Saturday, January 28, 2023

15:25 Slovenský exminister školstva Branislav Gröhling gratuluje Petrovi Pavlovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. "Gratulujem Petrovi Pavlovi! Zvíťazila slušnosť a bratia Česi môžu byť právo hrdí na svojho nového prezidenta!" píše na sociálnej sieti Instagram.

15:16 Sčítaných je viac ako tri štvrtiny všetkých hlasov (77,04%). Petr Pavel vedie s priepastným náskokom 56,24% percent, Andrejovi Babišovi odovzdalo svoj hlas len 43,75% voličov.

15:12 Andrej Babiš dostal od svojich najbližších spolupracovníkov informáciu, že výhra je preňho stratená. Jeho radcovia aktuálne prepisujú ďakovnú reč. Diskutuje sa o možnosti, že Babiš príde Pavlovi zagratulovať do pražského Fóra Karlin. S informáciou prichádza Denník N.

MIMORIADNE Je rozhodnuté! Novým
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

15:09 V obci Planá na Tachovsku, kde sa narodil Petr Pavel vo voľbách vyhral Andrej Babiš. V obce získal 59,10% všetkých hlasov. Naproti tomu Pavel získal len 40,90% všetkých hlasov, informoval portál Blesk.

15:03 Kandidát na prezidenta Andrej Babiš vedie zatiaľ len v štyroch krajoch. Po sčítaní necelých 60% vedie zatiaľ len v Karlovarskom, Ústeckom, Olomouckom a Moravskoslezskom kraji. Petr Pavel vedie v ostatných desiatich krajoch. Český portál Denník N píše, že generál Pavel pravdepodobne získa viac hlasov, ako súčasný prezident Miloš Zeman pred desiatimi rokmi. Dodávajú, že priebežné výsledky posielajú Petra Pavla na Hrad.

Petr Pavel so svojou ženou Evou prichádza do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (48)
Petr Pavel so svojou ženou Evou prichádza do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

14:54 Petr Pavel si pravdepodobne kráča pre víťazstvo v prezidentských voľbách Českej republiky. Po sčítaní vyše 44% okrskov vedie už o viac ako 150 000 hlasov.

14:47 Sčítaná už skoro jedna tretina okrskov: Pavlov náskok rastie (54,21%), Andreja Babiša (45,78%) predbieha aj bez zrátania väčších okrskov.

MIMORIADNE Je rozhodnuté! Novým
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

14:40 Do volebného štábu Andreja Babiša dorazil už aj podpredseda hnutia ANO Karel Havlíček, informuje portál Blesk.

14:48 Po sčítaní 16,93% hlasov vedie stále Petr Pavel s náskokom vyše siedmych percent. Volebné komisia hlásia účasť v priemere skoro 70%.

14:33 Sčítaných bolo už 8,44% všetkých odovzaných hlasov. Vo voľbách aktuáklne vedie generál Petr Pavel za ktorého hlasoval 53,4% voličov. Andrejovi Babišovi odovzdalo hlas len 46,59%. Petr pavel predbehol Andreja Babiša už aj v malých okrskoch. Pavel zatiaľ mlčí, Andrej Babiš sa médiám taktiež nevyjadril.

MIMORIADNE Je rozhodnuté! Novým
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

14:25 Prvé voličské hlasy sú už spočítané. Do vedenia sa hneď od začiatku dostáva Petr Pavel. Sčítané boli zatiaľ len necelé dve percentá.

MIMORIADNE Je rozhodnuté! Novým
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

14:16 „Už je to v rukách ľudí," vyslovil Petr Pavel po svojom príchode do volebného štábu. Kandidát na prezidenta sa takto vyjadril na otázku, či v kampani urobil nejakú chybu. Odpovedal, že teraz je už zbytočné to hodnotiť. „Myslím, že teraz je už všetko v rukách ľudí," odpovedal na otázku. Výsledky pre novinárov má v pláne okomentovať medzi treťou a štvrtou hodinou poobede, informuje český Denník N.

Petr Pavel so svojou ženou Evou prichádza do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (48)
Petr Pavel so svojou ženou Evou prichádza do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

14:00 Po celej Českej republike sa PRÁVE uzatvorili všetky volebné miestnosti. Nasleduje otváranie urien a postupné sčítavanie hlasov.

Viac o téme: Andrej BabišONLINEPetr PavelPrezidentské voľby ČRVýsledky prezidentských volieb ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu