Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristotridsiaty siedmy (26. január 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyzval krajiny Západu, aby sľúbené tanky Leopard 2 a Abrams M1 poslali Ukrajine čo najrýchlejšie a vo vysokom počte, aby sa ukrajinské jednotky dokázali efektívne brániť voči ruskej agresii. Informovala agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 336

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 336 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:20 Ukrajinskí vyšetrovatelia zadržali predstaviteľa bezpečnostných síl podozrivého zo špionáže pre Rusko. Oznámil to vo štvrtok tamojší Štátny úrad pre vyšetrovanie (SBI), na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters.

20:55 Na Ukrajine je podľa maďarského premiéra Viktora Orbána potrebné dosiahnuť okamžité prímerie. Orbán sa takto vyjadril na štvrtkovom stretnutí so zahraničnými účastníkmi medzinárodnej mediálnej konferencie, ktorú v Budapešti zorganizovala vyššia vzdelávacia inštitúcia Mathias Corvinus Collegium. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

20:28 Izraelský prezident Jicchak Herzog vo štvrtok vyzval Severoatlantickú alianciu (NATO), aby sprísnila svoj prístup k Iránu, ktorý Rusku dodáva bezpilotné lietadlá používané ruskými jednotkami vo vojne na Ukrajine.

20:12 Kanada vo štvrtok oznámila, že Ukrajine dodá štyri plne funkčné tanky Leopard 2. Pridá sa tak v Nemecku, Spojeným štátom a ďalším krajinám, ktoré už ohlásili plány na zaslanie tankov Kyjevu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Tieto štyri tanky sú bojaschopné a budú nasadené v najbližších týždňoch," povedala na štvrtkovej tlačovej konferencii kanadská ministerka obrany Anita Anandová. Podľa jej slov je možné, že Kanada neskôr počet tankov pre Ukrajinu ešte navýši.

19:16 Spojené štáty vo štvrtok oficiálne vyhlásili ruskú súkromnú vojenskú Vagnerovu skupinu za "nadnárodnú kriminálnu organizáciu" a zmrazili jej aktíva v USA. Američania majú zakázané tejto skupine poskytovať finančné prostriedky, tovar alebo služby. TASR informuje na základe správ stanice Sky News a agentúry Reuters.

Americké ministerstvo zahraničných vecí uvalilo sankcie na desiatky subjektov a jednotlivcov s väzbami na Vagnerovu skupinu a jej šéfa Jevgenija Prigožina, ako aj vládnych predstaviteľov a osoby napojené na ruský vojenský priemysel.

19:00 Americký prezident Joe Biden zvažuje, že pri príležitosti nadchádzajúceho prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu navštívi vo februári niektoré európske krajiny. Informuje o tom vo štvrtok televízna stanica CNN odvolávajúca sa na dva nemenované vysoko postavené zdroje z prostredia Bidenovej administratívy.

17:43 Poľsko by mohlo poslať tanky na Ukrajinu už v nasledujúcich týždňoch, uviedol vo štvrtok pre stanicu Radio Plus štátny tajomník poľského ministerstva obrany Wojciech Skurkiewicz, ktorého citovala aj britská televízia Sky News. Informuje o tom TASR. Ukrajina by mala dostať tanky a ťažké obrnené vozidlá aj od Nemecka, Spojených štátov, Británie, Švédska a Holandska.

16:48 V Bruseli vo štvrtok spustili multiinštitucionálnu platformu pre koordináciu darcov na podporu obnovy Ukrajiny. Informuje spravodajca TASR na základe oznámenia Európskej komisie (EK).

Na prvom stretnutí platformy, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie, sa stretli predstavitelia na vysokej úrovni z Ukrajiny, EÚ, krajín skupiny G7, ako aj z finančných inštitúcií, ako Európska investičná banka, Európska banka pre obnovu a rozvoj, Medzinárodný menový fond a Svetová banka. Postupom času sa k platforme budú môcť pripojiť aj ďalší darcovia.

16:20 Ruské útoky na Ukrajinu 26. januára zabili 11 ľudí, 11 zranili. Toto je celkový počet obetí raketových a dronových útokov, ku ktorým došlo v noci a ráno, povedal hovorca štátnej pohotovostnej služby Oleksandr Khorunzhyi pre Kyjev Independent.

15:10 K dnešnému výbuchu v Kyjeve došlo počas živého vysielania britskej televíznej stanice Sky News.

14:35 Británia dúfa, že jej tanky Challenger 2 dorazia na Ukrajinu koncom marca. Výcvik ukrajinských vojakov na ich obsluhu sa začne už budúci týždeň. Oznámil to vo štvrtok štátny tajomník britského ministerstva obrany Alex Chalk, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Zámerom je, aby to bolo na konci marca," uviedol Chalk v britskom parlamente. Reagoval tak na otázku, kedy britské tanky dorazia na Ukrajinu.

14:17 V Poľsku sa musí postaviť obrovská zbrojovka, aby sa pomohlo Ukrajine, pretože súčasný model darovania zbraní je dlhodobo neudržateľný. Vo štvrtok to uviedol predseda výboru britského parlamentu pre obranu Tobias Ellwood. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry PAP. Poslanec v rozhovore pre denník The Daily Telegraph povedal, že západné vlády preukázali nedostatok strategickej prezieravosti v plánoch pomôcť Ukrajine vydržať a rozvíjať sa.

14:00 Ruský prezident Vladimir Putin navštívil v stredu Lomonosovovo výskumné centrum Moskovskej štátnej univerzity, kde sa odfotografoval so skupinou študentov a študentiek. TASR informuje podľa štvrtkovej správy portálu britskej televízie Sky News.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Maksim Mishin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

13:27 Ukrajinská armáda zostrelila vo štvrtok 47 z 55 rakiet, ktoré na ciele na Ukrajine vypálilo Rusko. Oznámil to na sociálnej sieti Telegram vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj, informuje TASR.

13:26 Európska komisia (EK) a poľská vláda vo štvrtok v Poľsku otvorili nový sklad systému rescEU, ktoré bude fungovať ako logistické centrum na poskytovanie núdzovej energetickej pomoci Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR

12:54 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová vo štvrtok pricestovala do ukrajinskej Odesy na znak podpory Ukrajiny čeliacej ruskej invázii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:41 Tanky Leopard, ktoré Nemecko sľúbilo Ukrajine v boji proti ruskej invázii, prídu Kyjevu "koncom marca, začiatkom apríla", oznámil vo štvrtok nemecký minister obrany Boris Pistorius. Povedal to na návšteve vo výcvikovom priestore nemeckých vojakov v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

11:09 Raketové útoky poškodili najmenej tri energetické zariadenia – jedno v Odeskej oblasti a dve v Záporožskej oblasti – cez noc a ráno, informovali o tom miestne úrady.

11:08 Ruské jednotky zasiahli nebytovú budovu v kyjevskej štvrti Holosiivskyi ráno 26. januára, pričom zabili jedného človeka a ďalších dvoch zranili, informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu