Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desivé varovanie expertov: Ľudstvo má podľa hodín osudu čoraz menej času, ako blízko je koniec sveta?

Doomsday Clock ukazujú teraz 90 sekúnd do polnoci. Zobraziť galériu (2)
Doomsday Clock ukazujú teraz 90 sekúnd do polnoci. (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - „Hodiny súdneho dňa“ (Doomsday Clock) ukazujú teraz 90 sekúnd do polnoci. Oznámil to Vedecký a bezpečnostný panel časopisu Bulletin of the Atomic Scientists. Ručičky hodín sa tak symbolicky blížia ku globálnej katastrofe. Dôvodom je predovšetkým – ale nie výlučne – narastajúce nebezpečenstvo vojny na Ukrajine.

V predchádzajúcich troch rokoch sa hodiny zastavili na 100 sekundách pred polnocou. To sa tento rok zmenilo: Podľa odborníkov z Bulletin of the Atomic Scientists vojna medzi Ruskom a Ukrajinou približuje legendárne hodiny súdneho dňa k polnoci viac ako kedykoľvek predtým vo svojej histórii. Hlavne kvôli zvýšenému riziku jadrovej eskalácie.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 335 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ľudstvo je tak blízko sebazničeniu

Hodiny, ktoré sú „metaforou toho, ako blízko je ľudstvo k sebazničeniu“, sa tak nastavili zo 100 sekúnd pred polnocou na 90 sekúnd do polnoci. Nový čas ovplyvnili aj pretrvávajúce hrozby, ktoré predstavuje klimatická kríza a rozpad globálnych noriem a inštitúcií potrebných na zmiernenie rizík súvisiacich s pokrokovými technológiami a biologickými hrozbami, ako je Covid-19, vysvetlili odborníci.

Desivé varovanie expertov: Ľudstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Čas súdneho dňa odráža realitu

Rachel Bronsonová, prezidentka a generálna riaditeľka spoločnosti Bulletin of the Atomic Scientists povedala: „Žijeme v čase bezprecedentného nebezpečenstva a hodiny súdneho dňa túto realitu odrážajú. 90 sekúnd do polnoci je najkratší čas, na aký kedy boli hodiny nastavené, a naši odborníci toto rozhodnutie nerobia ľahkovážne."

Čas hodín súdneho dňa určuje Bulletin des Atomic Scientists‘ Science and Security Board s podporou Board of Sponsors des Bulletins, v ktorej je desať laureátov Nobelovej ceny.

Viac o téme: Koniec svetaSúdny deňDoomsday ClockBulletin of the Atomic Scientists
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu