Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Číne sa po uvoľnení opatrení očakáva obrovská infekčná vlna: Väčšina obyvateľov sa infikuje koronavírusom

Viac čínskych miest zmiernilo protipandemické opatrenia. Zobraziť galériu (2)
Viac čínskych miest zmiernilo protipandemické opatrenia. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

PEKING - Dlhé mesiace v izolácii s minimom kontaktov si vyberie svoju daň. Podľa popredného čínskeho odborníka sa prevažná väčšina z 1,4 miliardy Číňanov nakoniec nakazí koronavírusom. Koľko obetí to bude znamenať, ťažko predpokladať.

Po uvoľnení opatrení nulovej tolerancie na Covid štátne médiá vo štvrtok informovali, že bývalý zástupca riaditeľa čínskeho zdravotníckeho úradu Feng Zijian predpokladá, že patogénom sa nakoniec nakazí 80 až 90 percent populácie. V prvej vlne by sa teda malo nakaziť okolo 60 percent.

ilustračné video

Eurokomisárka vyzvala na účasť na onkoskríningoch i očkovanie proti COVID-19 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Je potrebné prijať „rozumné kroky“, aby sa vrchol vlny udržal na nízkej úrovni a zmiernili sa záťaže pre verejné zdravotníctvo, povedal vládny poradca na internetovom fóre na pekinskej univerzite Tsinghua podľa novín Zhongguo Qingnianbao.

Očkovanie znižuje riziko závažnej progresie ochorenia

Vlna vyvinie obrovský tlak na zdravotnícky systém. Preto je potrebné urobiť prípravy, povedal Feng Zijian, ktorý radí vládnej pracovnej skupine pri riešení pandémie. Dôležité je aj urýchlenie očkovania, najmä u staršej populácie s chronickými ochoreniami. Súčasné vakcíny sú „veľmi účinné“ pri znižovaní rizika závažných ochorení. Každý, kto ešte nie je úplne zaočkovaný, by tak mal urobiť čo najskôr.

Čínu čaká veľký problém:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Zhang Yuwei/Xinhua via AP, File)

Podľa agentúry Bloomberg bol Feng Zijian jedným z ôsmich odborníkov, ktorí minulý týždeň radili podpredsedníčke vlády Sun Chunlan predtým, ako hovorila o novej etape v boji proti vírusu a prisľúbila zmeny.

Viac o téme: Nulová toleranciaČínaKoronavírusCovid-19Zmiernenie opatrení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu