Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chaos v Maďarsku: Nedostatok palív u susedov je čoraz väčší, na slovenských pumpách v pohraničí sa tvoria rady

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bela Szandelszky)

BUDAPEŠŤ - Nedostatok pohonných látok na maďarských čerpacích staniciach je čoraz vážnejší. Nielen počas víkendu, ale už aj v pondelok a utorok ráno sa na čerpacích staniciach tvorili dlhé rady, niektoré z nich už nemajú čo predávať. Konštatoval to v utorok server Index.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa maďarskej ropnej spoločnosti MOL panika vypukla po tom, čo sa na viacerých čerpacích staniciach minul benzín a nafta s regulovanou cenou. "Čerpacie stanice MOL-u sú stále otvorené. Cisterny (rozvážajúce pohonné látky) sú neustále na cestách a pracuje sa aj na údržbe Dunajskej rafinérie, ktorá napreduje podľa plánov," vyhlásila spoločnosť.

archívne video: Minister hospodárstva Karel Hirman po rokovaní vlády o pozastavení dodávok ropy

Minister hospodárstva Karel Hirman po rokovaní vlády o pozastavení dodávok ropy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rady sa začali tvoriť už minulý piatok

V prihraničných regiónoch začali motoristi chodiť tankovať na Slovensko. Chaos na čerpacích staniciach sa už dotkol aj práce záchranárov, ktorí vyzvali vodičov, aby ich pustili natankovať. Podľa servera portfolio.hu musí v okolí niektorých čerpacích staníc udržiavať poriadok v doprave polícia.

Chaos v Maďarsku: Nedostatok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bela Szandelszky)

Na čerpacích staniciach sa začali tvoriť rady už minulý piatok. Väčšina motoristov chcela natankovať palivo za zastropované ceny, ktorého predávané množstvo začali v Maďarsku obmedzovať, avšak na viacerých čerpacích staniciach obmedzili množstvo pohonných látok aj v prípade benzínu a nafty s trhovou cenou.

Maďarská vláda s platnosťou od 15. novembra 2021 nariadila úradnú cenu základných druhov pohonných látok vo výške 480 forintov (1,17 eura) za liter. Od 30. júla regulované ceny môžu využívať iba súkromné vozidlá s maďarským evidenčným číslom, poľnohospodárske stroje a taxíky.

Viac o téme: MaďarskoČerpacie stanice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu