Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zahynulo 100-tisíc ukrajinských vojakov: Ursula von der Leyenová musela vymazať pasáž z videa!

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL – Ursula von der Leyenová včera oznámila, že by Európska komisia mala zabaviť majetok, ktorý krajiny Európskej únie zmrazili Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu. Vo videu spomenula koľko civilistov a ukrajinských vojakov bolo zabitých na Ukrajine, no zdá sa, že generálny štáb ukrajinskej armády jej dal jasnú stopku.

Hojsík v EP o zaradení REPowerEU do národných plánov obnovy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na videu spomína, že skonfiškované imanie by malo slúžiť ako náhrada vojnových škôd na povojnovú obnovu Ukrajiny. Únia tiež navrhuje vytvoriť osobitný medzinárodný tribunál pre ruské vojnové zločiny, ktorý uvítala aj kancelária ukrajinského prezidenta.

Na videu bolo spomínaných 100 tisíc ukrajinských vojakov a 20 tisíc civilistov, ktorí prišli o život počas invázie. Európska komisia však neskôr vetu a celú pasáž z videa vymazala. Stalo sa tak zrejme na podnet generálneho štábu ukrajinskej armády, ktorý podľa agentúry Unian uviedol, že je to neverejná informácia. Hovorkyňa komisie upresnila, že pôvodné vyjadrenie bolo nepresné.

Ruská agresia spôsobila doposiaľ Ukrajine škody, ktoré sa odhadujú na 600 miliárd eur. Únii sa podarilo v rámci sankcií zablokovať 300 miliárd eur z rezerv ruskej centrálnej banky a zmrazila 19 miliárd eur z majetku ruských oligarchov. Právnici však upozorňujú na možné súdne spory s oligarchami.

Viac o téme: InváziaRuskoUkrajinaEurópska komisiaUrsula Von der Leyen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu