Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ľudia bez rúšok? Zakázané! Čína zmietajúca sa v protestoch proti covid opatreniam cenzuruje MS vo futbale

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

PEKING - Čínsky komunistický režim sa poučil z protestov proti lockdownu a ďalším koronavírusovým opatreniam. Platí to aj o nosení rúšok. Číňania po pozretí úvodného ceremoniálu videli, že fanúšikovia si ho užívajú bez ochrany tváre. V krajine sa tak ľudia začali pýtať, či žijú v nejakom inom svete. Peking preto v prenosoch zo zápasov cenzuruje zábery futbalových fanúšikov. Namiesto nich vždy prepnú na zábery trénerov alebo hráčov.

„Číňanom pripadalo ´podivné´, že sa tisíce ľudí zhromažďujú na mieste, ktoré pripomína karneval, zatiaľ čo oni musia ďalej žiť v prísnom nastavení, ktoré väčšina ostatných krajín už dávno opustila,“ píše španielsky športový denník Marca.

Katar - miesto, kam pozerá celý svet (Zdroj: Qatar Tourism)

Diváci štátnej televízie CCTV namiesto fanúšikov oslavujúcich gól alebo vydarenú akciu vidia na obrazovkách zábery hráčov a trénerov. Všimol si to aj novinár Mark Dreyer z webu China Sport Insider.

Diskutujúci ho obviňovali z toho, že si vymýšľa a tak nakrútil a zverejnil minútu po minúte vysielanie zápasu čínskej televízie a štandardného medzinárodného prenosu. Sledovatelia na Twitteri mu napokon dali za pravdu.

„Myslel som si, že je nezmysel, že čínska vládna televízia cenzuruje zábery fanúšikov na majstrovstvách sveta kvôli hnevu z uzavretia domova. Ale je to pravda,“ uviedol. Pri športových prenosoch majú televízie spravidla k dispozícii zábery viacerých kamier a tak môžu rozhodnúť, ktorý si vyberú.

Čína momentálne bojuje s rekordným počtom nakazených a tak zaviedla na mnohých miestach  lockdown. Peking nechce opustiť svoju stratégiu tzv. nulovej tolerancie. Chce tak predísť veľkému počtu úmrtí a preplneným nemocniciam.

Trpezlivosť Číňanov však prekonala svoju hranicu a tak došllo v Šanhgaji a iných mestách k stretom stoviek obyvateľov s políciou.

Dve obrovské mestá uvoľnili po protestoch proticovidové obmedzenia

Dve gigantické čínske mestá Kuang-čou a Čchung-čching oznámili v stredu uvoľnenie proticovidových obmedzení. Urobili tak deň po tom, čo sa demonštranti v južnej časti mesta Kuang-čou dostali v rámci vlny protestov Číňanov proti najprísnejším epidemiologickým opatreniam na svete do potýčok s políciou. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Demonštrácie, ktoré sa cez víkend rozšírili do Šanghaja, Pekingu a mnohých ďalších miest po celej Číne, sa neskôr zmenili na verejný odpor proti prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Protesty sú nevídaným a najsilnejším prejavom vzdoru ľudí, akým prezident čelil od svojho nástupu do úradu v roku 2012.

Mesto Čchung-čching na juhozápade Číny povolí úzke kontakty ľuďom s ochorením COVID-19, ak splnia určité podmienky, uviedol mestský predstaviteľ.

Mesto Kuang-čou, neďaleko Hongkongu, takisto oznámilo uvoľnenie obmedzení. Pri rekordných počtoch prípadov nákazy po celej Číne sa však zdá málo pravdepodobné, že by nastal veľký obrat v politike "nulovej tolerancie voči covidu", ktorá podľa prezidenta Si Ťin-pchinga zachraňuje životy a ktorú vyhlásil za jeden zo svojich politických úspechov.

Viac o téme: RúškaCenzúraFanúšikovia ČínaMS vo futbale
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu