Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Po výbuchu na ukrajinskom veľvyslanectve je tu ďalšia hrozba: V Španielsku sa našli opäť listové bomby

Policajti strážia okolie ukrajinského veľvyslanectva. Zobraziť galériu (2)
Policajti strážia okolie ukrajinského veľvyslanectva. (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

ZARAGOZA - Na ukrajinskom veľvyslanectve v Madride v stredu vybuchla listová bomba. Španielska polícia vo vyhlásení potvrdila, že zamestnanec ambasády bol ľahko zranený. V ten istý deň dostala zbrojárska spoločnosť, ktorá vyrába raketomety darované Kyjevu, ďalší list – bombu tam však včas odhalili a odpálili. V továrni nedošlo k žiadnym zraneniam. Polícia teraz vyšetruje možné spojenie medzi dvoma listovými bombami. Justícia nemôže vylúčiť teroristický útok.

Pri incidente na ukrajinskom veľvyslanectve došlo k zraneniu úradníka, ktorý otvoril listovú bombu adresovanú veľvyslancovi. Kyjev okamžite zareagoval a nariadil zvýšené bezpečnostné opatrenia vo všetkých svojich zahraničných misiách. List spôsobil zamestnancovi veľvyslanectva "veľmi malú ranu" na prste, potvrdil pre Telemadrid Mercedes Gonzalez, predstaviteľ španielskej vlády. List predtým prišiel obyčajnou poštou a nebol skenovaný.

Prezident Zelenskyj sa prihovára občanom po ruskom bombardovaní Kyjeva. (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Balík bol adresovaný ukrajinskému veľvyslancovi

Veľvyslanec Serhij Pohorelcev povedal pre ukrajinskú spravodajskú stránku European Pravda, že podozrivý balík bol adresovaný jemu. Bol však odovzdaný ukrajinskému veliteľovi veľvyslanectva.

"Balík obsahoval škatuľu, ktorá vyvolala u veliteľa podozrenie, a tak sa rozhodol vyniesť balíček von - bez nikoho naokolo - a otvoriť ho," povedal Pohorelcev. „Po otvorení krabice a začul cvaknutie ju odhodil a potom počul výbuch. Hoci v čase výbuchu nedržal škatuľu, veliteľ si poranil ruky a utrpel otras mozgu,“ uviedol veľvyslanec Ukrajiny.

Obe listové bomby mali rovnakého odosielateľa

O niekoľko hodín neskôr dostala podobný balík zbrojárska spoločnosť v Zaragoze na severovýchode Španielska. V stredu to potvrdila polícia. Zástupkyňa vlády v Zaragoze, Rosa Serranová, povedala v rozhovore pre televíznu stanicu SER, že obe obálky zrejme prišli od toho istého odosielateľa – na zadnej strane oboch balíkov bola rovnaká e-mailová adresa. Serrano uviedol, že balíky pochádzajú z Ukrajiny, čo zalarmovalo zbrojársku spoločnosť, ktorá potom zavolala políciu.

Zbrojárskou spoločnosťou je Instalaza, výrobca raketometu C90, ktorý Španielsko daroval Ukrajine. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po prvom incidente nariadil všetkým kyjevským ambasádam v zahraničí „urgentne“ posilniť bezpečnostné opatrenia. Zároveň vyzval Španielsko, aby útok vyšetrilo, uviedol hovorca ministerstva. Ukrajinská vláda okamžite nereagovala na žiadosť o komentár k druhému incidentu.

Po výbuchu na ukrajinskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

Útok ako možný prípad terorizmu

Veľvyslanec Pohorelcev neskôr pre TVE povedal, že na veľvyslanectve pracuje ako obvykle – „bez strachu“. "Máme pokyny od ukrajinského ministerstva, že vzhľadom na situáciu musíme byť pripravení na akýkoľvek incident...akýkoľvek druh ruskej aktivity mimo krajiny," povedal. Španielsky najvyšší súd začal vyšetrovanie útoku ako možného prípadu terorizmu, uviedol zdroj zo súdnictva. Polícia vykonala v továrni riadený výbuch a incident nespôsobil žiadne škody, informovali tie isté médiá.

Obálka odoslaná do Zaragozy mala rozmery 10 x 15 cm a röntgenový snímok ukázal výbušnú nálož s drôteným vedením pripraveným na aktiváciu pri otvorení obálky, povedal Serrano. Španielska štátna poštová spoločnosť Correos pre agentúru Reuters uviedla, že pri vyšetrovaní spolupracuje. Obytná oblasť okolo veľvyslanectva v severozápadnom Madride bola ohraničená a na miesto bola vyslaná jednotka na zneškodňovanie bômb, rovnako ako do oblasti okolo továrne v Zaragoze.

Ďalšie bomby na vojenskej základni, na ministerstve obrany a u premiéra Sanchéza

V Španielsku odhalili za dva dni štyri listové bomby, ktorých zaslanie zrejme súvisí s vojnou na Ukrajine. Dnes španielske ministerstvo vnútra informovalo aj o piatej zásielke, ktorá prišla už minulý týždeň premiérovi Pedrovi Sánchezovi. Dnes odhalili bezpečnostné kontroly listovú bombu na armádnej leteckej základni Torrejón de Ardoz pri Madride a na ministerstve obrany, nikto nebol zranený. Španielske ministerstvo vnútra nariadilo posilniť ochranu diplomatických zastúpení a štátnych inštitúcií.

Viac o téme: ListyBombaVeľvyslanectvoŠpanielskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu