Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ženská sila na bojisku u našich susedov: Ukrajinky sa učia lietať s dronmi, chcú byť pripravené na všetko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Ukrajinské ženy zohrávajú kľúčovú úlohu v odpore svojej krajiny voči rozsiahlej ruskej invázii. Aby držali krok so dnešnými technológiami, ktoré sú súčasťou bojov, začali sa učiť lietať s dronmi. Pomáha im v tom novovzniknutá škola.

Ukrajinská aj ruská armáda vo vojne na Ukrajine používa drony na prieskum a boj. Ukrajina má veľa žien v armáde, ale podľa riaditeľa novej školy len zriedka pracujú ako pilotky dronov, píše NPR. To môže zmeniť prvá nová škola, ktorá od augusta začala prevádzkovať výlučne pre ženy súkromné hodiny zamerané len na to, ako lietať s dronmi.

Útok dronmi na prístav v Sevastopole (Zdroj: Facebook/Mário Simeon)

Drony vyžadujú sústredenie a orientáciu v priestore

"Všetci si uvedomujeme, že toto je vojna 21. storočia," hovorí Tatyana Kuznecovová, jedna z prvých študentiek školy počas vyučovania v kyjevskom obrovskom parku Pyrohiv. Policajná veteránka hovorí, že sa rozhodla zapísať na bezplatné hodiny, aby sa naučila nové zručnosti „pre každý prípad“. Počas vyučovania Kuznecovová a ďalší štyria spolužiaci na precvičovaní lietania s dronmi pracujú vo dvojiciach - pilot a navigátor.

@npr The Female Pilots of Ukraine is a school offering free classes to women learning how to become drone pilots. #NPR #Ukraine ♬ original sound - npr

Najprv si prejdú kontrolným zoznamom krokov, ako je zapnutie ovládača a kontrola batérií. Potom môžu malý stroj, zdvihnúť a rozbehnúť, kým nezískajú potrebnú nadmorskú výšku. Drony sa síce čoskoro stratia na veľkej sivej oblohe, ale pilot a navigátor ich neustále pozorne sledujú prostredníctvom obrazovky ovládača. Drony, ktoré v škole používajú, môžu lietať rýchlosťou vyše 72 km za hodinu a vo výške okolo 800 metrov, opísal inštruktor Mykyta Kosov. „Dobrý pilot dronu musí byť virtuóz v práci s mapami,“ hovorí a dodáva, že v hlave musia mať kompas.

Dron
Zobraziť galériu (2)
Dron  (Zdroj: Getty Images)

Kosov pilotuje drony rok a pol, z toho osem mesiacov s ukrajinskými ozbrojenými silami po tom, čo bol povolaný slúžiť po ruskej invázii. Teraz je jedným z mnohých inštruktorov, ktorí vyučujú lietanie s dronnmi. „Pomocou dronov získavame spravodajské údaje a môžeme efektívnejšie sledovať situáciu v prvých líniách,“ hovorí. Každá takáto lekcia je kombináciou školenia v triede a školenia v teréne, ktoré trvá tri až štyri týždne v závislosti od úrovne. 

Ukrajinky chcú byť v prvej línii

Zakladateľ školy Valerij Borovyk hovorí, že študentky môžu svoje nové zručnosti využiť v ukrajinskej armáde, ak chcú. „Bol som veľmi prekvapený, že 80 % našich študentiek chce ísť do prednej línie,“ hovorí. Borovyk je tiež šéfom neziskovej organizácie „New Energy of Ukraine“, ktorá sa zaoberá energetickou efektívnosťou, ale od začiatku invázie Ruska slúži v kontrarozviedke pre Ukrajinu. 

Podľa slov zakladateľa školy sa na kurzy sa prihlasujú ženy všetkých spoločenských vrstiev - modelky, novinárky, umelkyne, marketingové manažérky. Prevádzka školy však stojí viac ako 2 880 eur mesačne a keďže ju nepodporuje vláda ani veľkí darcovia, chýba jej viac peňazí na inštruktorov, drony a ďalšie vybavenie. Rozpočet ide z vlastného vrecka zakladateľa a získaných darov od študentov, ich priateľov a rodín. "Náš vojenský sektor potrebuje veľa, veľa pilotov. Potrebujeme ich hneď," hovorí. "Dúfam, že budúci rok vyhráme, ale musíme byť pripravení na aj viac rokov."

Viac o téme: PilotDronUkrajinská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu