Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obľúbený lyžiarsky rezort má problémy: Energetická kríza si vyberá svoju daň, pomalšie vleky aj málo snehu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Viaceré obľúbené francúzske strediská sa začali pripravovať na zimnú sezónu, ktorú zasiahne energetická kríza. Napríklad Chamonix sa zaväzuje spomaliť vleky počas menej vyťažených časov a Val Thorens zníži vykurovanie v budovách a obmedzí používanie snežných del.

Manažéri lyžiarskych stredísk vo francúzskych Alpách sa snažia nájsť všemožné spôsoby, ako ušetriť energiu v rámci národného úsilia zameraného na zníženie spotreby. Približne polovica stredísk sa pripravuje aj na to, že účty za elektrinu budú tri až šesťkrát vyššie ako v predchádzajúcich rokoch, uvádza The Guardian. Niekoľko lyžiarskych stredísk ako Chamonix či Val Thorens sa zaviazali obmedziť produkciu umelého snehu a znížiť vykurovanie v budovách.

Vianočné trhy na Hlavnom námestí otvorili rozsvietením vianočného stromčeka (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Stredisko Chamonix, ležiace blízko Švajčiarska, plánuje miestny výťah spomaliť o 10% v prípade, že ho práve nebude potrebovať veľký počet ľudí naraz. Ak stredisko dostane upozornenie, že zdroje energie nedokážu pokryť dopyt, Chamonix plánuje spomaliť svoje vleky o 30 %. Vo Val Thorens bude mať personál údržby a reštaurácie čas asi 10 minút - namiesto hodiny - na to, aby ich odviezol na svoje pracovisko pred otvorením zjazdoviek. 

Obľúbený lyžiarsky rezort má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Tieto opatrenia budú pre našich zákazníkov neviditeľné a bezbolestné. Cieľom je zabezpečiť, aby naši zákazníci nepocítili vplyv zníženia energie,“ povedal Benjamin Blanc, riaditeľ spoločnosti Les 3 Vallees, do ktorej patrí aj Val Thorens. Polovica francúzskych lyžiarskych stredísk musela tento rok znovu prerokovať svoje dlhodobé zmluvy na elektrinu v dôsledku rekordne vysokej inflácie. Očakávali ročný účet, ktorý by sa v roku 2023 mohol zvýšiť troj- až šesťnásobne, povedal Alexandre Maulin, ktorý predsedá francúzskej asociácii lyžiarskych stredísk.

Napríklad účet za energiu pre lyžiarske strediská, ktoré Maulin spravuje v Savojsku, by mal v budúcom roku predstavovať 1,6 milióna eur, oproti 400 000 eur v roku 2020. Ceny vlekov sa zvýšia približne o 5 %, ale nepokryjú všetky vyššie prevádzkové náklady, predpokladá Maulin. "Sme ľudia z hôr," povedal Jerome Grellet, vedúci prevádzkovateľa lyžiarskych vlekov Val Thorens. "Naším mottom je, že sa vždy dostaneme z ťažkých situácií a bude to tak aj tentoraz, pretože sa prispôsobíme."

Viac o téme: LyžovačkaVlekyLyžiarske strediská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu