Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň dvestosedemdesiaty šiesty (26. november 2022)

Volodymyr Zelenskyj počas návštevy Chersonu
Volodymyr Zelenskyj počas návštevy Chersonu (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že výpadky elektriny ešte trápia vyše šesť miliónov domácností na Ukrajine. Povedal to dva dni po mohutnom ruskom raketovom útoku cielenom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 275

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 275 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:56 Šéf ukrajinskej národnej polície Ihor Klymenko informoval, že od oslobodenia Chersonu zabilo ruské ostreľovanie v meste 32 ľudí.

21:23 Od oslobodenia juhukrajinského mesta Cherson pred dvoma týždňami zahynulo v Chersonskej oblasti v dôsledku ruského ostreľovania najmenej 32 ľudí. Podľa agentúry Reuters to oznámila ukrajinská polícia.Ruské sily dokončili sťahovanie z Chersonu 11. novembra po takmer deväťmesačnej okupácii. Teraz zaujímajú pozície na východnom brehu rieky Dneper, odkiaľ pravidelne mesto ostreľujú.

20:43 Spojené kráľovstvo vycvičí 10 ukrajinských vojenských posádok na používanie vrtuľníkov Sea King. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že Kráľovské námorníctvo Spojeného kráľovstva poskytne ukrajinskej armáde helikoptéry Sea King a vycvičí 10 ukrajinských posádok na ich používanie, čím sa „zlepšia ich pátracie a záchranné schopnosti“.

20:05 Ukrajina by rada, aby strop na ruskú ropu prepravovanú po mori predstavoval 30 až 40 dolárov za barel, povedal dnes prezident Volodymyr Zelenskyj. To je výrazne nižšia čiastka, než navrhujú vyspelé krajiny zo skupiny G7, ktoré hovoria o cene 65 až 70 dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters. Nižšia čiastka by znamenala tvrdší trest pre Moskvu, pretože cieľom je obmedziť príjmy z predaja ropy, ktoré pomáhajú Rusku financovať vojnu na Ukrajine.

19:26 Francúzsko poskytne prostredníctvom Svetového potravinového programu (WFP) ďalších šesť miliónov eur na podporu vývozu obilia z Ukrajiny do Jemenu a Sudánu. Oznámil to v sobotu francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Najslabšie krajiny nesmú zaplatiť za vojnu, ktorú nechceli," uviedol Macron vo videu zverejnenom na svojom konte na Twitteri pri príležitosti 90. výročia hladomoru, ktorý na Ukrajine úmyselne vyvolal vtedajší sovietsky diktátor Josif Stalin.

19:09 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že Rusko premiestňuje svoje sily s cieľom posilniť jednotky pri Lymane a Avdiivke v Doneckej oblasti a Novopavlivke v Záporožskej oblasti.

18:13 Ukrajinskí dobrovoľníci pod silným ostreľovaním zachránili babku z prvej línie.

17:35 Ukrajina a Rusko si v sobotu opäť vymenili vojnových zajatcov. V rámci výmeny bolo prepustených 12 Ukrajincov a deväť Rusov. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

16:51 Bieloruský minister zahraničných vecí Vladimir Makei zomrel, informovali bieloruské štátne médiá.

16:07 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v sobotu uviedol, že Poľsko poskytne Ukrajine sumu 20 miliónov dolárov na podporu vývozu ukrajinského obilia do Afriky. Informovala o tom agentúra PAP. "Chceme podporovať vývoz obilia z Ukrajiny do Afriky a na Blízky východ," uviedol Morawiecki v Kyjeve na konferencii s názvom "Obilie z Ukrajiny - statočnosť kŕmi planétu".

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu