Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Skrytá kamera odhalila šokujúce pracovné podmienky: Známa módna značka čelí vyšetrovaniu!

(Zdroj: Twitter/takeoverOwen)

LONDÝN – V továrni rýchlomódneho gigantu Boohoo v Anglicku sa začalo vyšetrovanie. Zamestnanci sa sťažovali na mimoriadne extrémne pracovné podmienky, šikanovanie za nesplnenie cieľa, rasizmus a sexuálne obťažovanie. Reportérovi z The Times sa podarilo zachytiť skrytou kamerou pracovné podmienky v jednej z najväčších spoločností na výrobu rýchlej módy.

Zamestnanci v sklade v Anglicku pracujú na 12 hodinové zmeny za 3,50 £ na hodinu v hrubom (4,05 eur). Počas jednej zmeny v sklade prejdú takmer 20 kilometrov v neuveriteľných 36 stupňoch Celzia, bez okien a klimatizácie, keď vonku dosahujú teploty iba 19 stupňov Celzia. Extra prestávky im však napriek horúčave nie sú poskytnuté. Od každého zamestnanca sa očakáva, že vyzbiera 130 položiek zo skladu pre objednávky za hodinu. Pri zlyhaní môže neúspech alebo pomalá práca zamestnanca viesť ku disciplinárnemu konaniu nadriadeného alebo dokonca prepusteniu. 

Zamestnanci už na zem v sklade a policiach v uličkách napísali nápisy ako „otroci“ alebo „väzenie“. V jednom prípade pracovník skolaboval v uličke v sklade tovaru. V priemere musia zavolať rýchlu zdravotnú službu raz za mesiac, informoval denník The Times.

Prezidentka na stretnutí s opatrovateľkami: Musíme im vytvoriť lepšie pracovné podmienky (Zdroj: TASR/Lukáš Mužla)

Výpoveď o pracovných podmienkach poskytlo už 59 osôb za posledných päť rokov, pričom štyria z nich počas pracovnej doby údajne odpadli do bezvedomia. Firma reagovala na slová zamestnancov so slovami, že „neveria, že tento obraz v médiách odráža ich skutočné pracovné prostredie“. Mnohí pracujú aj cez bolesť, ktorú im spôsobil ťažký tovar v krabiciach, ktoré musia pravidelne skladať dole pri objednávkach.

Toaleta iba dvakrát počas 12 hodín

Sťažnosť prišla aj na presne načasované prestávky na toalety. Počas dvanásťhodinovej zmeny majú zamestnanci nárok na maximálne 2 prestávky na toaletu. Častejšie sa vyskytujú aj prípady rasizmu, keď pakistanský zamestnanec bol odoslaný do najteplejšej časti skladu, pričom bulharský pracovníci mohli pracovať v tej chladnejšej. Spoločnosť však vo svojich tvrdeniach popiera, že by mali zamestnanci nevhodné pracovné podmienky, aj keď už v minulosti kvôli pochybeniam stiahli iné webové stránky ich tovar z ponuky. Zástupca firmy podal nasledovné vyjadrenie: „Ponúkame veľkorysé platové sadzby vysoko nad rámec národného životného minima s ďalšími výhodami vrátane dotovanej súkromnej zdravotnej starostlivosti. Prostredníctvom nášho programu zapájania zamestnancov nám naši kolegovia hovoria, že sú spokojní so svojím pracovným prostredím, cítia, že si ich vážia a že ich počúvajú.“

Fast fashion, teda rýchla móda

Boohoo Group plc je britský online maloobchodný predajca módy zameraný na ľudí vo veku 16 až 30 rokov. Firma bola založená v roku 2006 a v roku 2019 mala tržby 856,9 milióna libier. Špecializuje sa na módne oblečenie vlastnej značky s viac ako 36 000 výrobkami. Mnohé z nich sú dostupné za extrémne nízke ceny. 

Viac o téme: EkológiaRasizmusŠikanaPracovné podmienkyAnglickoRýchla móda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu