Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Policajti strieľali v uliciach Ria de Janeira: Zabili 11 ľudí

Brazílska polícia prezerá telo zastreleného
Brazílska polícia prezerá telo zastreleného (Zdroj: SITA)

SAO PAULO - Brazílska polícia zabila počas piatkového záťahu proti drogovému bossovi v slume v metropole Rio de Janeiro 11 ľudí vrátane 70-ročnej ženy, informovala brazílska tlačová agentúra.

Dvaja okoloidúci utrpeli zranenia. Akciu uskutočnilo 150 členov kontroverznej špeciálnej operačnej jednotky, ťažko ozbrojenej polície s armádnym výcvikom, ktorú obyvatelia chudobných štvrtí často obviňujú z toho, že najprv strieľa, až potom sa pýta.

Členovia špeciálneho policajného komanda sú považovaní za najefektívnejších mestských bojovníkov. Do konfliktov s ťažko ozbrojenými drogovými gangmi sú zapojení takmer každú noc. Rio de Janeiro je jedno z najkriminálnejších miest na svete s ročným počtom vrážd 50 na 100 tisíc obyvateľov. V minulom roku zomrel v štáte Rio de Janeiro pri zrážkach s políciou rekordný počet 1 260 civilistov.

Celkový počet obyvateľov Brazílie je 190 miliónov, pričom veľká časť z nich žije vo veľkých mestách, ako je Rio de Janeiro, Sao Paolo, Belem a Salvador de Bahia. Všetky tieto obrovské mestá majú rozsiahle chudobné štvrte. Ľavicová vláda prezidenta Luiza Inácia Lula da Silvu spustila niekoľko miliardový program na zlepšenie infraštruktúry a zdravotného stavu obyvateľov v 500 brazílskych slumoch, v ktorých žije okolo 12 miliónov ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu