Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svetu hrozí apokalypsa! Putin podľa Bidena neblafuje: Varuje pred použitím jadrových zbraní

Prezident USA Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Prezident USA Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

NEW YORK – Americký prezident Joe Biden sa vo včerajších hodinách na finančnom podujatí demokratov vyjadril, že Putin o jadrových zbraniach nežartoval. Od kubánskej krízy hrozí najväčšie riziko ich použitia. Okrem toho varoval, že ruský prezident je zrejme zatlačený do kúta a v takej situácii sa človek rozhoduje aj pre veľmi krajné riešenia.

Stretnutie demokratov za účelom senátorskej kampane, sa konalo v dome Jamesa Murdocha v New Yorku. Murdoch bol veľkým finančným podporovateľom Bidena počas posledných prezidentských volieb. Biden informoval svojich kolegov o reálnej hrozbe použitia jadrových zbraní s tým, že Putin  celkom dobre pozná a preto je názoru, že ruský prezident je niečoho takého schopný. Píše o tom Daily Mail.

"Putin nežartuje keď hovorí o použití jadrových, biologických alebo chemických zbraní. Jeho armáda je čoraz slabšia," povedal prezident USA. Putinova ofenzíva na Ukrajinu, ktorú ruský prezident nazval "špeciálnou vojenskou operáciou", mala trvať len niekoľko dní, nanajvyš týždňov. Spustil ju 24. februára a vojna na Ukrajine ešte stále pokračuje. Navyše v poslednom období kyjevská armáda výrazne postupuje. Oblasť okolo Chersonu je už oslobodená a postupne sa pridávajú ďalšie územia, ktoré Rusko získalo počas invázie. 

Zábery z Chersonskej oblasti, kde ukrajinskí vojaci podľa vlastných slov porazili okupačnú delostreleckú jednotku (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Fatálne následky

Biden okrem toho dodal, že v prípade taktických zbraní nezáleží na veľkosti. Nemyslí si, že existuje niečo ako "ľahké" použitie jadrovej zbrane. "Čaká nás apokalypsa, nech sa použijú v akejkoľvek intenzite," dodal. Je možné, že Putin sa rozhodne pre použitie jadrových zbraní nielen kvôli vojne na Ukrajine, ale aj pre udržanie prezidentského kresla. "Prvýkrát od kubánskej krízy čelíme skutočnej hrozbe použitia jadrových zbraní," vyjadril sa americký prezident.  

Svetu hrozí apokalypsa! Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Kritická situácia na Ukrajine môže nastať v prípade Donbasu a Luhansku, ktoré ruský prezident vyhlásil za samostatné republiky ešte pred samotným spustením invázie. Ukrajinská armáda sa však každým dňom približuje čoraz viac k týmto východným územiam. Putin ešte pred vojnou vyhlasoval, že práve v týchto častiach Ukrajiny je ruský ľud najviac utláčaný, dokonca fyzicky napádaný a jeho "operácia" má za cieľ ho ochrániť. Pokiaľ sa kyjevskej armáde bude dariť oslobodzovať územia na východe, pre Putina to môže byť už posledná kvapka. V takejto situácií sa môže rozhodnúť pre krajné riešenie.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoUSAPutinNew YorkJoe BidenVojn ana UkrajineUkrajinav krízeReálna hrozba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu