Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodvadsiaty piaty (7. október 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že svet aktuálne čelí najväčšej hrozbe "armagedonu" od kubánskej raketovej krízy z roku 1962.

Naživo z Ukrajiny

225. deň vojny na Ukrajine

225. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 Gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch v piatok informoval, že ruská armáda pri útoku na mesto Záporožie vôbec prvýkrát použila takzvanými "kamikadze" dronmi nesúcimi výbušniny. Informoval o tom britský denník The Guardian. Podľa Starucha ide o Iránom vyrobené drony Šáhid-136, ktoré v meste ležiacom na juhovýchode Ukrajiny zasiahli a poškodili dva objekty civilnej infraštruktúry. Dodal, že mesto zasiahli aj rakety. Zranený bol pritom jeden civilista.

21:33 Ruskí predstavitelia začali pripravovať tamojšiu verejnosť na možné použitie jadrových zbraní. V rozhovore pre britskú stanicu BBC to v piatok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý si však podľa vlastných slov nemyslí, že Moskva sa naozaj chystá tieto zbrane použiť.

21:31 Rusko zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov rapera vystupujúceho pod menom Oxxxymiron, ktorý sa medzi mladými obyvateľmi Ruska teší veľkej popularite.

20:19 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala účastníkov budúcotýždňového zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN, aby vyslali Moskve jasný signál a dôrazne odsúdili ruskú anexiu ukrajinských území. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

20:07 Ukrajinskí vojaci aj vládni predstavitelia informujú o výpadkoch komunikačných zariadení Starlink na frontovej línii, čo následne bráni snahám o oslobodenie území okupovaných ruskými jednotkami. Napísal to v piatok denník Financial Times (FT).

20:02 Francúzsko zriadilo fond na vojenskú pomoc Ukrajine, ktorý obsahuje počiatočných 100 miliónov eur, a bude slúžiť na priamy nákup zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia na obranu pred ruskou inváziou. V piatok to oznámil šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron, informuje agentúra AFP.

19:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzval Európsku úniu, aby pokračovala v tlaku na ruský energetický sektor. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Zelenskyj prišiel s touto výzvou deň po prijatí ôsmeho balíka sankcií EÚ uvalených na Rusko od jeho invázie na Ukrajinu.

19:10 Spojené štáty neevidujú žiadne náznaky, že by sa Rusko pripravovalo v blízkej budúcnosti použiť jadrové zbrane. Vyhlásil to v piatok Biely dom po tom, čo prezident Joe Biden vo štvrtok varoval svet pred jadrovým "armagedonom", informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

18:11 Európska únia je rozhodnutá mobilizovať všetky nástroje na podporu Ukrajiny vo vojenskej, politickej i humanitárnej oblasti. Vyhlásil to v piatok na záverečnej tlačovej konferencii neformálneho summitu EÚ v Prahe predseda Európskej rady Charles Michel, podľa ktorého európski lídri prijali rozhodnutie o nevyhnutnosti posilnenia sankcií proti Rusku.

17:25 Ruské ministerstvo obrany odvolalo veliteľa Východného vojenského okruhu. Generálplukovníka Alexandra Čajka vystrieda generálporučík Rustam Muradov. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

17:07 Ukrajina v piatok naznačila, že zmenila postoj k hlasovaniu v Rade OSN pre ľudské práva, ktoré sa týkalo obvinení zo zlého zaobchádzania s čínskymi Ujgurmi. Rada vo štvrtok v pomere hlasov 19 ku 17 rozhodla, že o tejto otázke rokovať nebude, pričom Ukrajina sa zdržala hlasovania. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:54 Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v piatok kritizoval udelenie Nobelovej ceny za mier za rok 2022 ľudskoprávnym aktivistom z Ruska a Bieloruska.

15:40 Šéf Kremľa Vladimir Putin by mal byť postavený pred medzinárodný tribunál pre ruské vojnové zločiny spáchané na Ukrajine. Vyhlásila to v piatok Olexandra Matvijčuková, šéfka ukrajinskej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), ktorá sa stala jedným z laureátov tohtoročnej Nobelovej ceny za mier. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:18 Českí ministri sa v Kyjeve 31. októbra zúčastnia na spoločnom zasadnutí ukrajinskej a českej vlády. Rokovať budú o dôsledkoch ruskej agresie aj o obnove Ukrajiny, informoval v piatok hovorca českej vlády Václav Smolka, ktorého cituje spravodajský portál iDNES.cz.

14:17 Úrad ukrajinského prezidenta v piatok povedal, že občania Ukrajiny, ktorí od februára čelia útokom Ruska, sú "tvorcami mieru". Ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody (CCL) sa v piatok stala jedným z tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za mier. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

13:55 Neznáme bezpilotné lietadlo sa zrútilo na vojenské letisko v ruskej Kalužskej oblasti, ktorá sa nachádza približne 200 kilometrov severovýchodne od rusko-ukrajinských hraníc. V piatok to uviedol gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šapša, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

13:41 Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) v piatok schválila rezolúciu na vymenovanie experta na monitorovanie porušovania ľudských práv a občianskych slobôd v Rusku. Návrh rezolúcie predložili všetky členské krajiny EÚ okrem Maďarska. V Rade UNHCR ju potom podporilo 17 zo 47 členských krajín. Šesť bolo proti a 24 sa zdržalo hlasovania.

Ide o prvú rezolúciu, ktorá sa zameriava na porušovanie ľudských práv vo vnútri krajiny, pripomína AFP. Iniciatíva reagovala na požiadavky ruských obhajcov ľudských práv a medzinárodných organizácií, ktoré odsúdili zneužívania práva voči občianskej spoločnosti v Rusku v posledných rokoch a ktoré zosilnilo po invázii na Ukrajinu 24. februára.

13:05 Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok dožil 70 rokov. V deň svojich narodenín sa má zúčastniť na neformálnom summite Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) v Petrohrade, niekdajšom hlavnom meste cárskeho Ruska, ktoré je jeho rodiskom, informuje tlačová agentúra Reuters. Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill vyzval obyvateľstvo, aby sa modlilo za zdravie tohto najdlhšie slúžiaceho najvyššieho predstaviteľa Ruska od čias diktátora Josifa Stalina. Kirill má úzke vzťahy s Putinovou vládou a dlhodobo podporuje konzervatívne hodnoty namiesto tzv. západného liberalizmu.

12:26 Nórsky Nobelov výbor v piatok žiadal prepustenie jedného z tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za mier – bieloruského aktivistu Alesa Biaľackého, ktorý je uväznený za údajné daňové úniky. 
Výbor bieloruské úrady žiada o jeho prepustenie, aby si v decembri v Osle mohol slávnostne prevziať svoje ocenenie.  Líderka bieloruskej demokratickej opozície Sviatlana Cichanovská v piatok povedala, že rozhodnutie udeliť Nobelovu cenu mieru uväznenému obhajcovi ľudských práv Biaľackému je "uznaním pre všetkých Bielorusov bojujúcich za slobodu a demokraciu".

12:04 Štvrtkové vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že NATO by malo preventívne udrieť na Rusko, potvrdili, že spustenie "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajinu bolo potrebné. V piatok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Zelenskyj vo štvrtok v diskusii s austrálskym think-tankom Lowy Institute vyjadril presvedčenie, že na to, aby sa Rusku zabránilo použiť atómové zbrane, sú nevyhnutné preventívne údery – aby Moskva vedela, čo by Rusko v prípade jadrového útoku čakalo.

11:33 Japonsko uvalilo nové sankcie na Rusko, jeho zástupcov. Japonsko zaviedlo dodatočné sankcie proti Rusku po jeho nezákonnej anexii štyroch ukrajinských oblastí, informovala 7. októbra verejnoprávna televízia NHK. Informáciu priniesol The Kyiv Independent.

10:50 Ukrajina bojuje za bezpečnosť Európy a EÚ ju preto musí podporovať aj naďalej. V piatok to uviedol český premiér Petr Fiala pred začiatkom neformálneho summitu Európskej rady v Prahe.
Fiala povedal, že na piatkovom summite budú lídri EÚ diskutovať o dvoch dôležitých témach – o pomoci pre Ukrajinu a energetickej kríze v Európe.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (3)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Vojenská a ekonomická pomoc pre Ukrajinu musí podľa českého premiéra pokračovať. "EÚ sľúbila niektoré finančné prostriedky, ktoré požičia Ukrajine. Ešte sme celú čiastku nedodali. Musíme sa určite rozprávať o tom, akým spôsobom sa posunieme ďalej," uviedol. Dodal, že diskutovať musia aj o ďalších možnostiach podpory, pretože Ukrajina bojuje statočne a zvláda situáciu, no nemôže si poradiť bez pomoci EÚ.

10:16 Rozviedka Spojeného kráľovstva: Viac ako polovicu ukrajinskej tankovej flotily tvoria zajaté ruské vozidlá. Informáciu priniesol The Kyiv Independent.

9:03 Ruské útoky zabili 2 ľudí v Doneckej oblasti, 8 zranili v Charkovskej oblasti. Za posledných 24 hodín ruské sily zabili dvoch civilistov a sedem zranili v Doneckej oblasti, okrem Mariupolu a Volnovachu, informoval guvernér oblasti Pavlo Kyrylenko. Informáciu priniesol The Kyiv Independent.

8:00 Do Nikopolu letelo takmer 40 ruských rakiet. V meste bolo poškodených niekoľko výškových budov a viac ako desať súkromných domov. Informáciu priniesla Nexta.

6:40 Pokračuje dvojdenný Pražský summit, ktorý začal vo štvrtok historicky prvým stretnutím Európskeho politického spoločenstva (EPC). V piatok naň nadväzuje neformálny summit Európskej rady, na ktorom sa chcú lídri 27 krajín EÚ sústrediť najmä na energetiku, Ukrajinu a hospodársku situáciu. Politici budú rokovať o reakcii EÚ na vojnu Ruska proti Ukrajine a pokračujúcu eskaláciu konfliktu zo strany Kremľa vrátane zinscenovaných referend či národnej mobilizačnej kampane. Diskutovať chcú aj o formách ďalšej pomoci Ukrajine či o tom, ako chrániť kritickú infraštruktúru.

6:00 Svet čelí podľa českého prezidenta Miloša Zemana z dôvodu ruskej agresie na Ukrajine riziku použitia jadrových zbraní. Podľa Zemana je tak potrebné vyslať dôrazný a jasný signál, že pri ich použití bude nasledovať diplomatická aj vojenská reakcia. Český prezident to povedal na úvod štvrtkovej neskorej večere účastníkom Európskeho politického spoločenstva (EPC) na Pražskom hrade, informuje na svojej webstránke stanica ČT24. Európu podľa Zemana sužujú dva hlavné problémy súčasného sveta. Za jeden z nich považuje ruskú agresiu na Ukrajine a za ten druhý zase energetickú krízu. Ako jedno z riešení energetickej krízy pritom český prezident odporučil takzvanú daň z neočakávaných ziskov, ktorou by sa podľa neho znížili mimoriadne zisky veľkých energetických spoločností.

Raketový Armageddon

Ruský prezident Vladimir Putin pritom podľa jeho slov "nežartuje, keď hovorí o použití taktických jadrových, biologických či chemických zbraní". Biden sa takto vyjadril počas štvrtkovej zbierky na podporu kandidátov Demokratickej strany do Senátu, informujú agentúry DPA a AP. "Od Kenedyho a kubánskej raketovej krízy sme sa nestretli s perspektívou armagedonu," dodal Biden vo svojom prejave.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jim Watson/Pool via AP)

Spochybnil tiež tzv. jadrovú doktrínu Ruska a varoval, že použitie taktickej jadrovej zbrane s menšou účinnosťou by sa mohlo rýchlo vymknúť spod kontroly a vyústiť do globálnej deštrukcie. "Nemyslím si, že existuje niečo také, ako dokázať ľahko použiť taktickú zbraň a neskončiť s armagedonom," dodal americký prezident.

Americkí predstavitelia už celé týždne vystríhajú pred možnosťou, že by sa Rusko na Ukrajine mohlo uchýliť k použitiu zbraní hromadného ničenia, keďže na bojisku ta čelí sérií neúspechov. Zároveň však USA tento týždeň informovali, že nezaznamenali nijaké známky toho, že by sa Rusko skutočne čoskoro chystalo použiť jadrové zbrane a preto USA nevidia ani dôvod na zmenu svojej vlastnej jadrovej stratégie

Exhumovali viac ako 500 tiel

Na územiach v Charkovskej oblasti, ktoré spod ruskej okupácie oslobodila ukrajinská armáda, exhumovali od 7. septembra už 534 tiel civilistov vrátane 19 detí. Ukrajinským médiám to vo štvrtok povedal popredný predstaviteľ tamojšej ukrajinskej polície, informovala stanica BBC.

Podľa citovaného predstaviteľa polície bolo medzi objavenými telami 226 ženských, 260 mužských a 29 ďalších, ktorých pohlavie dosiaľ úrady nezistili. Dodal, že medzi týmito telami sú zarátané aj tie, ktoré sa našli v masovom pohrebisku pri meste Izium.

V lesoch za mestom Izium, ktoré v rámci protiofenzívy v septembri opätovne získali ukrajinské sily, sa našli stovky tiel. Podľa ukrajinských predstaviteľov, vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského, tam pochovaní ľudia boli buď mučení, zastrelení, alebo zahynuli pri ruskom ostreľovaní.

Viac o téme: ObeteJadrové zbraneCharkovJoe BidenVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu