Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

USA vypustili do Atlantiku monštrum: Najdrahšia lietadlová loď sveta USS Gerald R. Ford má odstrašiť Putina

Lietadlová loď USA Gerald R. Ford
Lietadlová loď USA Gerald R. Ford (Zdroj: SITA/AP/The Virginian-Pilot/Bill Tiernan)

VIRGÍNIA – Spojené štáty v spolupráci s NATO nasadili do Atlantického oceánu najdrahšiu lietadlovú loď na svete. Na jej palube sa nachádza takmer 10-tisíc vojakov, ktorí sú kedykoľvek pripravení na boj. Nie je celkom jasné, či súvisí s konfliktom na Ukrajine, no USA chcelo zrejme Rusku ukázať svoju námornú silu.

Na palube USS Gerald R. Ford sa nachádza deväťtisíc vojakov zo siedmich členských krajín NATO (USA, Kanada, Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Španielsko, Dánsko) a z dvoch budúcich členov Fínska a Švédska, 60 bojových lietadiel a 20 menších bojových lodí. Americkú vládu stála výroba tejto lietadlovej lode cez 13 miliárd eur. Ide o najdrahšiu loď na svete. V súčasnosti sa plaví naprieč Atlantickým oceánom. 

Absencia Britov

Lietadlová loď HMS Prince of Wales za takmer tri a pol miliardy eur sa v auguste tohto roku pokazila len pár chvíľ po odplávaní do USA. Mala sa tam zúčastniť vojenského cvičrnia s americkým a kanadským námorníctvom. 

Veliteľ druhej flotily USA, viceadmirál Dan Dwyer sa k nasadeniu USS Gerald R. Ford vyjadril, že Atlantický oceán je oblasť strategického záujmu. "Naším prvoradým cieľom je prispieť k mierovému, stabilnému a bezkonfliktnému regiónu prostredníctvom spojenia našej námornej sily so spojencami. Nasadenie USS Gerald R. Ford je prirodzeným vývojom nášho obnoveného záväzku voči Atlantiku," vysvetlil. 


 

Viac o téme: Lietadlová loďUSAVirgíniaAtlantický oceánUSS Gerald R. Ford
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu