Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Možné scenáre poškodenia Nord Streamu: Politici a experti hovoria o sabotáži, kto je vinníkom?

Únik plynu zo siete Nord Stream, Ursula von der Leyenová (šéfka Európskej komisie), Anthony Blinken (šéf diplomacie USA) a Vladimir Putin (prezident Ruska). Zobraziť galériu (3)
Únik plynu zo siete Nord Stream, Ursula von der Leyenová (šéfka Európskej komisie), Anthony Blinken (šéf diplomacie USA) a Vladimir Putin (prezident Ruska). (Zdroj: TASR//AP/Danish Defence Command/Yves Herman, SITA/Sputnik, Kremlin Pool/Sergei Bobylev)

BRUSELHELSINKI/OSLO - Začiatkom týždňa zaznamenala dánska stíhačka F-16 zvýrenú hladinu v Baltskom mori. Neskôr sa zistilo, že tento jav spôsobuje únik plynu z potrubia Nord Stream. Je to hlavná sieť na prepravu energie, ktorá spája Nemecko s Ruskou federáciou. Keďže išlo o poškodenie významného strategického potrubia, začali sa objavovať teórie o sabotáži.

Situácia okolo úniku plynu z Nord Stream do Baltského mora sa začína zamotávať. K udalosti sa vyjadrilo viacero svetových lídrov, analytikov aj expertov na medzinárodnú politiku a energetiku. Mnohí z nich hovoria o sabotáži, nikoho priamo neoznačili za vinníka, no dodali, že treba rýchlo konať na opravách, aby na severe Európy nevypukla ekologická katastrofa. 

Výbuch potrubia Nord Stream (Zdroj: Profimedia)

Šefka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že najpravdepodobnejší scenár je sabotáž, no Rusko priamo neobvinila, informuje BBC. Antony Blinken, minister zahraničných vecí USA, je názoru, že nikto nemal záujem úmyselne poškodiť potrubie. Dánsky minister pre energetiku Dan Jorgensen vo včerajších hodinách povedal, že únik plynu bude trvať najmenej týždeň. 

Výbuchy v rýchlom slede

Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau tiež naznačil, že malo ísť o sabotáž. K tejto teórii sa prikláňa najmä preto, že výbuchy prišli za sebou v rýchlom slede. Timothy Ash, hlavný stratég rozvíjajúcich sa trhov, pre CNBC poznamenal, že sieť Nord Stream mohli poškodiť jedine ponorky. "Tieto potrubia vedú hlboko pod hladinou mora, sú hrubé a navyše vyrobené z veľmi pevného materiálu. Museli to byť ponorky," dodal s tým, že by bolo neuveriteľné, keby sa zistilo, že za útokmi stoja Rusi. 

"Plynom v potrubiach Nord Stream je v podstate metán, ktorý je oveľa silnejším znečisťovateľom ako CO2, asi 29-krát silnejším. V oblasti, kde uniká plyn, by sa nemali plaviť žiadne lode. Mohlo by dôjsť k výbuchu, " poznamenal pre Defense One Jaakko Henttonen, šéf fínskej diplomacie a odborník na námornú dopravu.

Útok od civilistov?

Výskumník Tor Ivar Strømmen z Nórskej akadémie obrany uviedol, že časti potrubia Nord Stream sú ľahko dostupné pre profesionálnych potápačov, pretože v niektorých miestach sa nachádza len v hĺbke 15 metrov. "Najhlbšie časti môžu byť aj 210 metrov pod vodou, ale to platí len pre malý úsek. Väčšina siete nie je hlbšie ako sto metrov," ozrejmuje pre nrk.no. Z tohto usudzuje, že na sabotáť bolo použité podmorské plavidlo bez posádky a neverí tomu, že bolo riadené z vojenskej lode.

Možné scenáre poškodenia Nord
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Julian Pawlak z Nemeckého inštitútu pre obranné a strategické štúdie poznamenal, že toto bola ukážka sily a forma zastrašovania. "Ten, kto poškodil tieto neaktívne potrubia poslal Západu jasný signál, že to isté môže podniknúť aj v prípade funkčnej siete," vyjadril svoje obavy. 

Viacero teórií

Vedkyňa Emma Ashfordová zo Stimson Center zhromaždila na svojom účte na Twitteri viacero názorov, kto je pokladaný za vinníka poškodenia potrubia Nord Stream. Okrem Ruska by nimi mohli byť aj USA. Vždy boli proti vybudovaniu Nord Streamu. Európa by bola potom ešte viac závislá na ruskom plyne. Okrem toho sa tu spomína aj Poľsko, pobaltské štáty a dokonca aj Ukrajina.

Poliaci alebo pobaltské štáty to spravili z dôvodu, že ako krajiny eurozóny, už nechcú byť závislí od ruského plynu.

Nord Stream stále podkopával ukrajinské záujmy. Európa by sa tak nemohla vrátiť k starým návykom na získavanie energie.

NATO

Severoatlantická aliancia vyhlásila, ž poškodenie plynovodov Nordstream 1 a Nordstream 2 v medzinárodných vodách v Baltskom mori vyvoláva hlboké znepokojenie. "Všetky aktuálne dostupné informácie naznačujú, že ide o dôsledok úmyselnej, bezohľadnej sabotáže," uvádza sa vo vyhlásení. NATO okrem toho varovalo, že akýkoľvek úmyselný útok na kritickú infraštruktúru členov aliancie by sa stretol s jednotnou a ráznou odpoveďou.

Rusko

Putin vidí poškodenie siete Nord Stream ako akt medzinárodného terorizmu. Tento slovný pojem použil v telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. "Je veľmi ťažké si predstaviť, že by k takémuto teroristickému činu mohlo dôjsť bez zapojenia nejakého štátu. Prezident Putin nazval tento čin aktom bezprecedentnej sabotáže," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová odmietla názory, že za incidentom stojí Moskva, pričom dodala, že k úniku došlo na území, ktoré je plne pod kontrolou NATO. Kremeľ označil podobné teórie za hlúpe a absurdné.  

Viac o téme: PoškodenieSabotážScenáreBaltské moreNord Stream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu