Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známy biskup suspendovaný: Aby chlapci mlčali, za sex im zaplatil!

Kňaz
Kňaz (Zdroj: Getty Images)

VATIKÁN - Vatikán potvrdil, že voči ďalšiemu biskupovi začal viesť disciplinárne reštrikcie. Ide o biskupa z Východného Timoru, Carlosa Ximenes Bela, ktorý je nositeľom Nobelovej ceny za mier z roku 1996. Zistilo sa, že v 90. rokoch zneužíval chlapcov.

Biskup dostal už v roku 2020 zákaz stretávať sa s maloletými, informovala agentúra AP. Hovorca Vatikánu Matteo Bruni vyhlásenie k Belovej kauze vydal deň po tom, čo holandský magazín De Groene Amsterdammer zverejnil článok o obvineniach biskupa od dvoch teraz už dospelých mužov. Tí anonymne uviedli, že ich Belo v 90. rokoch ako maloletých sexuálne zneužíval a že jeho "obetí" bolo viac. Podľa nich o zneužívaní vedeli niektorí cirkevní činitelia a dokonca aj východotimorské úrady.

"Biskup ma tú noc znásilnil a sexuálne zneužil," povedal holandskému denníku muž, ktorý uviedol iba krstné meno Roberto. "Skoro ráno ma poslal preč, bál som sa, lebo bola ešte tma.. "Potom mi nechal na stole peniaze, aby som o tom nikomu nehovoril a aby som sa vrátil", dodal s tým, že pre neho to vtedy boli veľké peniaze. "Cítil sme sa vyvolený a milovaný, kým som nepochopil, že biskup sa nezaujíma o mňa, ale len o seba," povedal tiež. 

Hovorca Bruni uviedol, že vatikánsky úrad, ktorý má na starosť podobné prípady, obdržal "obvinenie týkajúce sa biskupovho správania" v roku 2019 a do roka voči Belovi po dohode s ním zaviedol sankcie. Tie zahŕňali obmedzenie jeho pohybu a výkonu funkcie či zákaz kontaktov s maloletými. Agentúra AP upozornila, že Vatikán nevysvetlil, prečo pápež Ján Pavol II. prijal v roku 2002 Belovu rezignáciu na funkciu apoštolského administrátora na Východnom Timore. Belo potom odišiel na misiu do Mozambiku, kde pracoval ako kňaz. Neskôr uviedol, že rezignoval pre únavu a podlomené zdravie. 

Článok holandského denníka prekvapil činiteľa arcidiecézy vo východotimorskej metropole Dili, kde je teraz štyridsaťsedemročný Belo stále považovaný za hrdinu. V roku 1996 dostal spolu s ďalším bojovníkom za slobodu Východného Timoru José Ramosom Hortou Nobelovu cenu za mier. "Sme v šoku po tom, ako sme počuli tie správy," povedal anonymne činiteľ arcidiecézy v Dili.

Viac o téme: VatikánSuspendovaný kňazCarlos Ximenes Belo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu