Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ Aj Rakúsko od polnoci zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Rakúsko od polnoci zo stredy na štvrtok zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou. Pre tlačovú agentúru APA to v stredu ráno povedal hovorca rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera.

Česká vláda v pondelok - z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie - schválila nariadenie o dočasnom zavedení kontrol na štátnej hranici so Slovenskom. Platiť začne o polnoci zo stredy na štvrtok. Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní, potom česká vláda rozhodne o možnom predĺžení.

Policajti budú kontrolovať predovšetkým dodávky a väčšie vozidlá

Šéf rakúskeho rezortu vnútra Karner v stredu v relácii "Journal um Acht" rozhlasovej stanice Ö1 priblížil, že Rakúsko zavedie kontroly na hraniciach so SR taktiež z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie. 

"Je nevyhnutné zareagovať skôr, než zareagujú prevádzači," povedal Karner. Ako ďalej uviedol, väčšina nelegálnych migrantov prichádza do Rakúska cez hranice s Maďarskom. Rakúski policajti budú podľa jeho slov kontrolovať predovšetkým dodávky a väčšie vozidlá, pri ktorých hrozí väčšie riziko prepravy nelegálnych migrantov. 

Zavedenie kontrol nepovažuje Naď za správnu cestu 

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) nepovažuje zavedenie dočasných hraničných kontrol na slovenských hraniciach za správnu cestu. "Je dôležité chrániť vonkajšiu schengenskú hranicu, ale nie chrániť jednotlivé hranice medzi sebou," skonštatoval po stredajšom rokovaní vlády s tým, že ide o vytváranie politického tlaku. Naď zároveň potvrdil, že počet migrantov na Slovensku narástol, a to najmä zo Sýrie, ale aj z oblasti Severnej Afriky a Ruska. "Na našom území máme zvýšený záchyt," doplnil.

PRÁVE TERAZ Aj Rakúsko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Jednotlivé štáty podľa ministra budú tvrdiť, že migranti k ním prichádzajú z iných krajín. "Nemecko má pocit, že Česká republika ich dostatočne nezachytáva, tak to položili na hranicu medzi Českom a Slovenskom. My teraz budeme musieť pravdepodobne smerovať k maďarskej hranici," skonštatoval.

Šimečka vyzýva Mikulca na okamžitú nápravu hraničných kontrol s ČR a Rakúskom 

Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka vyzýva ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), aby čo najskôr prišiel s riešením hraničných kontrol, ktoré voči Slovensku zaviedli Česko a Rakúsko. Kontroly sú podľa neho jasnou reakciou na zlyhanie slovenského ministerstva vnútra, za ktoré Mikulec nesie zodpovednosť.

 

Po Česku nám obnovilo kontroly na hraniciach aj Rakúsko. Je to jasná reakcia na zlyhanie slovenského ministerstva...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Wednesday, September 28, 2022

"Ak nechce poškodzovať záujmy ľudí na Slovensku a naše meno v Európskej únii, mal by (Mikulec) čo najskôr prísť s riešením, nie sa opäť tváriť, že sa ho to netýka," skonštatoval Šimečka s tým, že nejde o prvý problém ministra vnútra. 

Zlyhanie ministra podľa šéfa progresívcov negatívne ovplyvní desiatky tisíc ľudí zo Slovenska, ktorí hranice denne prekračujú. Zároveň to poškodzuje pozíciu Slovenska vo vzťahu k našim najbližším partnerom v EÚ. "Naši partneri nám týmto opatrením hovoria - neviete chrániť našu hranicu, neviete dodržať spoločné európske dohody v rámci Schengenu, musíme konať samostatne," komentoval Šimečka. 

Saková: Obnovenie kontrol na našich hraniciach v rámci Schengenu je hanba 

Obnovenie kontrol v rámci schengenského priestoru na hraniciach Slovenska je obrovská hanba, minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal situáciu urýchlene riešiť. Vyhlásila to exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) na stredajšej tlačovej konferencii. Obnovu kontrol zo strany susedných krajín považuje za dôsledok doterajšieho nekonania ministra a toho, že nezvláda svoju prácu v rezorte.

PRÁVE TERAZ Aj Rakúsko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Toto sme tu ešte nemali, aby nám susediace krajiny obnovili hraničné kontroly na priechodoch. Je to veľká hanba pre Slovensko," podotkla Saková. Slovenská strana podľa nej dlhodobo situáciu nerieši. Poukázala na vysoké počty migrantov, ktorí k nám prechádzajú z Maďarska. Mikulcovi vyčíta, že s maďarskou stranou nerokoval o tom, aby si posilnili hranice so Srbskom.

Saková apeluje na riešenie situácie. Podotkla, že Mikulec pri svojej obrane nemôže argumentovať opäť predchádzajúcimi vládami. Pripomenula kontrolu schengenskej komisie z roku 2019 o tom, či SR spĺňa potrebné podmienky, pričom dopadla pre Slovensko úspešne.

Poukázala na poddimenzovanosť Policajného zboru. Tvrdí, že dlhodobo upozorňuje na vysoký odliv policajtov, ktorých nenahrádzajú noví príslušníci Policajného zboru. Namieta, že každá uvoľnená tabuľka na ktoromkoľvek oddelení je odobratá týmto zložkám a posúva sa na nové útvary na policajnom prezídiu, ktoré pritom nepodporujú výkon zboru v rámci celej krajiny.

Viac o téme: HraniceKontrolySlovenskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu