Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko chce zachrániť ľudí v okupovaných oblastiach na Ukrajine: Putin tvrdí, že ide o prioritu

Ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru
Ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Service via AP)

MOSKVA - Rusko chce "zachrániť ľudí" v štyroch okupovaných oblastiach na Ukrajine, v ktorých sa konajú referendá o pripojení k Rusku. V utorok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s ruskými predstaviteľmi, ktoré odvysielala v televízia. Informuje o tom agentúra AFP.

"Záchrana ľudí na územiach, kde sa toto referendum koná... je stredobodom pozornosti celej našej spoločnosti a celej krajiny," povedal Putin. Hlasovanie v referendách v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa začalo v piatok. Ich obyvatelia sa do utorka môžu rozhodnúť, či sú za alebo proti pričleneniu k Rusku. Ruské a proruské úrady tieto plebiscity zorganizovali napriek tomu, že plne nekontrolujú žiaden z týchto ukrajinských regiónov.

Mnohé krajiny už avizovali, že výsledky uvedených pseudoreferend neuznajú – rovnako ako v prípade sporného plebiscitu o pripojení Krymského polostrova k Rusku, ktorý sa konal v roku 2014. Britský rezort obrany vo svojej utorkovej správe o situácii na Ukrajine uviedol, že ruský Putin pravdepodobne ohlási pripojenie okupovaných území Ukrajiny k Ruskej federácii počas svojho piatkového prejavu v parlamente.      

Viac o téme: ReferendumRuskoVladimir PutinVojna na UkrajineOsľobodenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu