Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Energetická kríza: V sprchách 19 stupňov, na záchode 15! Česi schválili zmeny v teplotách na pracovisku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Minimálne povolené teploty na pracovisku budú môcť byť u našich susedov nižšie. Česká vláda v pondelok schválila kvôli energetickej kríze príslušné nariadenia.

Budeme nasledovať našich susedov? Pre energetickú krízu česká vláda schválila nariadenia, podľa ktorých môžu byť minimálne povolené teploty v pracovnom prostredí nižšie, ako doteraz. Informuje o tom portál ct24. Znamená to, že napríklad v šatniach bude môcť teplota klesnúť z 29 stupňov Celzia na 18 v sprchách napríklad z 25 stupňov na 19. 

"Hlavným dôvodom návrhu je revidovať právny rámec vo vzťahu k požiadavkám na minimálnu teplotu na pracovisku s ohľadom na súčasnút situáciu, kedy v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine dochádza k obmedzeniu a prerušeniu dodávok zemného plynu, kedy sa predpokladá ďalší nárast a pretrvanie energetickej krízy," uviedlo v dôvodnej správe k nariadeniu ministerstvo zdravotníctva. 

archívne video

Heger navrhuje riešenie: Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Česká vláda schválila tieto zmeny pre tzv. triedy práce a stanovuje minimálnu a maximálnu teplotu. Kategórie sú dve, teda prvá je v sede s minimálnou celotelovou aktivitou a druhá je v sede s ľahkou manuálnou prácou rukou. Do prvej kategórie spadá kancelárska, administratívna alebo laboratórna práca. Teplota tam môže klesnúť z 18 na 16 stupňov Celzia. U druhej kategórie, kam spadajú napríklad vodiči, pokladníci alebo montáž ľahkých dielov, môže teplota klesnúť z 22 stupňov Celzia na 16 stupňov Celzia. 

 

Viac o téme: KúrenieŠetrenieVládaTeplotaStupne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu